-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: kas yra „Pokemon Go“, dėl kurio išprotėjo pasaulis?

Žmonės visame pasaulyje bėgioja po miestus ir ieško virtualių būtybių – pokemonų. Prieš tai parašytas sakinys skamba kaip mokslinės fantastikos filmo siužeto dalis, tačiau tai – realybė. Tokią realybę sukūrė papildytos realybės žaidimas „Pokemon Go“.

15min atsako į dažniausiai kylančius klausimus apie šį žaidimą ir jo populiarumo paslaptį.

Pradėkime nuo pradžių. Kas yra pokemonai?

Pokemonai yra frazės „Kišeniniai monstrai“ (angl. „Pocket monsters“) sutrumpinimas. Šie monstrai, gyvenantys Pokemonų pasaulyje, yra visame pasaulyje populiarūs filmų, serialų, kompiuterinių žaidimų ir t. t. veikėjai. Juos 1995 m. sukūrė japonas Satoshis Tajiris.

„Scanpix“ nuotr./ Populiarus „Pokemonų“ personažas.
„Scanpix“ nuotr./ Populiarus „Pokemonų“ personažas.

Pokemonai gimė kaip kompiuterinio žaidimo personažai, bet visą pasaulį talžančių globalizacijos vėjų dėka juos dabar sutikti galima įvairiose srityse – apie juos kuriami filmai, komiksai, serialai, yra gaminami pokemonų žaislai, taip pat visame pasaulyje labai populiarus kortų žaidimas, kuriame galima keistis pokemonais.

VIDEO: „Pokemon Go“ – manija, užvaldžiusi pasaulį

„Pokemon Go“ – tai naujausias išmaniesiems telefonams skirtas žaidimas, kuriame figūruoja pokemonai. Jį žaisti gali „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų turėtojai. Jis debiutavo 2016 m. Ankstesnė pažintis su pokemonų pasauliu, norint žaisti šį žaidimą, nėra reikalinga.

O kas yra ta „papildyta realybė“, kuri pasitelkiama žaidime „Pokemon Go“?

„Papildyta realybė“ – tai technologija, kurios dėka realiu laiku telefono ekrane transliuojamas aplinkos vaizdas yra papildomas informacija, kurios realybėje nėra. „Pokemon Go“ atveju, pavyzdžiui, stebint pievą per savo telefono kamerą, galima matyti ir pokemonus bei juos gaudyti. Papildytą realybę sutikti galima ir kitose srityse – pavyzdžiui, egzistuoja programos, kurios leidžia realiu laiku pamatyti, kaip jūsų kambaryje atrodytų naujas baldas ar kaip jūs atrodytumėte su kitokia šukuosena.

Kaip žaidžiamas „Pokemon Go“?

„Pokemon Go“ esmė yra virtualių pokemonų ieškoti ir juos „pagrobti“ realiame pasaulyje, o vėliau rungtis su kitais žaidėjais. Įsijungus žaidimą matomas žemėlapis, paremtas realiu žaidėjo buvimo vietos žemėlapiu. Šiame žemėlapyje yra pažymėtos vietos, kur esama pokemonų. Pokemonai kameros pagalba yra projektuojami ekrane ant realaus pasaulio vaizdo. Pavyzdžiui, gali būti, kad per telefono ekraną jūs išvysite pokemoną savo kieme.

Pats žaidimas yra nemokamas, tačiau norintys gali už tikrus pinigus nusipirkti žaidime naudojamos valiutos – „PokeCoins“. Už „PokeCoins“ galima nusipirkti specialius kamuolius – „PokeBalls“, kurie naudojami gaudyti pokemonus. Tačiau to daryti nebūtina – „PokeBalls“ ieškoti galima ir realiame pasaulyje, pasitelkiant jau minėtą papildytą realybę.

Įsijungus žaidimą, jis telefono GPS imtuvo pagalba nustato, kur yra žaidėjas. Tada žaidimas pasitelkdamas papildytos realybės technologiją suprojektuoja pokemonus telefono ekrane, juos „patupdydamas“ ant realių objektų, kurie yra prieš jus.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“

Pradėdamas žaisti kiekvienas žaidėjas susikuria savo skaitmeninį antrininką, kuriam gali parinkti drabužius, šukuoseną, odos spalvą ir t. t.

Kuomet netoliese yra pokemonas, telefonas suvibruoja. Pamačius pokemoną, reikia telefono pagalba į jį „iššauti“ jau minėtą „PokeBall“ kamuolį. Pataikius pokemonas yra „pagaunamas“ ir „prisijungia“ prie žaidėjo pokemonų kolekcijos. Vėliau galima jį personalizuoti.

Po kiek laiko žaidime atsiranda ir socialinis aspektas. Galima eiti į vietinę „sporto salę“ – realią vietą mieste – ir ten siųsti savo pokemonus kautis su kitų „Pokemon Go“ žaidėjų, kurie taip pat yra tikri žmonės, pokemonais.

Dar vienas žaidimo elementas yra „PokeStops“. Tai iš anksto žaidimo kūrėjų parinktos vietos mieste, kuriose galima „rinkti“ žaidimui reikalingus objektus. Čia taip pat naudojama papildyta realybė – objektus jūs tiesiog, žiūrėdami per ekraną, matysite realiame pasaulyje.

Skirtingi pokemonai yra randami skirtingose realaus pasaulio vietose. Pavyzdžiui, „vandens pokemonai“ yra randami šalia vandens telkinių, o „žolės pokemonai“ – vietiniuose parkuose.

Kurį laiką pažaidus, galima prisijungti prie komandos ir pokemonų ieškoti kartu su draugais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“

Kodėl „Pokemon Go“ žaidimas yra toks populiarus?

Įprastiniuose žaidimuose tiek kompiuteriuose, tiek mobiliuosiuose telefonuose jūs keliaujate, objektus renkate ir su kitais žaidėjais varžotės virtualiame pasaulyje, o fiziškai liekate toje pačioje vietoje. Tačiau žaidžiant „Pokemon Go“ jums tenka keliauti po realų pasaulį ir objektus rinkti jame. Tai didele dalimi ir nulėmė žaidimo populiarumą.

Žaidimą išbandę žaidėjai internete sako, kad žaidimas ne tik yra smagus, ypač tiems, kurie su pokemonais kokia nors forma susipažino vaikystėje ir jaučia jiems nostalgiją, bet ir suteikia progą pakeliauti po savo gyvenamąją vietą, aplankyti neįprastas vietas ir susipažinti su naujais žmonėmis.

Kadangi visi žaidėjai turi panašius tikslus, „PokeStop“ vietoje ar „sporto salėje“ susitikus kitą žaidėją lengva su juo rasti bendrą kalbą ar net užmegzti draugystę.

Be to, „Pokemon Go“ žaisti ypač paprasta. Nereikia jokių specifinių žinių, užtenka telefono su GPS imtuvu ir vaizdo kamera. Tiesa, jei žaidimą žaisite dažnai, jis pareikalaus daug mobiliųjų duomenų, todėl, jei jūsų per mėnesį galimų sunaudoti duomenų skaičius yra ribotas, verčiau jį žaisti ten, kur yra bevielis internetas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Žaidimas „Pokemon Go“

Viskas skamba labai gražiai. Ar „Pokemon Go“ yra dėl ko nors kritikuojamas?

„Pokemon Go“ kelia ir grėsmių. Policija Misūryje (JAV) pranešė, kad vagišiai šį papildytos realybės žaidimą naudoja tam, kad įviliotų aukas.

Vagišiai aukas pritraukia į „PokeStop“ – vietas, kur surenkamos virtualios Pokemonų figūrėlės. Sulaukę aukų ginkluoti plėšikai Misūryje jas apiplėšė parkavimo aikštelėje, tačiau greitai buvo sulaikyti pareigūnų. Praėjusią savaitę JAV pranešta ir dar apie dešimt panašių apiplėšimo atvejų.

Be to, esama pranešimų ir apie traumas, kuomet į ekraną užsižiūrėję žmonės susižaloja. Užsižiūrėję į ekraną asmenys nukrenta nuo laiptų, pargriūna ir nusibrozdina ar kur nors atsitrenkia. Yra netgi buvę žmonių, kurie pateko į avarijas, nes medžiojo pokemoną vairuodami.

Taip pat kai kas nuogąstauja dėl asmens duomenų apsaugos. „Pokemon Go“ kaupia informaciją apie tai, kur jūs esate, kur keliaujate, kiek laiko praleidžiate kokioje vietoje – ir visa ši informacija keliauja žaidimo kūrėjams.

Ar „Pokemon Go“ žaisti galima ir Lietuvoje?

Kol kas oficialiai Lietuvos rinkai „Pokemon Go“ pristatytas nebuvo ir nėra pasiekiamas „Google Play“. Tačiau žaidimą „Android“ įrenginių savininkai gali parsisiųsti iš neoficialių svetainių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius