Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

FTB ir DHS oficiali išvada: Rusijos programišiai puola JAV energetikos infrastruktūrą

JAV Krašto apsaugos departamentas DHS ir Federalinis tyrimų biuras FTB kovo 15 d. išplatino ataskaitą, kurioje detaliai aprašė Rusijos programišių pastangas įsilaužti į JAV vyriausybinio ir infrastruktūros (energetikos, atominės energetikos, komercijos, vandentiekio, aviacijos, kritinės gamybos) sektorių kompiuterius, rašo engadget.com.
/ „Scanpix“ nuotr.

Agentūros paskelbė, kad kibernetinės atakos vyksta mažų mažiausiai nuo 2016 m. kovo, ataskaitoje jos nupasakojamos kaip „daugiapakopio įsilaužimo kampanija, vykdoma Rusijos vyriausybinių kibernetinių veikėjų“.

Kibernetinės atakos vykdytojai, manoma, taikėsi į dviejų rūšių taikinius. Visų pirma, jie nusitaikė į grupes, kurios turėjo tiesioginį ryšį su jų pagrindiniu taikiniu. Pavyzdžiui, trečiųjų šalių įrangos tiekėjais, kurių tinklų kibernetinės apsaugos priemonės buvo silpnesnės nei pagrindinio taikinio. Tuomet, surinkus pakankamai daug naudingos informacijos, per šiuos antrinius taikinius būdavo bandoma įdiegti piktybinę programinę įrangą ir vykdyti phishinko kampanijas siekiant gauti prieigą prie energetikos sektoriaus tinklų.

Gavę prieigą prie šių tinklų, Rusijos vyriausybiniai kibernetiniai veikėjai atliko tinklų žvalgybą, „judėjo lateraliai“ ir rinko informaciją, susijusią su pramoninio valdymo sistemomis, tvirtinama ataskaitoje.

Jau praėjusiais metais viešumą pasiekė žinios, kad JAV atominės energetikos pramonę puolė programišiai. Tuo metu buvo manoma, kad šių atakų vykdytojai yra susiję su Rusija, tačiau nei DHS, nei FTB užpuolikų neįvardino. Kibernetinio saugumo bendrovės „FireEye“ vadovas Benas Readas sakė: „žmonės kaip ir įtarė, kad už šių atakų stovi Rusija, tačiau šiandienos pareiškimas iš vyriausybinių agentūrų yra labai rimtas“. Ataskaitoje nėra nurodoma, kokią žalą programišiai padarė amerikiečių infrastruktūrai.

Tą pačią dieną JAV Iždo departamentas paskelbė apie savo sankcijas kelioms Rusijos grupėms bei asmenims, kurie galimai dalyvavo vykdant tokias garsiai nuskambėjusias kibernetines atakas, kaip „NotPetya“ ar kibernetinėmis priemonėmis kišantis į JAV prezidento rinkimus 2016 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius