Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iPhone 8 Plus“: puikus telefonas, bet priežasčių jį pirkti nėra daug

„Apple“ per pristatymą mus šiek tiek nustebino – „iPhone 8“ ir „8 Plus“ labiau panašūs į tai, kas turėjo būti „iPhone 7S“ ir „7S Plus“ , o „iPhone X“ yra įrenginys, kurio iš tikrųjų ir laukėme. Tačiau ar tikrai tie naujieji „aštuntukai“ tokie jau nuobodūs?
„Apple iPhone 8 Plus“
„Apple iPhone 8 Plus“ / E.Murin nuotr.

Ar verta primokėti kelis šimtus eurų, kad gautumėte tą ypatingąjį ekraną ir kelis kitus privalumus, o gal geriau rinktis „iPhone 8 Plus“? Ar apsimoka naujintis „iPhone 7 Plus“ turėtojams? Į šį ir daugelį kitų klausimų pabandysime atsakyti išbandę bendrovės „Telia“ paskolintą įrenginį.

Paskutinis „iPhone“ su legendiniu namų mygtuku?

Visi „iPhone“ turėjo apvalų namų mygtuką, kuris buvo beveik toks pat žinomas kaip ir pats „Apple“ prekės ženklas. Tačiau „iPhone 8 Plus“ galimai yra paskutinis telefonas su šiuo mygtuku – juk „iPhone X“ tokio nebeturi. Ar tai yra gerai, ar blogai – spręsti jums, bet faktas tas, jog „iPhone 8 Plus“ savo priekinės dalies išvaizda visiškai nesiskiria nuo „iPhone 7 Plus“ ar netgi senojo „iPhone 6 Plus“.

Tačiau vienas didelis pokytis yra galinėje „8 Plus“ dalyje – ji nebe iš aliuminio ir ant jos nebėra plastikinių antenų žymių. Nuo šiol „iPhone“ yra stiklo ir aliuminio sumuštinis, tad galinėje dalyje, kaip ir priekinėje, tik stiklas. Taip, būtent dėl tokio „Apple“ pasirinkimo dabar galime džiaugtis bevieliu krovimu, bet, kaip žino buvę „iPhone 4“ ir „4S“ naudotojai, stiklas tepasi daug lengviau negu aliuminis ir, be abejo, stiklas labai lengvai gali dūžti. Gal toks sprendimas ir gražesnis negu „iPhone 7 Plus“ aliuminis, bet praktiškumu pirmtakas smarkiai lenkia „8 Plus“.

IPS ekranas ne toks legendinis, bet galimai irgi paskutinis „Apple“ telefone

„Apple“ labai ilgą laiką naudojo IPS tipo ekranus, tačiau šiemet su „iPhone X“ buvo pereita prie OLED technologijos, kuri, pasak „Apple“ pagaliau pasiekė tą kokybės lygį, kokio ir norėjo „Apple“. Visgi „iPhone 8 Plus“ vis dar liko su senąja IPS technologija, todėl šio „iPhone“ ekranas nuo pirmtako ekrano skiriasi minimaliai. Tiesa, tai nėra labai blogai – „iPhone“ ekranai visada atrodė įspūdingai.

Pagrindinis skirtumas yra „True-tone“ technologija, kurią pirmą kartą išvydome dar „iPad Pro“ planšetėje. Ką ji daro? Pritaiko jūsų ekrano spalvas pagal tai, koks apšvietimas yra aplinkoje. Vaizdas dėl šios technologijos atrodo daug natūraliau ir tikroviškiau, sudaromas įspūdis, jog žiūrite ne į ekraną, bet į popieriaus lapą ar paveikslą. Tuo pačiu saugoma ir jūsų rega. Nedidelis, bet visai malonus atnaujinimas.

iOS 11“ – revoliucija planšetėms ir žaidimams?

Naujosios „iOS“ versijos pristatymo metu „Apple“ labiau orientavosi į naujoves planšetiniams kompiuteriams „iPad“. Kodėl? „Apple“ telefonams didelių naujovių ir nereikėjo – „iOS“, kaip visada, veikia idealiai, o vartotojo sąsaja ir jos paprastumas ir toliau tenkina „Apple“ naudotojus. Taigi, pokyčiai „iOS 11“ išorėje visai nedideli.

Bene reikšmingiausias kosmetinis pasikeitimas „iOS“ sistemoje yra atnaujintas „Control Center“ – nuo šiol galite apkeisti nustatymus vietomis, o paspaudus ant nustatymo stipriau, jis išsiskleidžia. Visa tai yra ne tik gražu bei smagu, tačiau ir naudinga – juk būtent suasmeninimo galimybėmis visada giriasi „Android“ stovyklos atstovai. „Apple“ atnaujino ir kelias programėles: „App Store“, failų, telefono programėles. Tie pokyčiai yra tik kosmetiniai ir suteikia „iOS“ kiek rimtesnį įvaizdį, kadangi apmažintas ryškių spalvų kiekis.

„iOS“ viduje naujovės kiek įdomesnės. Ši OS palaiko ir naujus HEIF paveiksliukų ir HEVC video formatus. Jie išlaiko maždaug tokią pat aukštą vaizdo kokybę kaip ir įprasti formatai, tačiau užima daug mažiau vietos, todėl galima užfiksuoti dar daugiau vaizdų. Tiesa, keliant nuotraukas ar vaizdo įrašus į kompiuterį, debesį ar net dalinantis jais socialiniuose tinkluose, „iPhone 8 Plus“ automatiškai konvertuoja vaizdus į labiau įprastus formatus (JPEG, MP4). Tai reiškia, jog jums tai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau suteikia kiek daugiau laisvės. Tiesa, siunčiant vaizdus iš „iPhone“ į „Windows“ kompiuterius (tiesiogiai laidu ar tarpininkaujant debesinėms duomenų saugykloms) gali būti susidurta su tam tikromis problemomis – nuotraukų ir įrašų formatas gali likti toks, koks yra telefone ir sunkiai atpažįstamas „Windows“ vaizdų apdorojimo programoms.

Kokia yra didžiausia ir svarbiausia „iOS“ naujovė? „ARKit“, „Metal 2“ ir „CoreML“ palaikymas. Visi šie žodžiai galimai jums yra girdimi pirmą kartą, tačiau jų esmė gana paprasta – šių technologijų palaikymas kartu su naujuoju „A11 Bionic“ procesoriumi leidžia sukurti tokios kokybės papildytos realybės (Augmented Reality, AR) programėles ir žaidimus, kokių matyti paprastiems naudotojams dar nėra tekę.

Taip, „Google“ turi savo „Project Tango“, kuris taip pat leidžia naudotis įspūdingomis AR galimybėmis, tačiau nei vienas „Project Tango“ telefonas nėra populiarus. O ką jau kalbėti apie lyginimus su „iPhone“ pardavimų skaičiais. Faktas, jog jau greitai galėsime išvysti daug daugiau AR žaidimų ir programėlių, negu esame matę iki šiol, kadangi tam atsirado didelės galimybės ir, be abejo, poreikis.

Išbandžius kelias esamas programėles, jau palaikančias naująsias technologijas, galima drąsiai teigti, jog tai yra beprotiškai įspūdinga. Jeigu esate žaidę „Pokemon Go“, tikriausiai esate pratę prie nenormalaus dydžio ar nuolat bent šiek tiek judančių pokemonų. Su naujuoju „iPhone 8 Plus“ net ir žaidžiant daug rimtesnius žaidimus bei nuolat judant, žaidimo vaizdas lieka vienoje vietoje. Tai yra žaidimų ateitis. Turėti omeny reikėtų tai, jog būtent šios galimybės nepasieks „iPhone 7 Plus“ ir kitų senesnių „iPhone“ naudotojų. Galbūt papildyta realybė kai kuriems gali pasirodyti kaip nesąmonė, tačiau jeigu bent kiek mėgstate technologijas ir/ar žaidimus, AR žaidimų patirtis su „iPhone“ jus tikrai sujaudins.

Kamera tokia pat kokybiška, tačiau su keliais naujais triukais

„iPhone 7 Plus“ kamera buvo ir vis dar yra viena iš įspūdingiausių rinkoje. Įdomu tai, jog „iPhone 8 Plus“ kameros kokybė beveik nepasikeitė – nei šviesoje, nei tamsoje nuotraukos pastebimai nepagerėjo. Priartinimas, optinė vaizdo stabilizacija, visa tai veikia puikiai ir palieka gerą įspūdį. Bet čia viskas taip pat, kaip ir anksčiau.

Pagrindinis pokytis yra šiek tiek ryškesnės spalvos, detalesnis vaizdas. Tačiau visa tai ne dėl pakeistų jutiklių, o dėl šiek tiek patobulintos „Apple“ programinės įrangos ir „A11 Bionic“ galios. Ar tai jums patiks, ar ne – tai jau jūsų asmeninis reikalas, kadangi „iPhone“ telefonai visada galėdavo pasigirti itin natūraliai fiksuojamomis spalvomis, o šįkart labiau paėjėta į „Samsung“ stiliaus pusę – daugiau ryškumo, aštrumo, bet mažiau natūralumo.

Daugiausiai „Apple“ naujųjų „iPhone“ pristatymo metu kalbėjo apie smarkiai patobulintą portreto režimą su keliomis papildomomis funkcijomis. Ne veltui. Senosios funkcijos šiek tiek patobulėjo, o naujosios veikia tiesiog stulbinamai. Taigi, dabar galite daryti tokius portretus:

  • Natūrali šviesa – tiesiog paprasta portretinė nuotrauka;

    E.Murin nuotr./Paprastas portretas, fiksuotas su „iPhone 8“
    E.Murin nuotr./Paprastas portretas, fiksuotas su „iPhone 8“

  • Studijos apšvietimas – fotografuojamas objektas atrodo tarsi papildomai apšviestas;

    E.Murin nuotr./„Studijos apšvietimo“ portretas, fiksuotas su „iPhone 8“
    E.Murin nuotr./„Studijos apšvietimo“ portretas, fiksuotas su „iPhone 8“

  • Kontūrų apšvietimas – fotografuojamo žmogaus veidas atrodo kiek šviesesnis, paryškintas;

    E.Murin nuotr./„Kontūrų apšvietimo“ režimu su „iPhone 8“ fiksuotas portretas
    E.Murin nuotr./„Kontūrų apšvietimo“ režimu su „iPhone 8“ fiksuotas portretas

  • Scenos šviesa – bene įspūdingiausias režimas, kuris ištrina viską aplinkui fotografuojamą objektą, o pats objektas atrodo tarsi apšviestas scenos šviesų.

    E.Murin nuotr./„Scenos šviesoje“ su „iPhone 8“ daryta nuotrauka
    E.Murin nuotr./„Scenos šviesoje“ su „iPhone 8“ daryta nuotrauka

  • Scenos šviesa (monochrominis) – tas pats scenos šviesos režimas, bet nespalvotas.

    E.Murin nuotr./Nespalvota „Scenos šviesos“ nuotrauka pagal „iPhone 8“
    E.Murin nuotr./Nespalvota „Scenos šviesos“ nuotrauka pagal „iPhone 8“

Kartais nutinka ir taip, kad portreto režimas nesuveikia. Bet kai jis suveikia, rezultatas atrodo ganėtinai įspūdingai. Ypatingai didelį įspūdį gali palikti scenos šviesos režimas. Ar tik dėl to verta naujintis iš „iPhone 7 Plus“? Kažin.

Baterijos tarnavimo laiku „iPhone“ niekaip nenustebino

Jeigu norite laisvai visą dieną pradirbti galinčio telefono, „iPhone 8 Plus“ yra puikus pasirinkimas – įrenginio 2691mAh talpos baterija be jokių sunkumų susidoroja su ganėtinai intensyvia darbo diena, o vakare dar ir lieka kelios dešimtys procentų. Galbūt nuliūdinti gali tik tai, kad tokius pačius rezultatus demonstruoja ir „iPhone 7 Plus“.

Tačiau „7 Plus“ neturi nei greitojo, nei bevielio krovimo! Pagaliau „iPhone“ gavo tai, ką „Android“ telefonai jau turėjo daugybę metų. Bet džiaugtis gali būti per anksti – „Android“ gamintojai dažniausiai prideda bent jau greitąjį kroviklį, o „iPhone 8 Plus“ komplektacijoje nerasite nei greitojo, nei bevielio kroviklio, tad šiuos aksesuarus turėsite įsigyti atskirai arba, jeigu esate sadomazochistas, galėsite mėgautis įprastu lėtu krovikliu. Nieko tokio, užmokėjote virš 900 eurų už telefoną, galėsite investuoti ir dar kelias dešimtis į kroviklį. Žinoma, kalbu sarkastiškai – „Apple“ sprendimas nepridėti bent greitojo kroviklio yra keistokas.

Tai yra „iPhone“ tiems, kas nori gero telefono, bet ne „Apple“ prestižo

„iPhone 8 Plus“ yra įspūdingas telefonas. Negalima sakyti, jog tai yra telefonas be kompromisų, tačiau teigti, jog tai yra telefonas be rimtų trūkumų nebūtų klaidinga. Taip, „iPhone 8 Plus“ kaina yra aukšta, tačiau jeigu norite tikrai gero telefono, norite būtent „iPhone“, tačiau jūsų nedomina „Apple“ prestižas ir mados, tai yra puikus pasirinkimas.

Šio įrenginio kaina Lietuvoje prasideda nuo 939 eurų – tai yra gana nemažai. Visgi verta prisiminti, jog prestižiškasis „iPhone X“ kainuos kur kas daugiau. Bet ar apsimoka mokėti dar kelis šimtus eurų tik už geresnę išvaizdą, mažesnį dydį, didesnį OLED technologiją naudojantį ekraną, minimaliai geresnę kamerą ir „animoji“? Nemanau. Mano manymu, „Apple“ žino, jog bus žmonių, kurie mokės už tai, kad atrodytų geriau už kitus. Bus žmonių, kurie norės turėti tik patį geriausią ir brangiausią, nes jie taip yra pratę. „Apple“ teisūs ir jų kaltinti negalima, juk tai – verslas. Bet kitiems rekomenduoju rinktis „iPhone 8 Plus“.

O ar apsimoka naujintis, jeigu turite „iPhone 7 Plus“? Tikriausiai – irgi ne. Nei vienas žinomas technologijų ekspertas nėra drąsiai rekomendavęs „iPhone 5“ ar „iPhone 6“ turėtojams naujintis į „iPhone 5S“ ar „6S“. „iPhone 8 Plus“, iš tikrųjų, tėra „iPhone 7S Plus“, tad jeigu turite šio telefono pirmtaką, palaukite dar bent jau metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius