-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų tyrimas atskleidė labiausiai nuvalkiotus ir nesaugiausius duomenų slaptažodžius

Jungtinės Karalystės nacionalinio kibernetinio saugumo centro atlikto tyrimo duomenimis, 123456 buvo dažniausiai naudojamas slaptažodis nulaužtų prisijungimų atvejais, skelbia bbc.com.
Slaptažodis
Slaptažodis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimas padėjo atskleisti kibernetinių žinių spragas, dėl kurių vartotojai gali būti pažeidžiami ir išnaudojami. Atlikus „nulaužtų“ prisijungimų analizę paaiškėjo, kokius skaičių derinius, žodžius ir frazes vartotojai naudoja dažniausiai.

Sąrašo viršūnėje atsidūrė skaičių 123456 kombinacija. Ja naudotasi daugiau kaip 23 milijonuose slaptažodžių. Antroji populiariausia seka buvo 123456789, kurią irgi nesudėtinga „nulaužti“. Penketuke atsidūrė ir klaviatūros raidžių kombinacija „qwerty“, žodis „slaptažodis“ ir septyni vienetai – 1111111.

Ashley, Michael, Daniel, Jessica ir Charlie – populiariausi slaptažodžiui naudojami vardai.

Sporto aistruolių slaptažodžiuose dominuoja Čempionų lygos atgarsiai: „Liverpool“ yra čempionai“ ir „Chelsea“ yra antri”. Melomanai savo slaptažodžiui dažnai rinkosi populiarios muzikos grupės „Blink-182“ pavadinimą.

Slaptažodžiui nenaudokite savo vardo, vietos futbolo komandos ar mėgstamiausios muzikos grupės pavadinimo.

Britų kibernetinio saugumo ataskaitoje pažymima, kad žmonės, kurie slaptažodžiams naudoja gerai žinomus žodžius ar vardus, stumia save į pavojų. Jiems gresia įsilaužimas.

„Niekas neturėtų savo duomenų saugoti su slaptažodžiais, kuriuos galima lengvai atspėti. Slaptažodžiui nenaudokite savo vardo, vietos futbolo komandos ar mėgstamiausios muzikos grupės pavadinimo“, – įspėjo Nacionalinio kibernetinio saugumo centro techninis direktorius Ianas Levy.

Centro atstovai pažymi, kad žmonės turėtų pasirinkti tris atsitiktinius, bet įsimintinus žodžius – tai jau būtų užtenkamai geras slaptažodis.

Atliekant tyrimą buvo vykdoma ir vartotojų apklausa apie jų saugumo įpročius ir baimes.

Ji atskleidė, kad 42 proc. vartotojų nuogąstauja, kad neteks pinigų dėl internetinio sukčiavimo ir tik 15 proc. teigė įsitikinę, kad pakankamai gerai saugo save internete.

Tačiau mažiau nei pusė apklaustųjų tikino naudojantys atskirą, sunkiai atspėjamą slaptažodį savo pagrindinei el. pašto paskyrai.

Tyrimas buvo paskelbtas prieš „Cyber UK“ konferenciją, kuri vyks Glazge balandžio 24–25 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius