-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tyrimas: net nesunkiai persirgta COVID-19 gali nulemti tam tikrą imunitetą

Net nesunkiai COVID-19 persirgusių žmonių organizme gali atsirasti antikūnų, nulemiančių imunitetą kelioms savaitėms ar ilgesniam laikotarpiui, rodo pradinis prancūzų tyrimas, kurio metu buvo tiriami nesunkiai sirgę ligoninių darbuotojai.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Pasak tyrėjų, rezultatai, kurių kiti mokslininkai dar nerecenzavo, „yra padrąsinantys“, nes dar labai trūksta žinių apie imuniteto naujajam koronavirusui mechanizmus – ypač žmonių, kuriems pasireiškė nestiprūs ligos simptomai.

„Žinojome, kad sunkiomis ligos formomis sergančių žmonių organizme antikūnai atsiranda per 15 dienų nuo simptomų pasireiškimo“, – sakė Arnaud Fontanet, vadovaujantis Pasaulio populiacijų sveikatos departamentui Pasteuro institute. Pastarasis tyrimą atliko kartu su Strasbūro universitetine ligonine.

„Dabar žinome, kad taip yra ir žmonių, kuriems išsivysto nesunkios [ligos] formos, atveju, net jei antikūnų tikriausiai būna mažiau“, – sakė A.Fontanet.

Tyrime dalyvavo 160 žmonių, dirbančių dviejuose Strasbūro ligoninės padaliniuose. Visiems jiems testais buvo nustatyta COVID-19, jie visi sirgo nelabai sunkiai.

Dviejų tipų serologiniai testai, kuriais nustatoma ankstesnė infekcija, parodė, kad beveik visiems šiems sveikatos apsaugos darbuotojams – 153 iš 160 vienu atveju ir 159 iš 160 kitu atveju – per 15 dienų po simptomų pasireiškimo atsirado antikūnų.

Atskirais testais dėl to, ar šie antikūnai gali neutralizuoti koronavirusą, nustatyta, kad maždaug 98 proc. savanorių antikūnų turėjo ir praėjus 28–41 dienai po pirmųjų infekcijos požymių.

Tyrėjų antradienio pareiškime sakoma, kad antikūnų neutralizuojamoji veikla laikui bėgant tikriausiai intensyvėjo.

Pasteuro instituto Virusų ir imuniteto skyriaus vadovas Olivier Schwartzas sakė, kad dabar tikslas būtų stebėti „atsako antikūnais ir jų gebėjimo neutralizuoti“ virusus išlikimą ilgesniu periodu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius