-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai paaiškina: kodėl taškas žinutės gale taip erzina?

Susirašinėjimo žinutėmis laikais yra apstu nerašytų taisyklių, ir dėl daugumos tikriausiai galima daug diskutuoti. Visgi yra viena taisyklė, kuri, panašu, galioja visiems – po parašytos žinutės paskutinio žodžio nereikia dėti taško, rašo „Science Of Us“.
Taškas paskutinio sakinio gale gali sugadinti visą žinutę
Taškas paskutinio sakinio gale gali sugadinti visą žinutę / 123rf.com nuotr.

Jeigu visgi negalite susilaikyti ir taip darote, tuomet žinokite ir pasekmes. Labai tikėtina, kad taip darydami atrodote pikti ir nenuoširdūs. Ir tai – ne vien tik žmonių, gaunančių tokias jūsų žinutes, nuomonė. Tą patvirtino ir tyrėjai.

Kodėl taškas siejasi su piktumu, atrodo suprantama – taškas aiškiai rodo, kad norite baigti šį pokalbį. Tačiau kodėl jis sukelia įtarimą, kad siuntėjas yra nenuoširdus?

Kodėl taškas siejasi su piktumu, atrodo suprantama – taškas aiškiai rodo, kad norite baigti šį pokalbį.

Komunikacijos tyrėja Lauren Collister pateikia galimą paaiškinimą. Taško nenuoširdumo šaknys atveda prie „kodų perjunginėjimo“ – kai priklausomai nuo situacijos keičiate būdą, kaip bendraujate. Ši koncepcija yra gerai žinoma – patys prisiminkite, kaip kalbate su savo viršininku, su savo kambarioku ar mama. Lygiai taip pat skiriasi ir bendravimas ne tik žodine forma, bet ir raštu – el.laiškas geriausiam draugui bus rašomas kitaip nei darbo vadovui.

Kalbėjimas ir rašymas turi savo atskirus „kodus“, tačiau laikui bėgant jie pradėjo susilieti. „Mokslininkai iš pradžių tyrinėjo kodų perjunginėjimą kalbant – nes kalbėjimas vartojamas tiek formaliose situacijose, tiek neformaliose. Tuo tarpu rašymas ilgą laiką buvo priskiriamas tik formaliam bendravimui – knygoms, dokumentams, laiškams. Tačiau trumposios žinutės ir socialiniai tinklai savo vartotojams suteikė galimybę rašytinę kalbą naudoti ir neformaliu būdu – tad joje pradėjo išsiskirti tokie pat kodai, kaip kalbėjime“, – aiškina ji.

Žinutė, kuri baigiama tašku, paprasčiausiai gali atrodyti kaip ne vietoje ir ne laiku. Ji suerzina, nes atrodo neatitinkanti konteksto. „Ji sudaro pernelyg didelio formalumo įspūdį, – teigia L.Collister. – Visai taip, kaip formalios kalbos naudojimas bendraujant neformalioje aplinkoje, pavyzdžiui, bare.“ Abiems atvejais toks bendravimas būtų atstumiantis, tarsi taip bendraujantis asmuo kažką slėptų, nebūtų nuoširdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius