-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškelta pirma byla „Linkomanijos“ vartotojui

Artimiausiu metu Kauno apylinkės teismas nagrinės precedento Lietuvoje neturinčią bylą – jam perduota ikiteisminio tyrimo metu surinkta informacija apie vieną tinklalapio Linkomanija.net vartotoją, kuris esą nelegaliai atsisiuntė ir platino operacinę sistemą „Windows 7 Ultimate“.
Linkomanija.net
Linkomanija.net / 15min.lt nuotr.

Tyrimas pradėtas į policiją kreipusis su autorių teisių pažeidimais kovojančiai Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijai (LANVA), kuri surinko 106-ių Linkomanija.net vartotojų, leidusių tinklu „Torrent“ atsisiųsti minėtą operacinę sistemą, IP adresus.

Policijos pareigūnai kelis mėnesius rinko informaciją apie minėtų IP adresų savininkus. Vieno jų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas sausio viduryje buvo baigtas, o medžiaga perduota teismui, kuris turės nuspręsti, ar bausti piratavimu internete įtariamą pilietį.

Nemokamai ginti jį teisme pasisiūlė net keli advokatai, – sakė K.Ermanas.Minėtam vartotojui pateikti kaltinimai „Torrent“ programa platinus „Windows 7 Ultimate“ operacinę sistemą.

Neoficialiomis 15min.lt žiniomis, įtariamojo namuose policijos pareigūnai kratų neatliko ir kompiuterių netikrino. Taigi esminis įrodymas šioje byloje turėtų būti spalio pabaigoje LANVA surinkti minėtą programą tinklu „Torrent“ platinusių Linkomanija.net vartotojų IP adresai.

Tiesa, piratavimu kaltinamas pilietis buvo iškviestas į policijos komisariatą ir apklaustas. Neoficialiomis 15min.lt žiniomis, įtariamojo apklausa policijoje truko per pusantros valandos, joje dalyvavo ir LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Lauks teismo praktikos

Kauno Žaliakalnio policijos komisariato viešosios policijos Prevencinio poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis teigia, jog artimiausiu metu daugiau protokolų surašyti neketinama. „Aišku, norisi pasižiūrėti, kokia susiklostys praktika, kaip teismas žiūrės į šią bylą. Gal ir palauksime, žiūrėsime, per kiek (laiko teismas) sprendimą priims“, – naujienų portalui 15min.lt pirmadienį sakė D.Trumpelis.

Linkomanija.net atstovas Kęstas Ermanas teigė, kad apie gautą šaukimą į policiją tinklalapio vartotojas informavo ir tinklalapio administraciją. „Nemokamai ginti jį teisme pasisiūlė net keli advokatai“, – sakė K.Ermanas.

Gresia tūkstantinė bauda

Bausti Linkomanija.net vartotoją numatoma remiantis pernai liepą Seimo priimtais Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimais. Juose numatomos administracinės baudos ir už neteisėtą kompiuterių programų „arba jų dalies viešą atlikimą, atgaminimą, viešą paskelbimą, kitokį naudojimą bet kokiais būdais ir priemonėmis nekomerciniais tikslais“.

Kaltinamajam gresia iki 2 tūkst. Lt bauda, taip pat gali tekti atlyginti iki 200 proc. prekės vertės („Windows 7 Ultimate“ kainuoja apie 700 Lt), taip pat „Microsoft“ gali prisiteisti neturtinę žalą.

Linkomanija.net administracija anksčiau kreipėsi į policiją dėl pačios LANVA veiksmų – tinklalapio taisyklėse nurodoma, kad šiuo tinklalapiu draudžiama naudotis antipiratinių organizacijų ar grupuočių atstovams. Nors policijos pareigūnai suskubo gaudyti įtariamų vartotojų, domėtis pačių gaudytojų veiksmų teisėtumu neskubama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius