-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmanusis peilis atskirs vėžinį audinį nuo sveiko

Naujas chirurginis peilis per kelias sekundes galės atskirti vėžinį audinį nuo sveiko ir padės šalinti auglius operuojant, nurodoma trečiadienį paskelbtoje studijoje.
Operacija
Operacija / LNK nuotr.

Peilis „iKnife“ analizuoja garus, pasklindančius, kai chirurgas šalina audinį, naudodamas elektros srovę, ir akimirksniu praneša, ar audinys yra vėžinis, ar sveikas.

Bandymai su 91 pacientu parodė, kad šio „įrankio diagnozės yra nepaprastai tikslios“, todėl jis tikriausiai yra „pakankamai patikimas, kad būtų pradėtas plačiai naudojamas operacinėse“, – rašoma JAV žurnale „Science Translational Medicine“ paskelbtame straipsnyje.

„iKnife“ masės spektrometrijos metodo pagrindu analizuoja dūmus, susidarančius deginant ištirti norimus audinius, ir per tris sekundes pranešda chirurgui, kokios yra šio tiriamo audinio ląstelės.

Šiuo metu naudojami metodai, įskaitant pašalintų audinių analizę patologijos laboratorijoje, yra „brangūs ir dažnai nepakankami“, o juos naudojant rezultatai paaiškėja tik maždaug po 20-30 minučių, teigia tyrėjai iš Vengrijos ir Didžiosios Britanijos. „Pažymėtina, kad įprastoje klinikinėje praktikoje nėra beveik jokių technologijų, kurios padėtų chirurgams tiksliau atskirti vėžinius audinius“, – rašoma studijoje.

Dėl šio netikrumo pacientus neretai tenka operuoti pakartotinai arba baigtis būna dar blogesnė, nes daugelio minkštųjų audinių navikų nepavyksta pašalinti netgi per kelias operacijas, pažymėjo tyrėjai. „iKnife“ gali „papildyti dabartinę auglių diagnostiką ir turi potencialą daryti įtaką sprendimams „prie operacinio stalo“, galiausiai pagerinant onkologinį gydymą“, – rašo studijos autoriai.

Vien Didžiojoje Britanijoje kasmet, gydant onkologinius susirgimus, atliekama 1,8 mln. operacijų, nurodoma straipsnyje pateikiamoje papildomoje informacijoje.

„iKnife“ buvo išbandytas su audinių mėginiais, paimtais iš 302 pacientų. Tarp tirtų mėginių buvo skrandžio, storosios žarnos, kepenų, plaučių, krūtų ir smegenų navikų pavyzdžiai. Vėliau šis peilis buvo išbandytas per 91 operaciją, šalinant vėžinius audinius.

Naujasis chirurginis peilis tikriausiai nebus pradėtas pardavinėti dar bent metus naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš straipsnio autorių, Imperijos koledžo Londone mokslininkas Jeremy'is Nicholsonas.

Žemiau pateikiame „Bloomberg“ reportažą, kuriame glaustai pristatomas naujasis peilis:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius