-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į tarptautinio dizaino konkurso finalą patekęs lietuvis sugalvojo, kaip nuo taršos apsaugoti vaikus

Į tarptautinio dizaino konkurso „Electrolux Design Lab“ finalą patekęs Dailės akademijos industrinio dizaino studentas Dominykas Budinas sugalvojo paprastą, bet, anot jo, praktiškai niekur nepritaikytą idėją – „Oro skydą“, kuris mažus vaikus leistų apsaugoti nuo taršos. Konkurso finale lietuvis su dar šešiais dalyviais varžysis dėl 10 tūkst. eurų prizo.
Lietuvio sukurto „oro skydo“ konceptas
Lietuvio sukurto „oro skydo“ konceptas

Lietuvio sukurtas „Oro skydas“ („Air Shield“) – tai kūdikio vežimėlis su oro filtru, apsaugančiu nuo užteršto oro. Išradimas galėtų būti aktualus didmiesčių gyventojams, kur didelė oro tarša.

Lietuvio pasiūlyta kūdikio vežimėlio su oro filtru idėja gali susilaukti plataus pripažinimo daugelyje išsivysčiusių šalių.

„Paradoksas, kad vežimėlis skirtas kūdikio vežiojimui gryname ore, tačiau daugelyje išsivysčiusių šalių gryno oro tiesiog nebėra, – pasakojo D.Budinas. – Todėl, jog negalime išspręsti oro taršos problemos, turime užkirsti kelią jos žalai ir apsaugoti ateities kartas, pasitelkiant išmanius dizaino sprendimus.“

Pasak jo, vežimėlio veikimo principas itin paprastas – veėžimėlyje galėtų būti įdiegtas filtras ir ventiliatoriai – panašiai kaip ir automobiliuose. Tačiau D.Budinas sako nematęs, kad ši paprasta idėja būtų kur nors panaudota praktiškai.

Vieno iš komisijos narių, „Electrolux“ dizainerio Martino Alexanderssono teigimu, lietuvio pasiūlyta kūdikio vežimėlio su oro filtru idėja gali sulaukti plataus pripažinimo daugelyje išsivysčiusių šalių, kur oro užterštumo problema yra ypač opi.

Tiesa, toliau vystyti „oro filtro“ idėjos D.Budinas sako neketinantis – ji sukurta tik šiam konkursui ir idėjos autorystė, kaip ir visų kitų, atiteks „Electrolux“ konkurso organizatoriams.

Pusfinalyje dalyvavo 35 studentai – net trys iš jų – lietuviai. Didysis konkurso finalas vyks spalio 15 dieną Helsinkyje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius