-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistininkės patarimai: ką daryti ir ko nedaryti pandemijos metu?

Sveikatos priežiūros sistema sulaukė neregėto išbandymo. Ir kad ji atlaikytų ir neperkaistų, reikia ne tik greitų valdžios sprendimų, bet ir kiekvieno iš mūsų indėlio.
Vaistinė
Vaistinė / Sauliaus Žiūros nuotr.

APIE VAISTŲ ATSARGAS NAMUOSE. Suprantu visų nerimą, bet nekaupkite vaistų atsargų. Ministras ne veltui nurodė, kad galite pirkti po vieną nereceptinio vaisto pakuotę. Toks išpūstas vaistų, kurie gulės lentynoje ir paskui, greičiausiai, bus išmesti, pirkimas sukelia trumpalaikį vaistų trūkumą. Jei Jums vaistininkas pardavė vieną pakuotę nereceptinio vaisto, nereiškia, kad reikia iš naujo stoti į eilę, eiti prie kitos kasos ar važiuoti per visas vaistines iš eilės, kad nusipirktumėte 10. Būkite sąmoningi. Jūs turėsite 10, о kam būtina neliks nė vienos. Vaistinės dirbo ir dirbs. Ir protingai naudojant vaistų užteks visiems.

APIE PARACETAMOLĮ. Šiuo metu pats populiariausias vaistas – paracetamolis. Svarbu, kad žmonės suvoktų, jog paracetamolis negydo nei CoVid-19, nei gripo, nei peršalimo, nei kitų virusinių ligų. Juo labiau, tikrai nėra ta priemonė, kurią reikia naudoti kasdienei virusinių ligų profilaktikai. Ir tai tikrai nėra vaistas atsikosėjimui palengvinti. Paracetamolis yra skirtas karščiavimui ir skausmui mažinti. Jis nešalina jokios ligos priežasties ir veikia tik simptomiškai (mažindamas karščiavimą ir skausmą).

Primenu, kad paracetamolis – tai vaistas, kuris pagal apsinuodijimų vaistais skaičių yra vienas iš pirmaujančių pasaulyje. Todėl jį reikia naudoti labai atsakingai ir tik tada, kada būtina. Kepenys, perdirbdamos paracetamolį į lengviau pašalinamas medžiagas, sujungia jį su glutationu. O šis junginys yra vienas svarbiausių mūsų organizmo antioksidantų. Tad be reikalo gerdami paracetamolį, mes eikvojame glutationo atsargas ir taip silpninam savo organizmo gebą pačiam apsisaugoti nuo ligų. Būkite protingi, naudokite paracetamolį tik skausmui arba karščiavimui malšinti. Noriu priminti, kad pakilusi temperatūra padeda kovoti su infekcijų sukėlėjais, todėl jos nereikia skubėti mažinti.

APIE VAISTUS NUO PERŠALIMO. Prieš vartodami bet kokį vaistą nuo peršalimo būtinai pasitarkite su savo gydytoju arba vaistininku. Vaistai nuo peršalimo – sudėtiniai, turintys keletą veikliųjų medžiagų. Ne visais atvejais jie tinka konkrečiam pacientui. Ne su visais vaistais dera. Ypač atsargiai juos turėtų vartoti vyresnio amžiaus žmonės.

APIE VAISTUS NUO KORONAVIRUSO. Jokiu būdu nereikia pasikliauti nepatikima informacija apie tariamus vaistus nuo šio viruso. Nepirkite jų „iš po prekystalių“ turguje ir nesisiųskite internetu iš neaiškių puslapių. Vartodami nežinomos sudėties ir nepatvirtintos paskirties medžiagas rizikuojate pakenkti savo sveikatai. Neapkraukime medikų dar ir apsinuodijimais neaiškiomis medžiagomis.

APIE RECEPTINIUS VAISTUS. Pagal įstatymus receptiniai vaistai gali būti parduodami tik su gydytojo receptu, neskaitant kelių išimčių. Receptas turi būti galiojantis. Nereikia šaukti ir keikti vaistininko, jei Jums neparduoda receptinio vaisto su kelių metų senumo receptu. Ir tikrai nepakanka pasakyti „Aš gi nuolat jį vartoju. Visada visur parduoda“. Primenu, kad vaistininkai yra aukštos kvalifikacijos sveikatos priežiūros specialistai, kurie stengiasi jums padėti.

APIE RECEPTŲ PRATĘSIMĄ VAISTINĖSE. Labai gaila, kad neturime galimybės Lietuvoje leisti vaistininkams esveikatos sistemoje pratęsti kompensuojamuosius ir paprastus receptus lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams. Tokia praktika taikoma kai kuriose Europos šalyse. Pandemija tik įsivažiuoja, o tokia galimybė leistų sutaupyti daug gydytojų ir slaugytojų darbo valandų. Jas šie galėtų skirti pacientams, kuriems gydymas dar nepaskirtas ar kuriems jį reikia koreguoti, sunkiai sergantiems pacientams ir kovai su COVID-19. Vaistininkams tai leistų racionaliau paskirstyti turimus vaistų išteklius ir išvengti piktnaudžiavimo.

Visiems linkiu suprasti situacijos sudėtingumą. Laikytis rekomendacijų, pasitikėti savo sveikatos priežiūros specialistais. Nekeikime vieni kitų. Esame protinga ir išradinga tauta, tad geriau kartu galvokime, kaip iš šitos sudėtingos situacijos išsisukti su mažiausiais nuostoliais, kaip Lietuvoje pasigaminti trūkstamų reagentų, priemonių, prietaisų. Saugokime vieni kitus ir būkime sveiki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius