Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įdomių faktų: kuo skiriasi žirgas nuo arklio, kaip atrodo mažiausias ponis ir kokio dydžio jų smegenys

Arklys - vienas ištikimiausių žmogaus pagalbininkų, padėjęs mūsų civilizacijai pasiekti išties įspūdingas aukštumas. Arkliai kai kuriose situacijose yra nepakeičiami ir šiandien, todėl apie juos verta sužinoti daugiau. Siūlome paskaityti 10 įdomių, netikėtų ir atsitiktinių faktų apie arklius, kurių galbūt nežinojote.
Thumbelina – mažiausias pasaulio arklys. (Philkon, Wikimedia)
Thumbelina – mažiausias pasaulio arklys. (Philkon, Wikimedia)

Arklių protėviai turėjo pirštus. Evoliucija gyvūnų rūšis per milijonus metų pakeičia labai stipriai. Štai arklio protėviai, gyvenę eoceno laikotarpiu, turėjo pirštus, o ne kanopas. Šiuolaikinių arklių kanopos yra iš esmės pirštai arba tai, ką iš jų sukūrė evoliucija. Beje, arklio kanopos yra sudarytos iš keratino – baltymo, kuris sudaro ir mūsų nagus bei plaukus.

Arklių protėviai prieš beveik 50 milijonų metų turėjo keturis pirštus ant priekinių kojų ir tris ant galinių. (Charles R. Knight, Wikimedia)
Arklių protėviai prieš beveik 50 milijonų metų turėjo keturis pirštus ant priekinių kojų ir tris ant galinių. (Charles R. Knight, Wikimedia)

Arkliai ganosi bandomis. Arkliai yra socialūs gyvūnai. Laukiniai arkliai ganosi 3-20 arklių bandose. Grupės lyderis visada yra stiprus eržilas, o visi kiti nariai – kumelės ir jaunikliai. Jauniems patinams sustiprėjus, jie yra išvejami ir dažniausiai iš pradžių ganosi nedidelėse patinų bandose, kol yra pajėgūs suformuoti savo kaimenę. Pavieniai arkliai dažniausiai jaučiasi prastai – jiems reikalingas ryšys su kitais rūšies atstovais. Beje, teigiama, kad vienintelės tikros laukinių arklių bandos ganosi Mongolijoje – visur kitur šios populiacijos buvo atkurtos, koreguotos arba yra nuolatos prižiūrimos.

Tachis arba Prževalskio arklys – vienintelė laukinių arklių rūšis pasaulyje. (Ulaanbaatour, Wikimedia(CC BY-SA 4.0)
Tachis arba Prževalskio arklys – vienintelė laukinių arklių rūšis pasaulyje. (Ulaanbaatour, Wikimedia(CC BY-SA 4.0)

Arklių akys – neįtikėtinai didelės. Arklių akių obuoliai yra didžiausi tarp visų sausumos žinduolių, įskaitant tokius milžinus kaip drambliai ir begemotai. Dar daugiau – arkliai gali matyti beveik visur aplink save – jų matymo laukas yra labai platus. Taip yra dėl to, kad jie yra žolėdžiai ir turi saugotis plėšrūnų bei efektyviai ieškoti maisto. Naminiai arkliai dažniau būna trumparegiai, o laukiniai – toliaregiai. Ilgą laiką buvo manoma, kad arkliai mato nespalvotą vaizdą, tačiau taip nėra – jų rega tiesiog teikia pirmenybę geltonai ir žaliai spalvai.

Arklio akys – didžiausios tarp visų sausumos žinduolių. (Waugsberg, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Arklio akys – didžiausios tarp visų sausumos žinduolių. (Waugsberg, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Arklio bėgimas ilgai buvo nemaža paslaptis. Visi žino, kad arkliai yra labai greiti – todėl ir organizuojamos jų lenktynės. Tačiau nesant modernių kamerų jų bėgimo ritmą buvo labai sunku ištirti.

VIDEO: 5 Keys To Race Horse Speed

1872 metais garsus JAV verslininkas Lelandas Stanfordas iškėlė mintį, kad bent vienu metu arkliui bėgant visu greičiu visos jo kanopos būna pakilusios nuo žemės. Su tuo sutiko ne visi, nes žiūrint plika akimi buvo panašu, kad žemę bet kuriuo metu liečia bent viena arklio kanopa, nebent jis šuoliuoja. Šiai mįslei išsiaiškinti buvo pasitelktos 24 kameros ir lenktyninis žirgas. Ir taip, Stanfordo mintis buvo teisinga.

Fryzų veislės žirgas. (Newlitter, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Fryzų veislės žirgas. (Newlitter, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Arklių smegenys yra mažesnės nei žmonių. Žmogaus smegenys sveria maždaug 1,2-1,4 kg – apie 2 proc. kūno svorio. Tuo tarpu arklių smegenys sveria vos 600-630 gramų – vos 0,1 proc. kūno masės. Burnos ertmė užima didesnę galvos dalį nei smegenys. Tačiau tai arklių nedaro labai kvailais – jie dažnai sugalvoja kaip atsidaryti vartus, išsilaisvinti iš pančių, įsimena neskanų maistą, atpažįsta žmones.

Raudonas kaspinas ant uodegos įspėja, kad žirgas gali įspirti. (Cake6, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Raudonas kaspinas ant uodegos įspėja, kad žirgas gali įspirti. (Cake6, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Įspėjamasis ženklas. Jei kada nors kokioje parodoje, žirgų lenktynėse ar kitame renginyje pamatysite arklį su raudonu kaspinu ant uodegos, žinokite, kad prie jo geriau nesiartinti. Tai – sutartinis ženklas, įspėjantis, kad gyvūnas spardosi.

Kuo žirgas skiriasi nuo arklio? Niekuo – toks atsakymas būtų net labai tikslus. Žodžiai žirgas ir arklys yra mūsų kalboje susiformavusi atskirtis. Žirgais vadinami veisliniai, brangūs arkliai. Kitaip tariant, darbiniai arkliai yra vadinami arkliais, o parodiniai, lenktyniniai ir šiaip veisliniai arkliai vadinami žirgais. Tos pačios rūšies ir netgi veislės atstovai gali būti laikomi žirgais arba arkliais, priklausomai nuo situacijos. Tai – tik kalbos klausimas, neturintis jokio labai logiško rimto pagrindimo.

Arkliai yra greiti bėgikai. Tikriausiai nieko nestebina tai, kad arkliai yra greiti, bet kokiu greičiu jie bėga? Didžiausias lenktynėse pasiektas greitis buvo užfiksuotas 2008 metais – Winning Brew kumelė pasiekė 70,76 km/h greitį. Visgi, yra teigiama, kad žirgai gali pasiekti ir 88 km/h greitį. Arkliai taip pat gali būti ir labai ištvermingi. Arabų arkliai, kaip teigiama, be poilsio gali nubėgti kad ir 160 km.

Mažiausias arklys. Miniatiūriniai arkliai, kurie yra mažesni už ponius (arba gali būti laikomi mažais poniais), dažnai laikomi namuose kaip šunys ar katės. Jie specialiai veisiami taip, kad būtų draugiški ir norėtų būti tarp žmonių. Visgi, esminius kovos instinktus jie išlaiko, todėl savininkai visada turėtų suvokti, kad tai nėra šuo ar katė. Gineso rekordų knygoje buvo užfiksuota, kad 2006 metais mažiausias pasaulio miniatiūrinis arklys buvo vos 44,5 cm ūgio. Arklių ūgis matuojamas iki gogo – iki pečių viršūnės.

Arklių miegas. Arkliai gali miegoti ir stovėdami, ir gulėdami. Kuomet jie miega stovėdami, jų sąnariai tarsi susirakina, suteikdami miegančiam gyvūnui stabilumo. Laukinėse kaimenėse dieną arkliams prigulus pokaičio, bent vienas arklys lieka stovėti, kad galėtų stebėti aplinką, bet mokslininkai nelabai žino, kaip išrenkama, kuris liks budėti.

Daugiau įdomybių apie gyvūnus, automobilius, lėktuvus rasite Nodum.lt „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius