Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateitis bus paprastesnė: švedai sukūrė savaime nusivalančius indus

Tikriausiai vienas nemėgstamiausių (ir tuo pačiu – dažniausių) namų ruošos darbų – indų plovimas. Net jeigu ir nereikia pačiam rankų į vandenį kišti, indaplovės iškrovimas ir sukrovimas – taip pat darbas.
Indai
Indai / facebook.com/tomorrowmachine nuotr.

Tačiau su naujuoju išradimu šie namų ruošos darbai gali nuslinkti į užmarštį. Švedų dizaino kompanija „Tomorrow Machine“ sukūrė lėkštę ir dubenėlį, kurie patys save nusivalo.

Indai pagaminti iš celiuliozės ir padengti vandeniui atspariu sluoksniu. Jis pagamintas iš gamtoje randamos medžiagos, kuri saugo lotosų, nasturtų, kolokazijų lapus, net kai kurių drugelių sparnus. Dėl biologinių šios struktūros ypatybių ant jos nukritę vandens lašai ne susiploja, o virsta rutuliukais. Tuomet jie nurieda ir kartu surenka ant lapų ar sparnų esančius nešvarumus. Pavyzdžiui, būtent dėl to lotoso lapai išlieka švarūs, neužkrėsti ir be parazitų.

Naujieji švedų indai lygiai taip pat lengvai valosi kaip lotoso lapas – tereikia juos paversti, ir galima stebėti, kaip nuo jų nurieda visi nešvarumai.

Naujieji švedų indai lygiai taip pat lengvai valosi – tereikia juos paversti, ir galima stebėti, kaip nuo lėkštės nurieda visi nešvarumai.

Dar daugiau – iš celiuliozės pagaminti indai yra lengvesni už keramiką, tačiau taip lengvai nesudūžta nukritę.

Tačiau kol kas šis vandeniui atsparus sluoksnis nėra patvirtintas kaip saugus liestis su maistu. Dar reikės atlikti daug testų ir tyrimų, kad būtų nustatyta, ar jis tikrai nekenkia žmogui.

Lėkštės buvo sukurtos projektui „Ekoportal 2035“. Jį organizavo Švedijos miškų federacija. Jie kreipėsi į „Tomorrow Machine“ ir tyrimų institutą „Innventia“ prašydami sukurti tris produktus, kurie parodytų iš Švedijos medienos sukurtos celiuliozės potencialą.

Be savaime nusivalančių indų, projektui taip pat buvo sukurtas permatomas skaitmeninis lietimui jautrus ekranas iš nano-celiuliozės ir celiuliozės pagrindu sukurtas plastikas, kurį galima atsispausdinti su 3D spausdintuvu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius