Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 27 /19:28

Europoje plintantis itin bjaurus virusas „Petya“ pasiekė ir Lietuvą

Europoje antradienį plintantis naujas duomenis koduojantis virusas „Petya“ pasiekė ir Lietuvą – pranešta apie kelis šio viruso atvejus.
Kompiuteris
Kompiuteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai „WannaCry“ viruso atmaina. Lietuvoje esame gavę keletą pranešimų ir vykdome jų tyrimus“, – BNS antradienio vakarą Ryšių reguliavimo tarnybos atstovas Rytis Rainys.

Jis atsisakė įvardyti įmones, kurios galėjo nukentėti nuo viruso.

Užsienio žiniasklaida skelbia, kad bylas blokuojantis ir išpirkos reikalaujantis virusas „Petya“ jau paveikė Ukrainos valdžios institucijas, Rusijos naftos įmonę „Rosneft“, Danijos transporto kompaniją „Maersk“, britų reklamos grupė WPP, Prancūzijos statybinių medžiagų tiekėją „Saint – Gobain“.

R.Rainio manymu, trečiadienį gali būti sulaukta daugiau pranešimų apie virusą Lietuvoje.

Anot jo, virusas plinta per bylų mainų protokolą SMB „Windows“ sistemoje ir duomenų viliojimui skirtus (angl. phishing) elektroninius laiškus – bylas atvėrę vartotojai gali apkrėsti kompiuterius virusu, vėliau virusas išplinta visoje sistemoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ofir Hason, bendrasteigėjas ir vadovas, CyberGym
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ofir Hason, bendrasteigėjas ir vadovas, CyberGym

Kibernetinio saugumo mokymų paslaugas teikiančios bendrovės „CyberGym“ vadovas Ofiras Hasonas 15min patvirtino, kad „Petya“ plinta ir į kompiuterius patenka iš esmės taip pat, kaip „WannaCry“. Ir nors „Microsoft“ praėjusią savaitę išplatino būtent šias spragas užtaisantį saugumo atnaujinimą, skirtą pažeidžiamiausiai, tačiau dabar jau nebeprižiūrimai „Windows XP“ operacinei sistemai, anot O.Hasono, pažeidžiamų kompiuterių gali būti begalės, nes didelėse įmonėse kompiuterių atnaujinimas nėra greitai vykstantis procesas.

„Artimiausiomis dienomis ar net valandomis išgirsime apie daugiau nukentėjusių įmonių Lietuvoje ir Europoje. Tai – tik pradžia“, – sakė O.Hasonas.

O.Hasonas pataria nukentėjusiesiems nemokėti išpirkos, jeigu tik aukos gali sau tai leisti, jeigu sugadintieji kompiuteriai nėra kritinės struktūros dalis. „Svarbu buvo pasiruošti dar prieš atakas“, – sakė kibernetinių atakų prevencijos šalininkas.

Taip pat O.Hasonas pasidalino „Twitter“ nuoroda, kurioje surašyti išpirkos už apmokėjimo nurodymai. Tiesa, šis sąrašas yra tik dalinis.

„Esame tikri, kad tai – tik antra banga ir dar teks susidurti su daugybe bangų, daugybe skirtingų atakų, kurios bus vykdomos skirtingais pavidalais ir prieš skirtingas sistemas“, – 15min sakė O.Hasonas.

Kol kas „CyberGym“ vadovas neturi jokių žinių apie nemokamos „Petya“ iššifravimo programinės įrangos kūrimą, tačiau „WannaCry“ iššifravimo įrankio teko laukti kelias savaites. Be to, jis veikė tik tuo atveju, jeigu kompiuteris po duomenų užšifravimo nebuvo perkrautas.

O.Hasono iliustr./„Petya“ duomenis užšifruoja taip, kad net kompiuteris neužsikrauna
O.Hasono iliustr./„Petya“ duomenis užšifruoja taip, kad net kompiuteris neužsikrauna

„Petya“ pasižymi itin „bjauriu charakteriu“: prieš dvi savaites pirmą kartą pastebėtas virusas veikia visiškai kitaip, nei visi iki šiol matyti informaciją šifruojantys kenkėjai. Į kompiuterį patekęs virusas perkrauna „Windows“ operacinę sistemą ir užšifruoja kompiuterio įkrovos rinkmenas, tokiu būdu kompiuterio pagrindinius įkrovos įrašus paversdamas netinkamais naudoti.

Už kompiuterio atkodavimą ir galimybę vėl juo naudotis viruso valdytojai reikalauja 300 JAV dolerių dydžio išpirkos, kurią reikia sumokėti „Bitcoin“ skaitmenine valiuta.

Praeitą mėnesį „WannaCry“ virusas Lietuvoje paveikė daugiau kaip šimtą adresatų, visame pasaulyje – per pusantro šimto tūkstančio kompiuterių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius