-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Apple“ pristatė „iPhone 4“ – ploniausią išmanųjį telefoną rinkoje (video)

„Apple“ pirmadienį pristatė birželio pabaigoje prekyboje pasirodysiantį naująjį „iPhone 4“ – dar plonesnį, dar galingesnį ir naujomis funkcijomis papildytą išmanųjį telefoną. Tuo pačiu pristatyta šiam telefonui skirta bei ankstesnėms „iPhone“ versijoms tinkanti operacinė sistema, pavadinta „iOS 4“.
S.Jobsas pristatė ploniausią išmanųjį telefoną rinkoje „iPhone 4“.
S.Jobsas pristatė ploniausią išmanųjį telefoną rinkoje „iPhone 4“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį JAV, San Franciske, vykusioje Pasaulio programuotojų konferencijoje („WWDC 2010“) šį telefoną pristatė „Apple“ generalinis direktorius Steve‘as Jobsas. Jis pareiškė, kad tai yra didžiausias kompanijos pasiekimas po „iPhone“ išleidimo 2007 metais.

„Jame yra gerokai daugiau nei 100 naujovių, tačiau visų jų šiandien nespėsiu jums pristatyti, pristatysiu 8 iš jų. Aštuonias „iPhone 4“ naujoves. Pirma – visiškai naujas dizainas. Na, dauguma jūsų jį tikriausiai jau matėte... (Salėje aidi plojimai ir juokas.) Patikėkite, jūs dar nieko nematėte“, – pristatymą pradėjo S.Jobsas. Jis užsiminė apie incidentą, kai dar balandžio viduryje bandomoji „iPhone 4“ versija pakliuvo į vieno internetinio tinklaraščio autorių rankas. Šie tinklaraštyje paviešino viską, ką sugebėjo iš aparato išpešti – nuo išvaizdos iki techninės įrangos.

Tai yra „iPhone 4“. Mes manome, kad tai yra didžiausias žingsnis, kokį mes žengėme po „iPhone“ pristatymo rinkai, – pristatymą baigė S.Jobsas.„iPhone 4“ svers 137 gramus, jo ilgis bus 115,2 mm, plotis 58,6 mm, o storis – vos 9,3 mm. „Tai ploniausias išmanusis telefonas planetoje“, – pareiškė S.Jobsas.

Palyginti su ankstesniu „iPhone 3GS“ modeliu, svoris ir ilgis nepakito, sumažėjo tik plotis (buvo 62,1 mm) ir storis (buvo 12,3 mm).

Didelės raiškos ekranas

Antra naujovė – didesnės raiškos, 960x640 taškų, 3,5 colių įstrižainės ekranas – tai 326 taškai colyje (ppi). Anot S.Jobso, laikant telefoną 25–30 cm atstumu nuo galvos, akys geba išskirti 300 ppi, taigi 326 ppi yra „patogiai daugiau“ nei ši riba. „Tokio ekrano dar neturi joks telefonas“, – teigė S.Jobsas.

Tiesa, kai S.Jobsas bandė pavaizduoti ekrano ryškumo skirtumą beitelefono greitumą ir sudėjo vieną šalia kito „iPhone 3GS“ bei „iPhone 4“, pastarasis darbo deramai neatliko. Jam bandant atidaryti „The New York Times“ tinklalapį ekrane buvo matyti, kaip „iPhone 3GS“ puslapį pamažu atidaro, o „iPhone 4“ – ne. „Internetas čia visuomet yra nenuspėjamas... Žinote, jei naudojate „WiFi“, jūs man labai pagelbėtumėte, jei jį dabar išjungtumėte“, – suglumęs juokauti bandė S.Jobsas, suversdamas kaltę bevieliam internetui. Tik perkrovus aparatą šis vos ne vos pradėjo atidaryti tinklalapį. Galiausiai demonstracija buvo išjungta taip ir nesulaukus, kaip „iPhone 4“ atidarys tinklalapį.

Be „WiFi“, telefonas taip pat palaikys GSM bei 3G ryšį, jame taip pat įdiegtas „Bluetooth“, GPS navigacija. Telefone įmontuoti du mikrofonai, kurie dirbdami kartu sumažina aplinkos triukšmo lygį.

Taupus elementas ir ryški fotokamera

Trečioji naujovė – telefoną „varantis“, energiją taupantis „Apple A4“ lustas bei didžiausia įrenginio dalis – baterija. Šie du elementai suteikia galimybę visiškai įkrautu telefonu arba kalbėti 7 val. be pertraukos, arba 6 val. naršyti internete 3G ryšiu, arba 10 val. – „WiFi“ ryšiu, arba 10 val. žiūrėti vaizdo įrašus, arba 40 val. klausytis muzikos, arba 300 valandų laikyti telefoną įjungtą.

AFP/Scanpix nuotr./S.Jobsas žaidžia Jenga telefonu iPhone 4.
AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Jobsas žaidžia „Jenga“ telefonu „iPhone 4“.

Ketvirtoji naujovė – įmontuotas naujos sandaros 6 ašių giroskopas, arba įtaisas, skirtas fiksuoti telefono padėčiai bei judesiams. Bene naudingiausia ši naujovė yra žaidimų mėgėjams, o pademonstruodamas jo galimybes S.Jobsas telefone įjungė žaidimą „Jenga“ ir pademonstravo, kaip ištraukia medinę trinkelę iš bokšto. Deja, bokštas sugriuvo – galbūt S.Jobsas dar jaudinosi dėl nepavykusios tinklalapio atidarymo demonstracijos...

Toliau pristatoma patobulinta 5 mln. taškų fotokamera su LED blykste, vaizdą fokusuojanti toje vietoje, kur paliečiamas ekranas. Taip pat telefonu bus galima filmuoti aukštos raiškos (HD, 720 tšk.) vaizdo įrašus, filmuojant blykstė galės būti įjungta. Be to, telefone bus įdiegta vaizdo įrašų redagavimo programa „iMovie“, leidžianti ne tik iškarpyti vaizdus, bet ir pridėti pavadinimus, nustatyti vaizdų perėjimus ir t. t. „Darbas vyksta panašiai, kaip kompiuterinėje „iMovie“ versijoje, tik mažesniame ekrane“, – rašo konferenciją gyvai stebėję tinklaraštininkai. Filmuotos medžiagos ir fotografijų kokybę jie apibūdina kaip „gerą“ arba „puikią“. Taigi „iPhone“ leis ne tik įrašyti, bet ir redaguoti bei dalytis HD raiškos vaizdo įrašais naudojant vien telefoną.

Kelios programos vienu metu

Dar viena naujovė – daugiaprograminiu režimu (angl. multitasking) veikianti naujoji operacinė sistema „iOS 4“. S.Jobsas taip pat pademonstravo jos galimybes. Beje, reikėtų pabrėžti, kad „iOS 4“ bus prieinama nuo birželio 21 dienos visiems „Apple“ produkcijos vartotojams nemokamai. Vadinasi, ją galės įsidiegti ne tik senesnių „iPhone“ telefonų, bet ir lietimui jautrių planšetinių kompiuterių „iPad“ vartotojai. Taigi pagaliau vienas didesnių šio produkto minusų – „multitasking‘o“ nebuvimas – bus panaikintas.

Taip pat „iPhone 4“ vartotojai galės naudotis ne tik muzikos parduotuve „iTunes“ ir programų parduotuve „App Store“, bet jau ir virtualia knygų parduotuve „iBooks“. Knygas PDF formatu bus galima nemokamai persikelti į visus „Apple“ įrenginius.

Renginyje pristatyta ir nauja „iAds“ versija, leisianti programų gamintojams integruoti reklamas į pačias programas, o vartotojams nesunkiai jas paslėpti. Be to, reklamos nuo šiol neįsijungs atskirame naršyklės lange. 60 proc. už reklamų parodymą gautų pinigų atiteks programų kūrėjams.

Galiausiai S.Jobsas pademonstravo vaizdo pokalbių galimybę su „iPhone 4“, kuri pavadinta „FaceTime“ (liet. „Veidų laikas“). Tiesa, šįmet vaizdo pokalbiai bus galimi tik tarp „iPhone 4“ vartotojų ir tik ten, kur yra belaidis „WiFi“ ryšys. „Mums reikia šiek tiek padirbėti su mobiliojo ryšio tiekėjais“, – šyptelėjo S.Jobsas. Tinklaraštininkai vaizdo, garso ir ryšio perdavimo kokybę įvertino kaip „puikią“.

„iPhone 4“ bus dviejų spalvų – juodi ir balti, taip pat bus galima atskirai įsigyti įvairių spalvų rėmelių. Telefono kaina JAV sudarant 2 metų sutartį su mobiliojo ryšio tiekėju sieks 199 JAV dolerius (16 gigabaitų talpos versija) arba 299 JAV dolerius (32 gigabaitų talpa). Birželį telefonai pasirodys JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Japonijoje. Liepą jie bus atvežti į dar 18 šalių, o iki rugsėjo žadama „iPhone 4“ pristatyti 88 šalyse.

Daugiau informacijos apie įrenginį rasite čia.

Siūlome pažiūrėti vaizdo įrašą, kuriame pristatomos telefono galimybės:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius