-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija išduos JAV kompiuteriniais įsilaužimais įtariamą savo pilietį

Estija ketvirtadienį pranešė išduosianti Jungtinėms Valstijoms savo pilietį Antoną Ivanovą, įtariamą kibernetiniais nusikaltimais, įskaitant įsilaužimus į populiarius portalus „iTunes“, „Netflix“ ir JAV mokesčių tarnybos tinklalapį.
Kompiuteriai
Kompiuteriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Asmuo, kurį vyriausybė nusprendė išduoti JAV, įtariamas organizavęs sąmokslą sukčiauti internete, vykdęs sukčiavimą internete, trikdęs kompiuterių darbą ir atlikęs kitų kibernetinių nusikaltimų“, – rašoma Estijos vyriausybės pranešime žiniasklaidai.

26 metų A.Ivanovas buvo suimtas lapkritį kartu su penkiais kitais Estijos piliečiais po dvejus metus trukusio tyrimo, kurį atliko JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB), padedant Estijos teisėsaugai.

Kitiems suimtiesiems, įskaitant pagrindinį įtariamąjį 31 metų Vladimirą Čaščiną, taip pat gresia ekstradicija.

Per įtariamus kibernetinius nusikaltimus, kurie buvo vykdomi nuo 2007 metų iki pernai spalio, internautai, ieškantys tinklalapių, tokių kaip „iTunes“, „Netflix“ ar netgi JAV mokesčių agentūros bei Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) svetainės, būdavo nukreipiami į kitas svetaines.

JAV pateiktame kaltinamajame akte sakoma, kad ši grupuotė vykdydavo „paspaudimų užgrobimą“, kai kenkėjiška programa užkrėsto kompiuterio vartotojui spragtelėjus paieškos užklausos pateiktą nuorodą būdavo atidaromas kitas tinklalapis nei tikėtasi.

„JAV tarnybos siekia iš viso šešių Estijos piliečių ekstradicijos pagal tą pačią baudžiamąją bylą, – Estijos prokurorė Eve Olesk ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP. – Dėl keturių iš jų vykdomas ikiteisminis tyrimas Estijoje, o jų ekstradicijos klausimas gali būti sprendžiamas baigus mūsų tyrimą.“

Be šešių etninių rusų, turinčių Estijos pilietybę, JAV tarnybos taip pat įtaria vieną Rusijos pilietį užkrėtus kompiuterius, įskaitant NASA sistemas, žalingomis programomis, vykdant sukčiavimo pasinaudojant internetine reklama schemą, kuri jos sumanytojams atnešė mažiausiai 14 mln. JAV dolerių (37 mln. Lt).

Be A.Ivanovo ir V.Čaščino, šioje byloje figūruoja dar keturi Estijos piliečiai: 31 metų Timūras Gerasimenkas, 33 metų Dmitrijus Jegorovas, 31 metų Valerijus Aleksejevas, 28 metų Konstantinas Poltevas.

Jie visi buvo suimti Estijoje.

Kaltinamajame akte, kurį išdavė Niujorko Pietinio rajono prokuratūra, nurodoma, kad visi septyni įtariamieji vykdė „didelio masto ir sudėtingą schemą, užkrečiant bent 4 mln. kompiuterių, esančių daugiau nei 100 šalių.“

Šiame dokumente sakoma, kad apie 500 tūkst. užkrėstų kompiuterių buvo Jungtinėse Valstijose, o bent dešimt iš jų priklausė NASA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius