Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 25 /2012 10 26

„Windows 8“: didieji pokyčiai, kurių žmonės išsigąs

Penktadienį „Microsoft“ oficialiai išleidžia į prekybą naująją operacinę sistemą „Windows 8“. Su ja praleidau dvi savaites, po kurių galvoje sukasi dvejopos mintys. Viena vertus, norisi pagirti „Microsoft“ už išties atnaujintą operacinę sistemą. Kita vertus, neapleidžia nuojauta, kad šių inovacijų žmonės nepriims.
„Windows 8“ kompiuteriai
„Windows 8“ kompiuteriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokių drastiškų pokyčių „Microsoft“ nesiėmė nuo pat „Windows 95“. Iš esmės, jau nuo „Windows XP“ versijos operacinė sistema pernelyg nesikeitė. Todėl nevykėlę „Windows Vista“ peršokusiems žmonėms taip paprasta pereiti prie „Windows 7“.

Atrodytų – net dvi kartos, kurias skiria septyneri metai! Bet „XP“ ir „7“ kone identiškai panašios, todėl nieko naujo mokytis nereikia.

„Windows 8“ istorija kiek kita. Ji pradėta kurti įsigalint planšetiniams kompiuteriams, todėl dėmesys sukoncentruotas būtent į šią sparčiai augančią rinką. Bet susidaro įspūdis, kad dėl šio tikslo užmiršti konservatyvūs, pokyčių bijantys ilgamečiai „Windows“ patriotai.

Taip, „Windows 8“ yra greita, gyva ir moderni. Pagaliau įgrisęs darbalaukis nukištas į antrą planą, o pagrindinis dėmesys atitenka judriajam „Start“ meniu. Kompiuteris atrodo ir yra valdomas taip pat, kaip telefonas ar planšetė. „Microsoft“ pirmoji pasiūlė kažką drastiško. Kitokio. 

Tačiau čia yra bene pagrindinė „Windows 8“ blogybė: intuityviai perimti naujovių nepavyks, todėl teks pasimokyti.

Tie, kurie tingės ar tiesiog nematys prasmės (kam mokytis to, kas nauja, jei dar veikia tai, kas patikrinta?), toliau sėkmingai naudos „Windows 7“. Pastaroji yra tiesiog puiki, tad kam mokėti 40 eurų už tai, kad turėtum iš naujo mokytis dirbti kompiuteriu?

Pensininkės „XP“ gvardijai, bijančiai net kosmetinių pokyčių, veikiausiai taip pat priimtinesnė bus „Windows 7“.

Jei ankstesni „Windows“ atnaujinimai buvo lyg patogumą didinantys priedai automobilyje, tai su „Windows 8“ jaučiuosi lyg kas būtų pakeitęs pusę kelio ženklų.

Lieka sparčiai auganti planšečių rinka. Aš operacinę sistemą bandžiau būtent su planšetiniu kompiuteriu ir buvau sužavėtas – pagaliau „tapšnutė“ gali atlikti viską, ką ir bet koks įprastas kompiuteris. Bet tos galimybės neapstulbino, nes „Windows 8“ tiesiog dar nėra išbaigta. Nors potencialo išties daug.

Startas

Atėjęs į darbą ir spustelėjęs kompiuterio įjungimo mygtuką pasiimu puodelį ir kiūtinu į virtuvę rytinės kavos. Per tas kelias minutes kompiuteris užsikrauna ir pasiruošia darbui.

Su „Windows 8“ šį įprotį tektų pakeisti. Mat sistema užsikrauna per mažiau nei 10 sekundžių.

Įsijungus kompiuterį pasitinka naujasis „Start“ ekranas – įvairaus dydžio plytelių margumynas (aš jį vadinu tiesiog šaligatviu). Tai – naujoji aplinka, pakeitusi darbalaukio kairėje buvusį „Start“ mygtuką, naudotą programų paleidimui, nustatymų, paieškos, pagalbos ir kitoms funkcijoms.

Kur dingo tradicinis darbalaukis? Dabar jis – tik viena šių plytelių...

Žinoma, galite jį įsijungti ir bandyti dirbti kaip įpratę: įsidiegti reikiamas programas, išsikelti jų ikonas, įsijungti tai, ko reikia, ir bandyti išsiversti be „Start‘o“. Ar tai įmanoma? Žinoma! Ar tai patogu? Tai aišku, kad ne!

Jei visgi nuspręsite tai daryti, trumpai papasakosiu apie vieną naujovę, kurios neišvengsite (nes jei neparašysiu, gali būti, kad pusdienį klaidžiosite ieškodami, kaip išjungti kompiuterį).

Tai – dešinysis meniu („Microsoft“ jį vadina „Charms bar“). Jis aktyvuojamas nuvedus pelės kursorių į dešinį viršutinį kampą (jei naudojate planšetę – perbraukus pirštu dešinį ekrano kraštą). Čia rasite paieškos, dalijimosi, „Start“ meniu, įrenginių ir nustatymų mygtukus.

Jums bus aktualūs tik nustatymai (kitos funkcijos veikia tik „Start“ aplinkoje). Užėję į juos rasite visagalį „Valdymo skydą“, kompiuterio išvaizdos nustatymus, sisteminę informaciją, pagalbą bei reikalingiausius valdiklius (interneto ryšio, garso, ekrano, įspėjimų, klaviatūros ir išjungimo mygtuką).

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešinysis „Windows 8“ meniu su paieškos, dalinimosi, įrenginių ir nustatymų funkcijomis
Dešinysis „Windows 8“ meniu su paieškos, dalinimosi, įrenginių ir nustatymų funkcijomis

Daugiau gąsdinančių naujovių, berods, neteks pajusti.

Na, o su drąsesniais neriame į „Start“ aplinką.

Apsiuostymas

Taigi, atsiradus „Start“ aplinkai, pagaliau realų poreikį įgavo bene kiekvienoje klaviatūroje esantis „Windows“ mygtukas (kairėje apačioje, tarp „Ctrl“ ir „Alt“). Jį paspaudę pateksite į naująją aplinką kad ir ką darytumėte. Spustelėję jį dar sykį grįšite ten, kur buvote prieš tai.

Plyteles galima susistumdyti kaip patinka, o išimti, pakeisti dydį ar išjungti atsinaujinimus galima spustelėjus dešinį pelės mygtuką (planšetėje – timptelėjus plytelę žemyn). Slankioti po šį meniu derėtų naudojant pelės ratuką ar slankiąją juostą apačioje.

Daugiau programų, kurias galima įkelti į šį meniu, rasite laisvoje erdvėje spustelėję dešinį pelės mygtuką (planšečių atveju – braukdami pirštu per apatinį kraštą) ir pasirinkę „Visos programos“. Trūksta? Įsijunkite parduotuvę ir susiraskite, ko pageidaujate (kol kas čia nykoka, bet ji pamažu pildoma ir – gera žinia – nemažai programėlių yra nemokamos). Įdiegus naują programą jos plytelė atsidurs „šaligatvio“ gale.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Windows 8“ pradžios ekranas, arba tiesiog „Start“ meniu
„Windows 8“ pradžios ekranas, arba tiesiog „Start“ meniu

Jei rūšiuodami plyteles nutempsite jas į patį dešiniausią kraštą, sukursite naują grupę. Norėdami pamatyti išsamesnį savo „Start“ šaligatvio vaizdą, spustelkite minusą dešiniajame apatiniame kampe (planšetėje – pirštais sužnybti ekraną, kaip atitolinant vaizdą). Dabar galėsite rūšiuoti grupes ir suteikti joms pavadinimus (pelės dešiniu klavišu, planšetėje – timptelėję grupę žemyn).

Valdymas

Kitaip nei senajame darbalaukyje, „Start“ aplinkoje visos aplikacijos įsijungia pilno ekrano režimu.

Jos išjungiamos pele spustelėjus bet kur viršuje ir „nutempus“ į apačią. Jei taip „sučiupę“ programą ją nutempsite į bet kurį šoną, jame atsiras sumažinta aplikacijos versija (jei tokia nėra parengta, šioje vietoje bus matomas programos paveikslėlis). Likusią erdvę galima išnaudoti įjungiant kitą aplikaciją: spustelime „Windows“ mygtuką ir iš „Start“ meniu išsirenkame reikiamą programą.

Paslinkus aplikacijas skiriančią juostą galima pakeisti jų dydį, o šią juostą nutempus iki krašto ekrane liks tik pagrindinė programa.

Įjungtos programėlės nustatymus įjungsite dešiniu pelės mygtuku (planšetėje – perbraukus pirštu apatinį kraštą).

Iš kairiojo viršutinio kampo (planšetės atveju – viso kairiojo krašto) galima „išsitraukti“ anksčiau naudotą aplikaciją, o jei ją „sučiupę“ numesite atgal į kairę, pamatysite visų įjungtų aplikacijų sąrašą.

Taigi, kaip jau galėjote suprasti, visas valdymas šioje aplinkoje sukoncentruotas į keturias kraštines. Pirmosiomis dienomis gali būti painoka, bet ilgainiui įprantama. Man tai net tapo įpročiu – po kelių savaičių šių funkcijų pradėjau „ieškoti“ ir naudodamas darbalaukio programas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Muzikos ir interneto naršyklės aplikacijos viename ekrane
Muzikos ir interneto naršyklės aplikacijos viename ekrane

Naudodami „Windows 8“ rasite dar daugiau naujovių – visas jas aprašyti vargu ar pavyktų. Apskritai, naudojant šią operacinę sistemą pirmąją savaitę kiekviena diena buvo pilna atradimų, ir tik vėliau viskas nusistovėjo bei atsirado įgūdžiai.

Ovacijos

Plojimų „Microsoft“ nusipelno ne tik už drąsą, novatoriškas idėjas, paspartintą sistemos darbą, mažesnį išteklių naudojimą ir dėmesį planšečių rinkai.

Pagaliau visose aplikacijose paieškos ir dalijimosi mygtukus galima rasti ten pat – dešiniame meniu. Aplikacijas suasmeninus (prisijungus prie socialinių tinklų, el. pašto, nustačius buvimo vietą ir t.t.) nuolatinis judėjimas atspindi platformos dinamiškumą, o darbą padaro dar gyvesnį. Naudojantys telefonus su „Windows Phone“ galės patogiai sinchronizuoti duomenis per „SkyDrive“ tarnybą.

Ir apskritai, įpratęs prie naujosios „Start“ aplinkos, jautiesi lyg joje plaukiotum.

Dar verta pastebėti, kad visą „Windows 8“ versiją turintys planšečių (ar kompiuterių-hibridų) savininkai galės mėgautis visaverčiu kompiuteriu, ko pasigedau kitas operacines sistemas naudojančiose planšetėse.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ekrano kairėje visada galima „ištraukti“ vėliausiai naudotas aplikacijas
Ekrano kairėje visada galima „ištraukti“ vėliausiai naudotas aplikacijas

Kitų neretai užmirštamas privalumas – nuo šiol jūsų paskyra bus nuolat atnaujinama ir kybos „debesyje“, taigi ją galėsite įsijungti ir prisėdę prie draugo kompiuterio, kuriame įdiegta „Windows 8“. Tereikės prisijungti su savo „Live ID“, luktelti, kol bus atsiųstos jūsų aplikacijos, sinchronizuota informacija, ir galėsite naudotis savo aplinka – net jei jūsų kompiuteris bus kitoje pasaulio pusėje ir išjungtas (kompiuteryje esantys dokumentai, neįkelti į „SkyDrive“, nebus atsiunčiami).

Trūkumai

Aš dar kurį laiką nepereisiu prie „Windows 8“. Kodėl?

Šią operacinę sistemą vertinu kaip pereinamąjį produktą, rinkai įsisavinant kompiuterius su lietimui jautriais ekranais. Problema ta, kad ji nėra idealiai pritaikyta nei vienam, nei kitam.

Sunku suprasti, kodėl naudodamas įprastą kompiuterį turėčiau susigundyti apkarpytomis aplikacijų versijomis, jei galiu įsidiegti visavertes darbalaukio programas? Ir apskritai, kodėl reikėjo panaikinti „Start“ mygtuką bei priversti žmones naudoti naująjį meniu – ar jis negalėjo būti kaip priedas, papildas?

Kita vertus, naudojantiems planšetinį kompiuterį darbalaukis yra tikras peilis: miniatiūriniai mygtukai, smulkūs užrašai, kankynė bandant reikiamoje vietoje paspausti „dešinį klavišą“, automatiškai neįsijungianti virtuali klaviatūra... O kol aplikacijų parduotuvė pustuštė, be darbalaukio – nei žingsnio.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Windows 8“ darbalaukio versija planšetinių kompiuterių savininkus „pjauna“ mažomis ikonomis, užrašais ir mygtukais
„Windows 8“ darbalaukio versija planšetinių kompiuterių savininkus „pjauna“ mažomis ikonomis, užrašais ir mygtukais

Kadangi sistema dar visai šviežia, testavimo metu ne sykį teko susidurti su įvairiais nepatogumais: dingstančiomis tvarkyklėmis, aplikacijų strigimais ir nulūžimais, perdėtu dėmesiu anglakalbiams ir lietuvių užmiršimu (normalios virtualios „qwerty“ klaviatūros su lietuviškais rašmenimis vietoje skaičių nėra...).

Keistenybių buvo ir naršant su „Internet Explorer“. Šios naršyklės aplikacija nepripažįsta dalies įterpinių (pvz., kai kuriose svetainėse nerodo „Flash“), tačiau tą pačią naršyklę įsijungus darbalaukio režime viskas veikia be priekaištų – kodėl to paties funkcionalumo nebuvo galima įdiegti ir aplikacijoje? Ir kodėl jos aplikacija nėra sinchronizuojama su darbalaukio versija (pvz., nerodomos sukurtos žymės, negalima perjungti paleistų svetainių)?

Apskritai, šokinėjimas tarp aplikacijų ir darbalaukio programų bei jų nelygiavertiškumas įneša nemažai painiavos. Tarkime, kokį el. paštą naudoti – aplikaciją ar darbalaukio programą? Kurį „Skype“ įsijungti? Kuriuo grotuvu klausytis muzikos?

Naujovės yra gerai, bet... aš tik noriu naudotis kompiuteriu. Taip, kaip naudojuosi daugiau nei 15 metų. Jei galima, palauksiu bent klaidų ištaisymo...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius