-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Snowdenas: slaptosioms tarnyboms perimti jūsų telefono valdymą – vieni juokai

Išmaniųjų telefonų savininkai gali mažai ką padaryti, jei saugumo tarnybos užsimanytų perimti „visišką įrenginių kontrolę“, sako Edwardas Snowdenas. Buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojas, kuris paviešino aibę slaptų dokumentų, BBC pasakojo, kaip Didžiosios Britanijos stebėjimo agentūra GCHQ gali įsilaužti į telefonus be vartotojų žinios.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot E.Snowdeno, GCHQ gali gauti prieigą prie įrenginio išsiųsdama užšifruotą tekstinę žinutę, ir telefoną panaudoti tam, kad klausytųsi pokalbių ar slapta darytų nuotraukas.

E.Snowdenas mano, kad nei NSA, nei GCHQ nėra suinteresuotos masiškai sekti privačių gyventojų, tačiau, anot jo, abi institucijos daug investavo į tai, kad galėtų įsilaužti į telefonus.

Anot jo, kai tik GCHQ gauna prieigą prie telefono, gali matyti viską: skambučius, žinutes, naršymo istoriją ar net fotografuoti.

Jis pasakojo apie GCHQ slaptą pasiklausymo įrangą „Smurth Suite“, kuri pavadinta belgiško animacinio filmuko herojų vardu.

„Dreamy Smurf“ yra energijos valdymo įrankis, kuris leidžia įjungti ir išjungti telefoną be vartotojo žinios“, – sakė E.Snowdenas.

„Nosey Smurf“ – „karštojo mikrofono“ įrankis. Jei jis yra jūsų telefone, GCHQ gali įjungti telefoną ir klausytis visko, kas vyksta aplink jus, net jei jūsų telefonas yra išjungtas, nes žvalgyba turi kitų įrankių jį įjungti“, – pasakojo E.Snowdenas.

„Tracker Smurf“ yra vietos buvimo nustatymo įrankis, kuris agentūrai esą leidžia itin dideliu tikslumu nustatyti žmogaus buvimo vietą.

E.Snowdenas taip pat pasakojo apie įrankį, vadinamą „Paranoid Smurf“: „Tai yra apsaugos priemonė, kuri naudota norint apsaugoti manipuliacijas jūsų telefonu. Pavyzdžiui, jeigu jūs sugalvojote nunešti telefoną apžiūrai, nes įtarėte, kad vyko kažkas keisto, dėl to bet kuriam technologijų specialistui yra sunkiau pastebėti, kad kažkas negerai.“

Anot jo, kai tik GCHQ gauna prieigą prie telefono, gali matyti viską: skambučius, žinutes, naršymo istoriją ar net fotografuoti.

Esą GCHQ siunčiamų žinučių į telefoną vartotojas nepastebi.

„Tai vadinama pažeidžiamumų išnaudojimu (exploit). Tai ypatingai paslėpta žinutė, kuri siunčiama į jūsų numerį kaip ir bet kuri kita, tačiau kai pasiekia jūsų telefoną, nuo jūsų paslepiama“, – kalbėjo E.Snowdenas.

Anot jo, JAV agentūra NSA taip pat turi panašią įrangą, į kurią investavo milijardą dolerių. Ši sistema skirta kovai su terorizmu ir pedofilija, tačiau, anot E.Snowdeno, norėdama išsiaiškinti potencialius nusikaltėlius, NSA ima sekti ir paprastus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius