-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai pademonstravo kovinį lazerį – bepiločių skraidyklių žudiką

Po daugybės metų tyrimų ir bandymų, lazeriniai ginklai po truputį ateina į JAV ginkluotę. Galinga lazerinė sistema "Athena" turi viską, ko reikia geram ginklui – šaudo tyliai, jos šūvių neįmanoma pastebėti, o jie dar ir daug pigesni už įprastus sviedinius ar kulkas. „Lockheed Martin“ dabar pademonstravo "Athena" galimybes ir paaiškino, kam tokie ginklai gali būti naudojami.
„Lockheed Martin“ lazeris nupjovė beskrendančio orlaivio stabilizatorių
„Lockheed Martin“ lazeris nupjovė beskrendančio orlaivio stabilizatorių / Stopkadras

„Athena“ – 30 kilovatų lazerinė sistema, kuri gali būti greitai nutaikoma ir panaudojama. „Lockheed Martin“ pademonstravo vieną iš „Athena“ paaudojimo galimybių – bepiločių skraidyklių naikinimą. Ateities karuose bepiločiai orlaiviai vaidins didžiulį vaidmenį, todėl ateities ginklai tam turi būti paruošti. „Athena“ puikiai tinka numušinėti skraidyklėms, nes gali greitai nusitaikyti, o pats lazerio spindulys yra nesusekamas. Sudeginus orlaivio uodegą ar sparnus, jis tiesiog nukrenta ir sudūžta. Tačiau „Athena“ nėra tokia jau silpna sistema – jai įkandamas ir metalas.

Kiek anksčiau „Lockheed Martin“ pademonstravo, ką „Athena“ gali padaryti su pikapu. Automobilis buvo kampu sumontuotas ant platformos ir su užkurtu varikliu laukė savo lemties. „Athena“ lazeris išlydė variklio gaubtą ir variklis galiausiai nutilo. Taip buvo bandomos lazerio galimybės susitvarkyti su metaliniais taikiniais. Juk pasaulio vandenynuose tokia sistema labai praverstų kovojant su kitais laivais, šnipinėjančiais ar koviniais bepiločiais orlaiviais.

VIDEO: ATHENA Laser Weapon System Defeats Unmanned Aerial Systems

„Lockheed Martin“ jau nuo metų pradžios kartoja, kad „Athena“ yra paruošta kovinėms užduotims, nors kol kas dar nieko negirdėti apie sistemos pritaikymą prie kokio nors laivo ar antžeminės technikos vieneto. Dar daugiau – ateityje „Athena“ gali būti montuojama ir prie karinių orlaivių – sragtasparnių ar net lengvų atakos lėktuvų.

„Lockheed Martin“ jau kuria ir 60 kW lazerį, kuris veiks didesniais atstumais ir dar greičiau išlydys metalines ar sudegins kompozitines priešo ginkluotės dalis. Lazeriniai ginklai turi daugybė privalumų. „Lockheed Martin“ prie jų montuoja greito nutaikymo įrankius, bokštelis sukiojasi 360 laipsnių kampu, o pats lazeris yra kur kas pigesnis nei kulkos.

Aišku, tol, kol yra energijos, tokia sistema gali veikti be priekaištų – jai kulkos niekada nesibaigia. O priešui lazeriniai ginklai yra prastos naujienos, nes jų spindulio neįmanoma susekti ar pamatyti, o panaudojimas yra labai lankstus. Trūkumai – pati sistema yra gana brangi ir reikalauja didelio energijos kiekio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius