Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ubuntu“ žengia į išmaniųjų telefonų rinką

Atvirojo kodo operacinės sistemos „Ubuntu“ kūrėjai, kompanija „Canonical“, pademonstravo mobiliąją „Ubuntu“ versiją, kurios pagrindą sudaro „Android“ platformos branduolys ir tvarkyklės. Tiesa, mobilioji „Ubuntu“ versija nenaudoja virtualios „Java“ mašinos, o taip pat žadama išnaudoti visą telefono galią, praneša „The Verge“.
Mobilioji „Ubuntu“ versija
Mobilioji „Ubuntu“ versija / Ubuntu.com nuotr.

Mobiliesiems įrenginiams skirta „Ubuntu“, apie kurią buvo užsiminta dar 2012 metų vasario mėnesį, įsilies į bendrą atvirojo kodo ekosistemą. „Canonical“ vadovas Markas Shuttleworthas teigia, kad pirmuosius išmaniuosius telefonus, veikiančius naujos platformos pagrindu, išvysime dar šiemet.

Apie bendradarbiavimą su mobiliojo ryšio operatoriais ar mobiliųjų įrenginių gamintojais kol kas nepranešama, tačiau nurodoma, kad pirmąjį išmanųjį telefoną pristatys aukščiausios klasės mobiliųjų įrenginių gamintojas, šiuo metu gaminantis „Android“ įrenginius.

Pageidaujantys kurti aplikacijas naujai „Canonical“ programinei platformai galės adaptuoti „HTML5“ aplikacijas arba naudoti specialiai paruoštą programų kūrimo įrankį. Abiem atvejais kūrėjai galės naudoti tris pagrindines kalbas – „C“, „C++“ ir „JavaScript“.

Minimalūs sisteminiai reikalavimai mobiliosioms platformoms bus tokie:

  • Vieno branduolio 1 GHz taktinio dažnio „SoC“ sistema su „Cortex-A9“ architektūra;
  • 512 MB operatyviosios atminties;
  • 4–8 GB duomenų kaupiklis;
  • Lietimui jautrus ekranas.

Keliskart galingesni išmanieji telefonai su „Ubuntu“ galės tapti kompiuterinės sistemos pagrindu, jei bus norima telefoną prijungti prie monitoriaus.

Serijiniai išmanieji telefonai su „Ubuntu“ turėtų debiutuoti 2014 metų pradžioje, tačiau preliminarias telefonų versijas kompanija ketina pademonstruoti visai netrukus. Juolab, kad išmaniajam telefonui „Galaxy Nexus“ skirtą ROM versiją bus galima atsisiųsti jau artimiausiomis savaitėmis. „Canonical“ žada, kad nauja „Ubuntu“ versija veiks ir su kitais „Android“ išmaniaisiais telefonais, taigi gamintojams nereikės labai stengtis, kad jų mobiliesiems įrenginiams būtų adaptuoti nauja programinė platforma.

Daugiau apie mobiliąją „Ubuntu“ versiją galite sužinoti kūrėjų oficialiame puslapyje.

Siūlome pasižiūrėti platformos pristatymą:

VIDEO: Ubuntu phone hands-on demo

VIDEO: Ubuntu for phones - Industry proposition

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius