-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Windows“ gimtadienis: operacinei sistemai jau 27-eri

Mažiau nei prieš mėnesį buvo išleista operacinė sistema „Windows 8“, kuri į šešėlį nustūmė kitą svarbią datą – prieš 27 metus buvo išleisti pirmieji „Windows“.
„Windows“ logotipas
„Windows“ logotipas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar iki 1985 metų „Microsoft“ buvo pademonstravusi savo operacinės sistemos išankstines versijas. Pirmoji vieša sistemos versija „Windows 1.01“ dienos šviesą išvydo tų metų lapkričio 20 dieną.

Nors šioje versijoje buvo galima įjungti kelias programas vienu metu, tačiau jų langai negalėjo persidengti (grafikos posistemė to nesugebėjo apdoroti), o rodomi vaizdai turėjo tik 16 skirtingų spalvų. Be to, teoriškai „Windows 1.01“ buvo ne operacinė sistema, o grafinė aplinka, kadangi tam, kad ji veiktų, kompiuteryje turėjo būti įdiegta „MS-DOS“ sistema.

Nors keletą metų kurti pirmieji „Windows“ didelio susidomėjimo nesulaukė, kompanijos atkaklumas atsipirko – šiuo metu „Windows“ yra dominuojanti kompiuterių platforma pasaulyje.

Žinoma, šiame kelyje buvo įvairių pakilimų ir nuosmukių – vienos „Windows“ versijos sulaukė didžiulio pasisekimo, kitos – kritikos lavinos.

Beje, jei dabar pagrindiniai konkurentai šioje rinkoje yra „Apple“ ir „Microsoft“, tai 1985-aisiais vaizdas buvo kiek kitoks. Kompanija „Commodore“ siūlė savąją „AmigaOS“; „Digital Research“ kūrė „Graphical Environment Manager“; IBM turėjo „OS/2“... Ir, žinoma, įvairios versijos su „Linux“ branduoliu.

Įdomu tai, kad „Microsoft“ techninę pagalbą „Windows 1.01“ pirkėjams teikė net 16 metų – iki 2001-ųjų pabaigos.

Siūlome pasižiūrėti, kaip atrodo „Windows 1.01“:

VIDEO: Windows History - Episode #1 - Windows 1.0

O šiame vaizdo įraše dabartinis „Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris reklamuoja pirmąjį savo kompanijos produktą:

VIDEO: Steve Balmer selling you Windows 1.0

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius