Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Huawei“ parodė, už ką dėkojo konkurentams: oficialiai pristatytas „Mate 20 Pro“

Išmaniųjų telefonų tobulinimo tendencijas stebintiems technologijų gerbėjams šie metai – ar bent jau antroji metų pusė – galėjo pasirodyti nuobodoka: „Samsung“ be didelių permainų dizaine ir funkcionalume šiek tiek panaujino savo „Note 9“ seriją, o „Apple“ telefonų asortimente apskritai labiausiai pasikeitė kaina, bet ne geležis. Už tai jiems „Huawei“ padėkojo ir, pristatydami „Mate 20 Pro“ telefono modelį, parodė, koks turi būti tikrai turiningas atnaujinimas.
„Huawei Mate 20 Pro“
„Huawei Mate 20 Pro“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasaulinio pristatymo, kuris ką tik įvyko Londone, metu mūsų redakcija turėjo galimybę jau kelias dienas naudotis šiuo naujuoju aparatu, tad pasidalinsime ne tik oficialiomis, rinkodariniu saldumu persunktomis žiniomis, bet ir pirmaisiais savo įspūdžiais apie naująjį įrenginį.

O įspūdžiai yra tokie, kad „Huawei“, nevengdami nieko nestebinančios kiniškos tradicijos, nusikopijavo iki šiol neturėtas konkurentų pademonstruotas technologijas ir užpildė savo „Mate“ serijos spragas, tačiau kad nepasirodytų, jog tai yra tik svetimų technologijų atkartojimas, pridėjo keletą tokių naujovių, dėl kurių ir „Samsung“, ir „Apple“ gerbėjams seilės tekės, o piniginės pačios atsivėrinės.

Ir veikiausiai šis įrenginys smarkiai prisidės siekiant naujo „Huawei“ užsibrėžto tikslo: jų nebetenkina nei trečia, nei antra vieta dalijantis pasaulinės išmaniųjų telefonų rinkos pyragą. Nusižiūrėta pasaulinio lyderio pozicija. Ir jeigu manote, kad tai yra juokingas ar per daug ambicingas tikslas, tai prisiminkite, kad prieš penkerius metus, kai dar nebuvo pristatytas „Huawei P6“, gamintojai pareiškė, kad taikosi į trečią vietą telefonų rinkoje. Tada, kai itin stiprias pozicijas rinkoje turėjo „Sony“, LG, HTC, ir net „Nokia“, jau nekalbant apie „Samsung“ ir „Apple“, tokios ambicijos atrodė juokingos ir nepamatuotos. O šiemet jau antrą kartą – ir šįkart ilgesniam laikui – iš antros pozicijos buvo išstumti „Apple“.

Bet apie viską nuo pradžių.

Išvaizda, ekranas, užraktai

Turbūt nieko, kas paskutinį mėnesį ar du bent kiek atidžiau stebėjo technologijų naujienas, nenustebins naujųjų „Mate 20 Pro“ nugarėlių išvaizda: viršutinėje jos dalyje, simetriškai per vidurį įtaisytas kvadratas su trimis lęšiais ir viena blykste.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Tai yra iki šiol nematyta, gana originali įrenginio išvaizda, nors kameros lęšių konfigūracija jau daugiau ar mažiau pažįstama nuo pavasario – „P20 Pro“ modelis buvo pirmasis, pasiūlęs 3 lęšių kameros komplektą. Žinoma, dėl to konkurentai iškėlė sau užduotį „pavyti ir pralenkti“, ką sėkmingai vos prieš kelias dienas padarė „Samsung“ su vidutinės klasės modeliu A9.

Bet jeigu nečiupinėtumėte nugarėlės kvadratinių iškilumų (taip, kameros iškilumas yra – tai vis dar trūkumas, kurį šiek tiek kompensuoja jo simetriška padėtis, todėl ant stalo gulintį telefoną galima maigyti jam nesivartant ir nedrebant), tai galėtumėte pamanyti, kad rankoje laikote „Samsung Galaxy S9“: toks pats nugarėlės ir ekrano užlenkimas kraštuose, tokios pačios išplonintos briaunos. Bet jau įsijungę ekraną pastebėtumėte skirtumą: viršuje yra ne plona korėjietiška juostelė, o ekrano iškarpa, išpopuliarinta „Apple“ ir visus šiuos metus buvusi „karščiausiu išmaniosios mados klyksmu“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Slenkam akimis žemyn ir apačioje randame itin radikaliai suplonintą kitą ekrano dalį ribojančią juostelę. Pala pala, o kur vieta pirštų atspaudų skaitytuvui? Nejaugi „Huawei“ nuėjo „Apple“ keliu ir įdiegė telefono atrakinimą tik atpažįstant naudotojo veidą? Pasirodo, tikrai taip. Veido atpažinimo technologija yra – dėl to ir viršutinė ekrano iškarpa nestipriai praplatėjo. Už tai didžioji šio įrenginio staigmena, privertusi mane krykštauti tarsi mažą vaiką Kalėdų rytą – piršto atspaudų skaitytuvas. Ne kur nors ant briaunos, ne nugarėlėje. Ekrane.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Veikia šis skaitytuvas iš pirmo žvilgsnio gana neįprastai: atspaudo registravimas užtruko kiek ilgiau nei naudojantis įprastu skaitytuvu – telefonas norėjo užregistruoti daugiau piršto pakraščių. O norint telefoną atrakinti neužtenka vien priliesti tą ekrano vietą (įtaisytą idealiai patogiai – toks jau šios technologijos tikslas). Reikia lengvai spustelėti: jutiklis parengtas taip, kad nereaguotų į lengvus prisilietimus ir perbraukimus bei nekeltų problemų įprastiniame telefono naudojime bei nesugalvotų nuskaitinėti atspaudų telefonui gulint kišenėje. Apskritai skaitytuvas veikia ne ką lėčiau nei įmontuotas specializuotame vaizdo nerodančiame plotelyje.

O dar dėl naujo vaizdo gylio jutiklio „Mate 20 Pro“ pasiūlė ir kitą „Apple“ bei „Samsung“ jau gausiai išreklamuotą naujovę – „animodžius“ (tiesa, kiniškas jų variantas, greičiausiai siekiant nesmagių susitikimų teismo salėse už plagijavimą, vadinasi „3D Qmoji”).

Taigi, kol kas turime viena akimi nusižiūrėtą telefono formą, atrakinimo technologiją, animodžius, tačiau iki šiol tik labai retai sutiktą piršto atspaudo skaitytuvo ekrane technologiją – ir, reikia paminėti, „Huawei P20 Porsche Design“ (išskirtinės kokybės ir sunkiai suvokiamos kainos) telefonas buvo šios technologijos pionierius.

Įkrovimas ir akumuliatorius

„Huawei“ niekintojai kinų bendrovę anksčiau galėdavo kritikuoti ir už tai, kad šių telefonų nebuvo įmanoma įkrauti bevieliu būdu. Tai štai: „Huawei“ atstovai pareiškė, kad išsprendė esminius jiems neįtikusius šios įkrovimo technologijos trūkumus ir sugebėjo vartotojams pasiūlyti ne šiaip kokį belaidį įkrovimą įprastą 7,5 W galia, o dukart galingesnį ir spartesnį įkrovimą – 15 W galia (tiesa, tam reikėtų ne įprastinio „Qi“ technologijos belaidžio kroviklio, o specializuoto „Huawei“ gaminio).

O kad nepasirodytų, jog kinai gali tik kopijuoti, „Huawei“ pademonstravo tai, dėl ko vos žandikaulis ant žemės nenusileido: „Mate 20 Pro“ gali ne tik būti įkraunamas belaidžiu būdu, bet ir pats gali tokiu pačiu būdu įkrauti kitus telefonus. Tiesa, išankstinio pristatymo metu „Huawei“ per daug nedaugžodžiavo apie šią technologiją ir techninėmis detalėmis nesisklaidė – neskelbta, nei kiek laiko akumuliatoriaus įkrovimas truktų su standartiniu ar padidintos galios belaidžiu krovikliu, nei kiek energijos iššvaistoma įkrovinėjant kitą telefoną iš „Mate 20 Pro“ akumuliatoriaus. Bet parodė, kad tai yra labai smagus būdas užmegzti pažintį ir draugystę – pasiūlant pagelbėti draugei ar draugui, kuris nerimauja dėl greitai išseksiančios savo telefono baterijos.

Aišku, galima teigti, kad tai yra menkavertė technologija. Esu linkęs su tuo sutikti – gal automobilyje kažkiek vertės ji ir turi, bet įkrovinėjant telefoną darbe ar namie daug geriau naudotis laidu – paradoksalu, bet laidas mažiau už belaidį krovimą prirakina telefoną prie vienos vietos.

Kalbant apie laidinį krovimą – ir čia „Huawei“ turėjo kuo pasigirti. Standartinėje pakuotėje esančio kroviklio galia padidinta iki 40 W, kas leidžia akumuliatorių nuo 0 iki 70 procentų įkrauti per 30 minučių. Iki šiol rinkodariniuose šūkiuose – ir „Huawei“, ir konkurentų – galėjome rasti nebent pažadus per 30 minučių pasiekti 50 proc. akumuliatoriaus įkrovimo lygį. 40 proc. padidėjusi krovimo sparta negali nedžiuginti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Ir dar maža to, naujojo telefono akumuliatoriaus talpa padidinta 5 procentais – iki 4200 mAh. Nors skirtumas atrodo mažareikšmis, tačiau čia būtina pabaksnoti pirštu į telefono platformą: „Mate 20 Pro“ yra pirmasis įrenginys su „Kirin 980“ platforma, gaminama naudojant 7 nm technologinį procesą, kuris leido ne tik padidinti įrenginio našumą apie 40 procentų, bet ir visais 58 procentais padidino energijos sunaudojimo efektyvumą. Tiesa, telefono veikimo vienu akumuliatoriaus įkrovimu dar nepavyko įvertinti – per pusantros paros po įkrovimo jo turinys nenuseko net iki pusės. Statistiškai patikimų išvadų dar tikrai negalima daryti, tačiau nuojauta sako, kad bus gerai.

Kamerų kvadratas

Išmaniųjų telefonų gamintojai kelis pastaruosius metus labai pamėgo itin stipriai akcentuoti savo įrenginių fotografijų tobulumą – kiekvienais metais kartojama mantra „iki šiol telefonai prastame apšvietime nesugebėjo fiksuoti geros kokybės nuotraukų, bet jau nuo šiandien tai padėtis tikrai pasikeis“.

Tai štai šioje srityje „Huawei“ jokio nepilnavertiškumo komplekso neturi ir pranašumo prieš ankstesnius įrenginius akcentuoti jiems nereikia. Jau pavasarį, pristačius „P20 Pro“, išvydome tokią nuotraukų kokybę, iki kurios konkurentams gali tekti stiebtis dar labai ilgai. Užmeskite akį į „DxOMark“ reitingą, kuriame išrikiuoti išmanieji telefonai: konkurentai atsilikimą šiek tiek mažina, tačiau net patys geriausi šio rudens konkurentų modeliai nesugeba pasivyti to, ką „Huawei“ rodė prieš pusmetį.

Pirmieji įspūdžiai labai paviršutiniškai pabandžius naujos kartos įrenginį rodo, kad ir rudenį „Huawei“ patobulėjo tiek, jog konkurentams vėl reikės siekti gerokai aukštesnės kartelės – dabar jos net pasišokėję jie negalėtų pasiekti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Pradėkime tuo to, iš ko pagaminta naujoji kamera. Taigi, joje yra vienas plataus lauko, f/1.8 diafragmos objektyvas, už kurio yra 40 MP jutiklis. Antras objektyvas yra „telefoto“: f/2.2, 8 MP raiška. Trečias objektyvas – f/2.4, 20 MP raiškos, ultra plataus lauko, gebantis fiksuoti vaizdą 110 laipsnių kampu.

Rezultatas yra keleriopas. Pirmas (ir labiausiai į akį kritęs) privalumas – gebėjimas fiksuoti vaizdus „makro“ režimu objektyvą prie objekto pritraukus vos per 2,5 cm atstumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Vaido Neverausko nuotr./Neredaguota „Super Macro“ nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“ telefonu
Vaido Neverausko nuotr./Neredaguota „Super Macro“ nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“ telefonu
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Neredaguota „Super Macro“ nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“ telefonu
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Neredaguota „Super Macro“ nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“ telefonu

Antras privalumas, labiau patiksiantis „plačių“ vaizdų mėgėjams – gebėjimas fiksuoti „epinius“ peizažus.

Vaido Neverausko nuotr./Neredaguota nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“
Vaido Neverausko nuotr./Neredaguota nuotrauka, fotografuota „Huawei Mate 20 Pro“

Trečią privalumą filmavimo mėgėjams suteiks jau kartą minėtas „Kirin 980“ procesorius: gerokai padidėjusios dirbtinio intelekto galimybės ir bendra skaičiuojamoji galia leidžia filmuojant realiu laiku geriau atskirti fokusuojamą objektą ir jo nepamesti netgi judesio metu.

Tiesa, čia sunku pasakyti, ar yra bent koks skirtumas, lyginant su „P20 Pro“ – pavasarinis modelis taip pat ganėtinai gerai sekdavo objektą ir atitinkamai fokusuodavo vaizdą. Bet šį kartą nauja yra tai, kad „Huawei“ žada vaizdo apdorojimą realiu laiku ne tik fotografuojant, bet ir filmuojant, o 15min operatorius, išbandęs fokusavimo greitį ir vaizdo kokybę buvo labai patenkintas ir pradėjo regzti planus, kaip čia galima būtų vietoj „Mate 20 Pro“ grąžinti savo garbaus amžiaus telefoną.

Dirbtinis intelektas

Viena iš stipriausiai išskiriamų naujojo telefono savybių (ir stiprioji „Kirin 980“ pusių) yra dirbtinis intelektas. Platformoje yra iškart du NPU procesoriaus branduoliai, užsiimantys išskirtinai dirbtinio intelekto operacijomis, tačiau daugiausiai šių procesų nauda koncentruojama būtent į kameros veikimą – fotografuojamo vaizdo atpažinimą (dabar telefonas geba atpažinti iki 1500 atskirų vaizdo scenarijų), vaizdo fokusavimą filmuojant, objekto kontūrų ir detalių atpažinimą ir panašiai. Tačiau tai nieko per daug nestebina – maždaug tas pats dirbtinio intelekto sustiprintų funkcijų sąrašas buvo vardinamas ir prieš metus, pristatant „Mate 10“ telefonų seriją.

Jau nuo pernai veikia ir dirbtinio intelekto pagrindu veikianti dokumento skenavimo funkcija: kampu nufotografuotas dokumentas ar ekranas paverčiami taisyklingu stačiakampiu. Bet šįkart pristatymo metu buvo akcentuojama ir tai, kad vykdomas ir dokumente surašyto teksto atpažinimas.

Tame pačiame sąraše yra ir (taip pat naujumu nestebinančios) tiesioginio vertimo per specialiai optimizuotą „Microsoft Translate“ programėlę galimybės, ir telefono išteklių optimizavimas prisitaikant prie konkrečių programėlių įjungimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Pastarąją savybę kiek skeptiškai vertinčiau dėl neseniai pasirodžiusios žinios apie tai, kad „Huawei“ buvo pričiupti sukčiaujant telefono našumo matavimo testuose – šias programėles atpažįsta ne dirbtinis intelektas, o tiesioginis programuotojų nurodymas užfiksavus tokių programėlių įjungimą aktyvuoti „turbo“ režimą, kuomet papildomo našumo išgaunama stipresnio kaitimo ir didesnių energijos sąnaudų kaina.

Kitos rudens gėrybės

„Huawei“ pirmą kartą galės pasigirti ir tuo, kad pasiūlė įrenginį su IP68 atsparumo aplinkos poveikiui standartu – šiuo atžvilgiu kinai nebeatsiliks nuo „Apple“, „Samsung“ ir „Sony“, o aukščiau jau tiesiog nėra kur kilti. Telefone yra netgi specialus „povandeninio fotografavimo“ režimas. Tiesa, jį įsijungiant pamatysite įspėjimą, kad telefoną į vandenį reikėtų įleidinėti tik hermetiniame maišelyje. Be to, jeigu sugebėsite kažkokiu būdu sušlapinti vidinius telefono komponentus, nesitikėkite garantinio aptarnavimo specialistų užuojautos ir nemokamos pagalbos – juk kas gali garantuoti, kad telefoną į vandenį įmetėte prieš tai iš jo neišėmę SIM kortelės stalčiuko.

Gamintojai, kaip ir kaskart, akcentuoja išskirtinę duomenų perdavimo spartą: žadama, kad naujausias įrenginys galės tai daryti iki 1,4 Gbps sparta LTE tinkle ir iki 1,73 Gbps naudojant 803.11 ac wave 2 standartą palaikantį „Wi-Fi“ maršrutizatorių. Tiesa, realios naudos iš tokių deklaracijų nedaug – ne laboratorinėmis, o miesto sąlygomis reikės išskirtinės sėkmės, kad pasiektumėte bent 400 Mbps spartą o įprastai Vilniaus centre turėtumėte tikėtis apie 100-120 Mbps spartos.

Šiek tiek nustebino tai, kad rudenį pristatant „Kirin 980“ platformą buvo skelbiama, jog ji yra parengta 5G technologijoms (yra modemas, gebantis išnaudoti naujos kartos telekomunikacijų tinklus), tačiau „Huawei“ pasirinko nebūti pirmojo pasaulyje 5G telefono gamintojais – o labai tikėtina, kad pavasarį Barselonoje vyksiančios „Mobile World Congress“ parodos metu bus pademonstruota net keletas įrenginių, pretenduosiančių į šį titulą. Žinoma, komercinėmis sąlygomis veikiančio 5G tinklo šiomis dienomis reikėtų ieškoti su galingu žiburiu, o Lietuvoje šios technologijos įjungimo nereikėtų tikėtis iki 2020 metų. Iki to laiko šiemetiniai telefonai jau tikriausiai bus spėję pasenti ir „Mate 20 Pro“ bus nieko nebedominantis senolis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Naujovių gerbėjus nudžiugins tai, kad „Mate 20 Pro“ jau iš dėžutės išpakuosite su „Android 9 Pie“ operacine sistema – tą šiandien gali pasiūlyti dar ne visi „aukščiausios lygos“ telefonų gamintojai. Ta pačia proga naujoji sistema buvo „apvilkta“ EMUI 9.0 vartotojo sąsaja, kurioje palengvintas meniu naudojimas – gamintojo teigimu, bendras meniu punktų kiekis sumažintas net 10 procentų, pagerinta meniu logika ir išdėstymas. Ar tai jaučiasi? Ne.

Už tai tikrai jaučiasi galimybė su šiuo telefonu be jokio laido televizorių paversti kompiuteriu. Tam tinka bet koks televizorius, palaikantis „Mirror Cast“ technologiją. Televizoriaus ekrane galėsite matyti arba telefono ekrano kopija, arba „Windows“ operacinę sistemą primenantį darbastalį. Telefoną galėsite naudoti arba kaip lietimui jaurią valdymo aikštelę, arba kaip mazgą, per kurį prijungsite pilnaverčiam darbui reikalingas „Bluetooth“ klaviatūrą ir pelę. Tiesa, technologijos demonstracijos metu pernykštis metodas – telefono jungimas su televizoriumi per laidą – veikė sklandžiai ir nepriekaištingai, tačiau belaidis sujungimas labai jau nepakenčiamai trūkčiojo. Įmonės atstovų teigimu, taip buvo dėl to, kad telefone yra dar negalutinė programinės įrangos versija, o televizoriuje – neoriginalus (t. y., ne „Huawei“ gamybos) belaidžio jungimosi prie HDMI jungties raktas.

Skaičiai ir faktai

Telefonuose naudojama „Kirin 980“ mobilioji platforma, gaminama pačių „Huawei“. Taip pat telefonuose yra 6 arba 8 GB darbinės atminties ir 128, 256 arba 512 GB nuolatinės atminties.

Ekrano įstrižainė – 6,3 colio, raiška – 2K+ (1440 x 3120 taškų). Ekrano matricos technologija – AMOLED.

Korpuso spalvas ir paviršiaus apdirbimą Europos rinkoje bus galima rinktis iš klasikinės, lygios juodos, lygios gradientinės saulėlydžio (pereinančios iš juodos į violetinę) arba „dryžuotos“ mėlynos – toks paviršius šiek tiek primena vinilines plokšteles, nes yra su siaurais grioveliais. Esą, toks paviršius mažina teplumą pirštų atspaudais (tačiau asmeninė patirtis šiuo atveju sako, kad tai mažesnis teplumas tėra rinkodarinis teiginys) ir gerina sukibimą su pirštu, taigi, mažina tikimybę, kad telefonas kris ir suduš.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei Mate 20 Pro“

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai naujųjų telefonų išankstinius užsakymus priiminės nuo spalio 16 dienos 18 valandos. Mūsų rinkoje bus siūlomi tik įrenginiai su 128 GB vidinės atminties, jie kainuos apie 1000 eurų. Telefonus užsisakiusius asmenis įrenginiai pasieks nuo lapkričio 1 dienos – tą pačią dieną juos bus galima apčiupinėti bei įsigyti „gyvuose“ mažmeniniuose prekybos taškuose.

Išvados

Po kelių telefono naudojimo dienų galima būtų teigti, kad „Huawei“ atliko nemenką darbą: jie nepaliko konkurentams jokių privalumų, kuriais remiantis galima būtų tvirtinti, kad „o štai to kito gamintojo telefonas tai moką šį, tą ir aną“ ir papildė savo galimybių rinkinį taip, kad dabar jau visi konkurentai turės sukti galvą, kaip čia padaryti tai, ką padarė „Huawei“, nepažeidinėjant šios įmonės patentinių teisių (kuo, beje, gamintojai labai didžiuojasi – vien 2017 m. Europos patentų biure registruotos 3198 „Huawei“ patentinės paraiškos, daugiausiai iš visų įmonių).

Ir visos tos „Twitter“ žinutės, kuriomis buvo pašiepiami ant laurų užmigę rinkos lyderiai, kol kas atrodo labai pagrįstos. Juk kam įdomūs telefonai, kurių didžiausia naujovė matoma eilutėje, pažymėtoje žodžiu „Kaina“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius