-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialioje kameroje atkurtos gyvenimo Marse sąlygos – gyvybė joje klesti

Mokslininkas sukūrė specialią „Marso kamerą“, kurioje užtikrinamos tokios pačios sąlygos, kaip ir Marso planetoje. Jis teigia, kad šioje kameroje gyvybė ne tik išgyvena, bet ir klesti.
„SpaceX“ pristato Marso užkariavimo planus
„SpaceX“ pristato Marso užkariavimo planus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai kalba pasisuka apie planetos kolonizavimą, Marsas visada išlieka dėmesio centre.

Elonas Muskas skelbė apie savo ambicingus užmojus apgyvendinti Marsą, o ir NASA nuo 2015-ųjų vis garsiau kalba apie tokią galimybę.

Tačiau vis dar neįrodyta, kad Marse galėtų gyventi kokia nors gyvybė. Dabar, „Amazon Prime“ rodomoje „Tomorrow's World Today“ laidoje kalbintas mokslininkas teigia sukūręs specialią „Marso kamerą“, kurioje atkartojo Raudonosios planetos sąlygas ir taip siekė išsiaiškinti ar prie tokių sąlygų kokia nors gyvybė galėtų išgyventi.

Ir mokslininkas nustatė, kad gyvybė tokiomis sąlygomis ne tik išgyveno, bet ir klestėjo. Vokietijos kosminių tyrimų centro mokslininkas dr. Jean-Pierre'as Paulis de Vera savo bandymus atliko „Marso kameroje“.

Šiame unikaliame išradime „temperatūra, atmosferos slėgis, cheminė sudėtis, UV spiduliuotė“ ir kiti veiksniai buvo atkurti bei sureguliuoti taip, kad sąlygos kuo labiau atitiktų realią Marso planetos aplinką.

2012-aisiais J.P.de Vera savo bandymus pradėjo su melsvabakterėmis. Mokslininkas nustatė, kad tokioje aplinkoje jos sugebėjo išgyventi kelias savaites ir nebuvo pastebėta kažkokių komplikacijų.

Tada mokslininkas nusprendė atlikti bandymus su iš Antarktidos paimtais mikroorganizmais. Jie taip pat klestėjo „Marso kameroje“.

„Remiantis tuo, ką pamatėme, kokius gavome rezultatus, ten [Marse] galima rasti gyvybę, gal net nežemišką gyvybę. Tokius mikroorganizmus, kurie galėtų išgyventi Marse“, – „Amazon“ laidoje sakė J.P.De Vera.

„Tai yra įspūdinga. Mes niekada neįsivaizdavome, kad galime pasiekti tokių rezultatų. Ypač su sudėtingesniais organizmais. Tai nėra vien bakterijos, tai yra organizmai, kurie atlieka fotosintezę. Marse gyvybė yra galima ir Marsas gali būti gyvenamoji vieta Žemės organizmams“, – pridūrė mokslininkas.

Nors tai yra daug žadanti žinia žmonijai, reikia pažymėti, kad kol kas nuvykti į Marsą ir, juo labiau, jį apgyvendinti yra už žmonių galimybių ribos. Bet tik kol kas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius