Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažiausiai 99 valstybėse vykdyta kibernetinė ataka: kas yra žinoma?

Penktadienio vakarą beveik šimtui valstybių smogė pasipelnymo ieškantys kibernetiniai nusikaltėliai. Kaip manoma, pavogę JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) sukurtą įrankį, jie įsilaužė į organizacijų ir pavienių asmenų kompiuterius, užrakino juose esamą informaciją ir už jos grąžinimą pareikalavo maždaug po 300 JAV dolerių išpirkos bitkoinais. Kas jau yra žinoma apie šią ataką?
Kibernetinė ataka „WannaCry“
Kibernetinė ataka „WannaCry“ / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Balandžio mėnesį programišiai, vadinantys save „Shadow Brokers“, teigė pavogę NSA sukurtus įrankius ir paviešino juos internete. „Microsoft“ sureagavo į saugumo spragas ir kovo mėnesį išleido atnaujinimą, tačiau daug sistemų visgi dar nebuvo atnaujintos.

Kaip veikia kenkėjiška programa?

Nuotr. iš  „Twitter“/Kibernetinė ataka
Nuotr. iš „Twitter“/Kibernetinė ataka

Atrodo, kad infekcija plinta per „kirminą“ – programą, kuri savarankiškai plinta tarp kompiuterių. Kitaip nei daugelis kitų kenkėjiškų programų, ši gali pati save platinti tinkle. Kitoms paprastai reikia, kad vartotojas atsidarytų užkrėstą failą.

Kai „WannaCry“ pavaidinta programa patenka į organizacijos vidų, ji sumedžioja pažeidžiamus kompiuterius ir juos visus užkrečia.

Programai patekus į kompiuterį, užrakinami visi jame esantys duomenys. Vartotojas gauna pranešimą ir instrukcijas, kaip sumokėti išpirką, kad atgautų užblokuotą informaciją. Ją sumokėti reikalaujama per 6 valandas, o kas porą valandų kaina kyla. Išpirkos pradinė suma yra apie 300 JAV dolerių.

„Microsoft“ penktadienį paskelbė, kad jų inžinieriai pridėjo papildomą apsaugą nuo „WannaCrypt“. Taip pat teikiama pagalba jų programinės įrangos vartotojams, nukentėjusiems nuo programišių.

Kokio dydžio ataka įvykdyta?

Pranešimai apie kibernetinę ataką pasirodė iš mažiausiai 99 valstybių, tarp jų – JAV, Jungtinė Karalystė, Kinija, Rusija, Ispanija, Italija. Taip pat – ir Lietuva. Nuo programišių galėjo nukentėti bent 40 adresatų.

Kibernetinio saugumo firma „Avast“ teigia, kad buvo mažiausiai 75 tūkst. įsilaužimų, po kurių pareikalauta išpirkos. „Tai yra be galo daug“, – sakė firmos atstovas.

Ekspertai teigia, kad atakos tikriausiai yra susijusios, tačiau mano, kad tai tikriausiai nebuvo koordinuoti išpuoliai prieš konkrečius taikinius.

Po prasidėjusių atakų internetinės piniginės, per kurias galima įsigyti bitkoinų, sulaukė nemažo pinigų srauto.

Kas buvo atakuoti?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibernetinė ataka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibernetinė ataka

Jungtinėje Karalystėje stipriai nukentėjo gydymo įstaigos – buvo įsilaužta į sveikatos apsaugos sistemas. Nebuvo galima vykdyti planuotų operacijų, apžiūrų, nebuvo galima pasiekti pacientų asmens sveikatos istorijų.

Panašu, kad daugiausia atakų sulaukė Rusija. Nukentėjo ir šalies Vidaus reikalų ministerija – ji pranešė, kad buvo įsilaužta į „Microsoft“ įrangą naudojančius kompiuterius.

Socialiniuose tinkluose plito žmonių nuotraukos, kuriose – „nulaužti“ traukinio bilietų pardavimo automatas Vokietijoje, Italijos universiteto kompiuterių laboratorijos įranga.

Nemažai pranešimų apie ataką sulaukta iš Ispanijos – įskaitant ir telekomunikacijų milžinę „Telefonica“. Nukentėjo ir Portugalijos „Telecom“, pristatymo kompanija „FedEx“, Švedijos savivaldybių kompiuteriai, antras didžiausias mobiliojo ryšio tinklas Rusijoje „Megafon“, Prancūzijos automobilių gamintojai „Renault“.

Kas stovi už atakos?

Nuotr. iš  „Twitter“/Kibernetinė ataka
Nuotr. iš „Twitter“/Kibernetinė ataka

Kai kurie ekspertai mano, kad išpuolis galėjo būti surengtas taip, kad būtų pasinaudota saugumo spraga „Microsoft“ sistemose, kurią buvo pastebėjusi NSA.

NSA sukurtus įrankius pavogė programišių grupuotė, pavadinimu „The Shadow Brokers“, kuri vėliau mėgino parduoti juos internetiniame aukcione. Galiausiai ji juos nemokamai paviešino, o balandžio 8 d. paskelbė ir slaptažodį, reikalingą įrankiams atrakinti.

Programišiai sakė, kad slaptažodį jie paskelbė kaip protestą dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo.

Tuo metu kai kurie kibernetinio saugumo ekspertai sakė, kad paviešintos kenkėjiškos programos buvo tikros, tačiau jau pasenusios.

„Microsoft“ kovo mėnesį išleido sistemos atnaujinimą, tačiau daug kompiuterių dar galėjo nespėti jo įdiegti.

„Netyčinis didvyris“

Nuotr. iš  „Twitter“/Kibernetinė ataka
Nuotr. iš „Twitter“/Kibernetinė ataka

Šeštadienį vienas kibernetinio saugumo tyrėjas naujienų agentūrai AFP sakė atsitiktinai aptikęs „išjungimo mygtuką“, galintį užkirsti kelią virusui toliau plisti.

Tyrėjas, prisistatęs „Twitter“ vartotoju @MalwareTechBlog, nurodė, kad atsitiktinai buvo nustatyta, jog užregistravus žalingos programos naudojamą domeno pavadinimą virusas toliau nebeplinta. Vis dėlto jau užkrėstiems kompiuteriams ši priemonė nepadeda, teigė netyčiniu didvyriu vadinamas asmuo.

Tačiau @MalwareTechBlog perspėjo, kad „krizė dar nesibaigė“, nes viruso kūrėjai „gali bet kada pakeisti kodą ir vėl mėginti“.

„Tai neabejotinai bauginama“, – sakė JAV saugumo konsultacinės bendrovės „Denim Group“ analitikas Johnas Dicksonas.

Pasak J.Dicksono, pati žalinga programa, išnaudojanti operacinės sistemos „Windows“ saugumo spragą, nėra nauja, bet dėl pridėto išpirkos reikalaujančio „užtaiso“ ji tapo itin pavojinga.

„Stebiu, kiek visa tai išplis ir kada įsikiš vyriausybės“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius