-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš „Swedbank“ į biotechnologijas pasukusio Tomo Andrejausko vadovaujama įmonė sukūrė unikalų darbo vietos priežiūros rinkinį

Lietuvos biotechnologijos startuolis „ProBioSanus“ pristatė pirmąjį pasaulyje rinkinį skirtą darbo vietoms prižiūrėti su probiotinėmis valymo priemonėmis. Pasak bendrovės vadovo Tomo Andrejausko, verslo įmonės yra viena svarbiausių rinkų, kuriose numatoma naujos kartos valiklių plėtra.
Darbo stalas
Darbo stalas / Fotolia nuotr.

Probiotic“ valymo priemonėmis valomas „GreenHall“ verslo centras, bendrovių „Lietuvos paštas“ ir „Swedbank“ būstinės. Rinkinių darbo vietos priežiūrai sukūrimas yra dar vienas „ProBioSanus“ žingsnis plečiant gaminių pasiūlą.

„Tyrimais nustatyta, kad ant darbo stalo yra vieni labiausiai bakterijomis užterštų objektų – kompiuterio klaviatūra, telefonas. Maža to, darbe mes praleidžiame beveik trečdalį savo laiko, tad pavojus pasigauti nepageidaujamą bacilą yra pakankamai aukštas“, – sako „ProBioSanus“ vadovas.

75 proc. kriauklių ir 48 proc. mikrobangų krosnelių rankenų buvo pavojingai užterštos bakterijomis.

Pasak T.Andrejausko, sukurti asmeninės darbo vietos valymo rinkinį paskatino daugelyje darboviečių galiojanti tvarka, pagal kurią, už darbo stalą atsakingas prie jo dirbantis žmogus. „Iš savo patirties žinau, kad ne vienoje kompanijoje valytojoms net yra draudžiama liestis prie darbuotojų stalų, tačiau patys šio darbo juk irgi retas kuris imamės. Mes rekomenduojame įmonėms keisti nusistovėjusius įpročius ir sudaryti galimybes darbuotojams patiems pasirūpinti savo darbo vietos švara ir sveikata“, – sako „Probiotic“ valiklius gaminančios bendrovės „ProBioSanus“ vadovas.

Ši įmonė rinkai pasiūlė komplektą iš darbo vietos valiklio su probiotiku ir 3M mikropluošto šluoste bei naudojimo instrukcijos. Komplektais jau prekiaujama Baltijos šalyse, o ateityje šį produktą planuojama teikti ir į kitas šalis, kur prekiaujama „ProBioSanus“ gaminiais, pirmiausia Skandinaviją ir Rusiją.

Skirtingai nei stiprūs cheminiai valikliai, išnaikinantys visą mikrobiologinę terpę, probiotikų pagrindu sukurtos valymo priemonės blogąsias bakterijas pakeičia gerosiomis. Po valymo šios sukuria savo kolonijas švariame plote ir nukonkuruoja patogeninius mikroorganizmus. Tokiu būdu sukuriamas natūralus fizinis barjeras ligoms plisti, o kartu mažina galimų alerginių reakcijų į didelės koncentracijos chemines valymo priemones grėsmę.

„ProBioSanus“ sukurtas valiklis
„ProBioSanus“ sukurtas valiklis

Pavojingiausi – telefonas ir klaviatūra

Mokslininkai įvairiose šalyse ne kartą pastaraisiais metais bandė įvertinti mikrobiologinę taršą darbo vietose. Pavojingiausia šiuo atžvilgiu pripažinta biuro virtuvė: anot „Kimberly-Clark Professional“ tyrimo, kurio metu buvo imami mėginiai 5000 JAV įmonių, 75 proc. kriauklių ir 48 proc. mikrobangų krosnelių rankenų buvo pavojingai užterštos bakterijomis.

Arizonos (JAV) universiteto mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, 6,5 kvadratinių centimetrų plotelyje ant telefono susikaupia daugiau nei 25 000 bakterijų.

Panaši situacija yra ir Europos biuruose. Britų dienraštis „Daily Mail“ cituoja tyrimą, kuris nurodo, kad pusė visų biurų virtuvių paviršių turi pavojingą kiekį coli bakterijų.

Tačiau net didesnį pavojų nei bendra virtuvė kelia bakterijos, besirenkančios artimiausioje aplinkoje – ant darbo stalo, telefono, klaviatūros ar kompiuterio pelės.

Bene nešvariausia asmeninės erdvės darbe vieta yra telefonas – Arizonos (JAV) universiteto mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, 6,5 kvadratinių centimetrų plotelyje ant telefono susikaupia daugiau nei 25 000 bakterijų.

Antras pagal užterštumą daiktas ant darbo stalo yra kompiuterio klaviatūra. 27 proc. visų tirtų klaviatūrų yra pavojingai užterštos bakterijomis. Beveik ant visų jų buvo rasta stafilokokų šeimos bakterijų, 80 proc. kompiuterių klaviatūrų turėjo difteroidus, 72 proc. – mikrokokus.

Dar vienas pavojų židinys – pats  stalas. Tyrimai rodo, kad bakterijų ant jo 100 kartų daugiau nei ant virtuvės stalo. „Daugelis įpratę užkandžiauti čia pat, darbo vietoje. Trupiniai renkasi klaviatūroje arba ant stalo tarp popierių ir sudaro puikias sąlygas tarpti bakterijoms, kurias atnešate į darbą ant savo drabužių ar, kas būna itin dažnai, rankinių bei kuprinių ir portfelių“, – pastebi T.Andrejauskas.

Beje, jei esate vyras, bakterijų ant jūsų stalo bus apie 20 proc. daugiau nei ant jūsų kolegės stalo, rodo San Diego universiteto tyrėjų darbas. Priežastys, pasak mokslininkų yra dvi: pirma – vyrai fiziškai didesni už moteris, tad reikia daugiau vietos erdvėje ir atitinkamai daugėja bakterijų. Na, o kita yra kur kas kasdieniškesnė – vyrai rečiau plaunasi rankas ir bendrai save prisižiūri nei moterys. 

Anksčiau T.Andrejauskas vadovavo „Swedbank Markets“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius