-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV lietuviams prisiminti tėvynę padeda piratinė muzika ir filmai?

Čikagoje gyvenantys lietuviai teigia, kad vienoje lietuviškų prekių parduotuvėje siūloma įsigyti „piratinių“ muzikos įrašų ir filmų. Parduotuvės atstovai tai neigia, o kaip yra iš tiesų bandys aiškintis autorių teisių gynėjai.
Kompaktinės plokštelės.
Kompaktinės plokštelės. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

JAV, Čikagoje jau bemaž dešimtmetį veikianti lietuviškų prekių parduotuvė „Lietuvėlė“ siūlo įsigyti įvairiausių dalykų, kurie Amerikos lietuviams primins gimtinę – maisto, knygų, žurnalų, suvenyrų, muzikos įrašų, filmų ir t. t. Tačiau pirkėjai teigia, kad dalis siūlomų lietuviškų muzikos įrašų ir filmų yra ne originalūs, o „piratiniai“, įrašyti į paprastus kompaktinius ar DVD diskus.

„Turiu daug pažįstamų, jų klientų, ir pats buvau nuvažiavęs į jų parduotuvę keletą kartų – beveik visi diskai yra „Verbatim“ ar „Sony“, su paprastu spausdintuvu atspausdintais viršeliais. Kelis kartus pamatęs tokį pigų plagiatą specialiai paklausiau, iš kur žmonės jį gavo, ir visi vienareikšmiškai atsakė – pirko „Lietuvėlėje“. Jie tai daro jau nuo pat veiklos pradžios ir lieka nebaudžiami“, – rašo skaitytojas Vytautas (vardas pakeistas – red. past.).

Naujienų portalui susisiekus su parduotuvės atstovu, jis tokius kaltinimus neigė. „Visas prekes siunčiame kas tris savaites iš Lietuvos. Viską perkame iš normalių kompanijų Lietuvoje, o ne kokių „gariūnų“. Valdome tris verslus, taigi neturime laiko užsiiminėti tokiais dalykais ir atsisėdę rūsyje jų nespausdiname“, – teigė „Lietuvėlės“ atstovas Andrius.

Kokia situacija yra iš tiesų, bandys aiškintis autorių teisių gynėjai. Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija LATGA teigia pati neturinti įgaliojimų imtis tyrimo, tačiau žada kreiptis į partnerius JAV, kurių prašys atlikti patikrinimą.

„Informuosime atsakingą bendriją ir prašysime pasidomėti. Tačiau JAV yra didelė rinka, didelė teritorija, taigi bendrijoms yra sunku viską sukontroliuoti. Todėl pirmiausia stengiamasi imtis didžiausių pažeidėjų, o jau paskui – mažesnių“, – sakė LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vedėjas Marius Kuzminas, užsimindamas, kad tyrimas gali ir užtrukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius