-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateityje maisto produktų galiojimo laiką nustatys specialūs jutikliai

Nyderlanduose ir Škotijoje kuriamos naujos technologijos, kurios tiksliau ir patikimiau informuos pirkėjus apie maisto produktų tinkamumą vartoti. Pirkėjai informaciją pamatys savo išmaniųjų telefonų ekranuose.
Sveika mityba
Sveika mityba / Fotolia nuotr.

Pasak Jungtinių Tautų ataskaitų, beveik trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetamas nesuvartotas. Medicinos įstaigos kasmet registruoja daugybę apsinuodijimo maistu atvejų. Galima daryti išvadą, kad dabartinė maisto galiojimo datų žymėjimo ant produktų sistema tikrai nėra gera.

Per artimiausius penkerius metus galiojimo datos atspaudus maisto pakuotėse gali pakeisti specialūs jutikliai, gebantys nustatyti tikrą maisto tinkamumą vartoti (pagal rūgščių kiekį ir kitus požymius) bei pranešti duomenis per miniatiūrinį artimojo lauko radijo dažnių siųstuvą (RFID). Dalis išmaniųjų telefonų jau dabar gali priimti šiuos signalus. Tikimasi, kad netrukus dauguma naujų modelių jau galės priimti RFID siunčiamą informaciją.

Technologijos išradėjai teigia, kad tokio siųstuvėlio įmontavimas į pakuotę gamintojams kainuos mažiau nei vieną euro centą.

Škotijos bendrovė „Insignia Technologies“ siūlo alternatyvią technologiją, nereikalaujančią siųstuvo. Produktai su bendrovės sukurtu „išmaniuoju laikmačiu“ tiesiog turi specialią etiketę, kuri ima keisti spalvą, vos atidarius produkto pakuotę. Po nustatyto laiko etiketė perspėja apie galiojimo laiko pabaigą ryškia spalva. Tiesa, škotų sprendimas yra pagrįstas išankstinėmis galiojimo laiko nuostatomis ir tiesiogiai maisto šviežumo netikrina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius