-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriozai kosmodromuose: greta „Minotaur V“ raketos savarankiškai startavo varlė, o „šatlą“ taranavo grifas

Ką ir besakysi, ambivalentiška situacija – neaišku, ar verkti, ar juoktis. O gal vienu metu daryti ir viena, ir kita. Šiaip ar taip, prieš savaitę stebint raketos „Minotaur V“, kuri sėkmingai į orbitą iškėlė zondą LADEE, startą, į objektyvą netyčia pateko taipogi į kosmosą susiruošusi – tiesa, savarankiškai ir be raketos – varlė. Pasirodo, kuriozinių ir, laimei, sėkmingai pasibaigusių situacijų su gyvūnais kosmodromuose yra ne tik buvę, bet ir nufilmuota ne sykį ir ne du.
Greta „Minotaur V“ raketos savarankiškai startavo varlė.
Greta „Minotaur V“ raketos savarankiškai startavo varlė. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad ir kokį „didžiulį šuolį varlijai“ atliko nuotraukoje įsiamžinusi kvaksė, akivaizdu, kad į orą vargšelę pakėlė praėjusį penktadienį įjungtų „Minotaur V“ raketinių variklių sukelti srautai.

NASA specialistai patvirtino, kad ši nuotrauka yra autentiška ir nėra klastotė. Kadrą rugsėjo 6 d. užfiksavo nuotolinės Volopso-Vidurio Atlanto regioninio kosminio uosto vaizdo kameros. Fotografijos autentiškumą patvirtino ir minėto kosmodromo atstovas spaudai Jeremy Eggersas.

Kokia varlės sveikatos būklė po šio pasiskraidymo, nežino niekas. Ko gero, ne kažin kokia. Ką varlė veikė ir, svarbiausia, kaip ji atsidūrė raketos starto aikštelėje? Volopso kosminiame uoste yra vandens purškimo sistemos „tvenkinys“. Startų metu vandens purškimo sistema įsijungia, kad būtų apsaugota kilimo aikštelės platforma ir kad sklistų mažesnis triukšmas. Matyt, iki starto šitas tvenkinukas buvo pakankamai drėgna ir jauki vietelė, kurioje varlė nusprendė pabūti ilgėliau.

Šis varlės skrydis nėra pirmas kuriozinis incidentas su gyvūnais pasaulio kosmodromuose. Štai STS-114 misijos metu, startuojant „šatlui“ (daugkartinio naudojimo erdvėlaiviui „Space Shuttle“), rūdžių spalvos raketinio kuro talpyklą taranavo grifas:

VIDEO: Grifo ir erdvėlaivio susidūrimas

Būta ir garsaus kosminio šikšnosparnio iš misijos STS-119 starto aikštelės, 2009 m. O šiemet karvių bandą išgąsdino „žiogas“ – kompanijos „SpaceX“ tobulinama daugkartinio naudojimo raketa „Grasshopper“:

VIDEO: Raketos startas išgąsdino karves

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius