-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje paskaitą apie personalizuotą mediciną skaitys Nobelio premijos laureatas

Jau trečius metus iš eilės į tarptautinę gyvybės mokslų konferenciją The COINS atvyksta Nobelio premijos laureatai. Šiais metais paskaitą apie personalizuotą mediciną skaitys Nobelio premijos chemijos srityje laureatas Aaronas Ciechanoveris, rašoma pranešime spaudai.
Paskaita
Paskaita / Organizatorių nuotr.

Aaronas Ciechanoveris yra Izraelyje gyvenantis mokslininkas, 2004-aisiais kartu su kolegomis Avramu Hershko ir I.A.Rose‘u laimėjęs Nobelio chemijos premiją už metodo, kurio metu ląstelės, naudodamos ubikvitiną, geba skaidyti baltymus ir juos perdirbti, apibūdinimą.

Šiuo metu Nobelio premijos laureatas dirba profesoriumi Techniono – Izraelio technologijų instituto Medicinos fakultete. 1971-aisiais A. Ciechanoveris baigė magistro studijas Jeruzalės hebrajų universitete. Trejus metus po studijų A. Ciechanoveris atliko karo medicinos tarnybą savo šalyje. Vėliau pratęsė studijas siekdamas įgyti biologijos mokslų daktaro laipsnį Techniono – Izraelio technologijų institute, Medicinos fakultete. Čia jis pradėjo dirbti su Avramu Hershko ir I. A. Rose‘u. Po gautos Nobelio premijos A.Ciechanoveris toliau tęsė darbą tiriant mechanizmus, susijusius su ubikvitinu.

Bėgant metams tapo aišku, kad ubikvitinu valdoma proteolizė atlieka svarbų vaidmenį ląsteliniuose procesuose, o nukrypimai nuo sistemos normos tampa patogenezės priežastimi. Tarp jų identifikuojami ir piktybinių navikų bei neurodegeneratyvinių sutrikimų atsiradimai žmogaus organizme. Todėl baltymų ubikvitilinimas tapo pagrindu tolimesniam vaistų vystymui.

Be Nobelio premijos, mokslininkas taip pat yra gavęs Alberto Laskerio apdovanojimą 2000-aisiais ir Izraelio prizą 2003-aisiais.

Tarptautinėje gyvybės mokslų konferencijoje The COINS 2020 A.Ciechanoveris skaitys paskaitą apie personalizuotą mediciną. „Mes pradėjome suprasti, kad pacientai, turintys skirtingas vėžio rūšis, pavyzdžiui, krūties ar prostatos, skirtingai reaguoja į panašias jiems taikomas vėžio terapijas. <...> Taigi, krūties ar prostatos vėžys dabar gali būti suskirstyti į mažesnes atskiras klases pagal jų molekulinę kilmę. Todėl mes paliekame erą, kurioje tas pats gydymas buvo taikomas norint išgydyti daugelį patologijų ir pradedame naują, personalizuotos medicinos erą, kurioje gydymas taikomas pagal paciento molekulinį/biocheminį profilį“, – savo straipsnyje „Personalizuotos medicinos revoliucija: Ar mes išgydysime visas ligas ir kokia kaina?“ dėsto Aaronas Ciechanoveris.

Daugybės kitų įdomių Lietuvos ir užsienio mokslininkų paskaitų paklausyti galėsite jau šių metų vasario 25-27 dienomis vyksiančioje tarptautinėje, Vilniaus universiteto studentų organizuojamoje konferencijoje The COINS 2020.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius