-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti televizorių?

Išmaniųjų įrenginių rinkoje jau senokai didelę vietą užima išmanūs televizoriai, kurių pasirinkimas – ypač didelis. Renkantis televizorių, galvose ima suktis daugybė skirtingų parametrų – įstrižainė, ryškumas, garsas. O norint rasti geriausiai asmeninius poreikius tenkinantį įrenginį, svarbu įvertinti kiekvieną iš jų. Kaip tą padaryti sėkmingai, pasakoja „Bitės Profai“.
Kaip išsirinkti televizorių?
Kaip išsirinkti televizorių? / Shutterstock nuotr.

Taupydami jūsų laiką, kviečiame su pranešimo turiniu susipažinti lengviau:

  • Rekomenduojama, kad televizoriaus įstrižainė būtų dvigubai mažesnė už atstumą nuo televizoriaus iki vietos, nuo kur jį žiūrėsite;
  • Televizorius į jūsų veiksmus reaguos greičiau, kai jį valdysite „Bluetooth“ ryšį palaikančiu pulteliu;
  • Norintiems geriausios vaizdo kokybės, prioritetą reikėtų teikti „OLED“ ekranams;
  • Jeigu norite atmosferinio garso, įsitikinkite, kad prie televizoriaus galėsite prijungti papildomą garso sistemą ar kolonėles.

Daugiau apie tai, kaip išsirinkti televizorių, sužinokite toliau skaitydami šį straipsnį.

„Šiais laikais išmanusis televizorius skirtas ne tik žiūrėti įprastus kanalus, bet ir naršyti internete, žaisti kompiuterius žaidimus ar naudotis transliavimo internetu platformomis. Tad gali būti sunku nuspręsti, koks modelis galės sėkmingai patenkinti visus šiuos poreikius“, – sako „Bitės Profas“ Andrius

Archangelskis ir dalinasi 5 patarimais, kaip sėkmingai išsirinkti naują televizorių, kad naujo įrenginio paieškos netaptų galvos skausmu.

Patarimas Nr. 1: kur namuose statyti TV ir kokio dydžio įrenginį rinktis

Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?
Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?

Kaip teigia A.Archangelskis, renkantis televizorių, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokio dydžio įrenginio norėsite ir kurioje jūsų namų vietoje jis stovės.

„Jei televizorių įkurdinsite ant specialiai tam skirto stalelio, svarbu pastarąjį išmatuoti. Prisiminkite, kad visi televizoriai turi jiems skirtą stovą, kuris turi laisvai tilpti ant pasirinkto paviršiaus. Žmonės kartais leidžia daliai stovo kaboti ore, jei šis sunkiai telpa ant stalelio, nes stovui bent kiek nukrypus, užteks ir lengviausio prisilietimo, kad televizorius nuvirstų“, – aiškina „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Taip pat reikėtų pasižiūrėti atstumą nuo vietos, kurioje sėdint televizorius bus žiūrimas iki jo. Išsimatavus, bus galima priimti sprendimą ir dėl ekrano dydžio.

Žemiau esančioje lentelėje pateiktas rekomenduojamas atstumas nuo vietos, kurioje sėdint žiūrėsite televizorių, iki jo. Jei atstumas bus mažesnis, gali būti sunkoka akimis aprėpti iškart visą televizoriaus vaizdą. O žiūrint iš toliau, greičiausiai, nepamatysime viso ekrane rodomo vaizdo detalumo ir akys labiau pavargs.

Rekomenduojamas atstumas pagal TV dydį
Rekomenduojamas atstumas pagal TV dydį

Patarimas Nr. 2: kokią operacinę sistemą ir valdymo pultelį rinktis?

Shutterstock nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?
Shutterstock nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į televizoriaus operacinę sistemą, nuo kurios priklauso, ar jūsų televizorius palaikys įvairias programėles, pavyzdžiui, „Go3|BITĖ“.

Renkantis televizorių, taip pat naudinga parduotuvėje fiziškai išbandyti, ar patogus įrenginio pultelis.

„Pultelių yra įvairių – nuo minimalistinių iki tokių, kuriais televizorių valdysite it kompiuterio pele. Nors minimalistinis dizainas atrodo puikiai, jis gali būti nepraktiškas. Pavyzdžiui, daugeliui programėlių reikalingi keturių spalvų mygtukai, skirtingoms funkcijoms valdyti. Tuo metu minimalistinio dizaino pultelyje rasite tik vieną. Tad norėdami atlikti tam tikrą veiksmą užuot kartą spustelėję reikalingą mygtuką, turėsite kelis kartus spustelėti skirtingus mygtukus, o tai užtruks ilgiau“, – teigia „Bitės Profas“.

„Jei atstumas iki sofos, nuo kurios daugiausiai žiūrėsite televizorių yra apie 250 cm – optimalus ekrano dydis būtų 127 cm (arba 50 colių) įstrižainės, jeigu 305 cm – 152,4 cm (arba 60 colių) įstrižainės. Įsigijus didesnės įstrižainės televizorių, gali būti sunkoka akimis aprėpti iškart visą televizoriaus vaizdą, o gerokai mažesnis nei šie skaičiai televizorius bus sunkiau įžiūrimas“, – teigia „Bitės Profas“.

Ekspertas pataria atkreipti dėmesį ir į valdymo pultelio veikimo principą. Daugelio jų sistemą sudaro infraraudonųjų spindulių siųstuvas (-ai), tad norėdami perjungti kanalus ir pan., prietaisą turėsite nukreipti tiesiai į televizorių. Šiandien galima rasti ir pultelių, palaikančių „Bluetooth“ ryšį. Tokiu atveju norint valdyti televizorių, nereikės nukreipti jo tiesiai į ekraną. Be to, jis greičiau sureaguos į paspaudimus.

Patarimas Nr. 3: kokį TV ekrano tipą rinktis?

Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?
Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?

Renkantis televizorių, labai svarbus ir ekrano tipas. Šiuo metu rinkoje yra trys pagrindiniai: „LCD“, MiniLED“ ir „OLED“. Norintiems geriausios vaizdo kokybės, prioritetą reikėtų teikti „OLED“ ekranams. Tuomet „MiniLED“ ir galiausiai „LCD“.

„Vis tik daliai žmonių vaizdo kokybė skirtingų tipų ekranuose mažai skiriasi, o atotrūkis tarp kainų – labai žymus. Tad prieš perkant televizorių, visuomet verta užeiti į parduotuvę ir patiems įsitikinti, ar esate pasiruošę investuoti į „MiniLED“ ar „OLED“ ekraną turintį televizorių“, – sako „Bitės Profas“.

Svarbu paminėti, kad nors „OLED“ ekranai dažnu atveju užtikrina geriausią vaizdo kokybę, jie turi ir minusų. Vienas jų – „išdegantys“ pikseliai. Tai reiškia, kad žiūrint bet kokį turinį jame gali būti matomas prieš tai rodyto vaizdo siluetas. Pikseliai „išdega“, kai televizorius ilgai rodo vienodą vaizdą, pavyzdžiui, transliacijos metu nesikeičiantį televizijos kanalo logotipą arba rezultatų lentelę sporto rungtynėse. Tad tuo metu, kai nežiūrite televizoriaus, geriau jį išjungti ar paleisti turinį, kuriame nėra statinių vaizdų.

Patarimas Nr. 4: svarbus ir TV garsas

Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?
Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?

Bet koks per televizorių stebimas turinys yra daug labiau įtraukiantis, jei gerą vaizdą lydi ir kokybiškas garsas. Todėl naudinga pasižiūrėti, kokius garsiakalbius turi norimas televizorius.

„Nors brangesni televizoriai turi galingus stereogarsiakalbius, tačiau norint geresnės garso patirties, taip pat rekomenduoju pasidomėti papildomomis garso sistemomis. Net ir ganėtinai pigi garso sistema užtikrins geresnį garsą nei vidinės televizoriaus kolonėlės“, – teigia A.Archangelskis ir priduria, kad jų pasirinkimas ypač platus: nuo nedidelių kolonėlių iki namų kino sistemų.

Norint prijungti garso gerinimo sistemas, svarbu pasidomėti, kokias jungtis turi televizorius. Daugelis šiuolaikinių įrenginių vietoj įprastos 3,5 mm garso jungties naudoja optinę arba HDMI ARC / eARC jungtį. Tad jei jūsų garso sistemai būtina 3,5 mm garso jungtis, tuomet ieškokite televizoriaus, turinčio šią jungtį, arba specialaus perėjimo iš optinės jungties į 3,5 mm.

Daugiau naudingų patarimų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis įrenginį, rasite kitame „Bitės Profų“ straipsnyje.

Patarimas Nr. 5: svarbiausios TV jungtys ir kiti parametrai

Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?
Gamintojo nuotr./Kaip išsirinkti televizorių?

Jungtys, tokios kaip HDMI, naudojamos garsui ir vaizdui perduoti. Tad norėdami, prie televizoriaus HDMI laidu galėsite prijungti priedėlį ar kompiuterį. Įprastai visi šiuolaikiniai televizoriai turi bent vieną HDMI jungtį, kurios visiškai pakaks, iki kol vienu metu norėsite prijungti daugiau įrenginių.

„Verta paminėti, kad galima rasti kelių tipų HDMI jungčių. Nors įprastai tai nėra labai svarbu, tačiau, pavyzdžiui, norėdami išnaudoti visus naujųjų žaidimų konsolių „Xbox Series X|S ir „PlayStation 5“ privalumus, jums reikės televizoriaus su HDMI 2.1 jungtimi“, – tikina išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Verta pasidomėti ir kitais televizoriaus ekranų privalumais, tokias kaip HDR palaikymu. Tai – vaizdo gerinimo sistema, kuri leidžia jai pritaikytą turinį rodyti kontrastingiau ir dar realistiškiau atvaizduoti spalvas. Taip pat pasidomėti, koks yra ekrano maksimalus šviesumas, ar palaikomas kintamas atnaujinimo dažnis (VRR). Tam, kad HDR turinys atrodytų išties įspūdingai, rekomenduojamas bent 600–700 nitų šviesumą palaikantis televizorius.

Renkantis televizorių, „Bitės Profas“ pataria atkreipti dėmesį ir į ekrano raišką. Jei televizorių renkatės galvodami apie kurį nors vieną iš populiariausių dydžių (43–65 colių), 4K raiška turėtų būti pirmuoju jūsų pasirinkimu. Tuo metu jei jūsų ieškomas televizorius yra mažesnės įstrižainės, pavyzdžiui, 32 colių ir mažesnės, tuomet galima pagalvoti ir apie „Full HD“ raiškos variantus. Tiesa, jau egzistuoja ir televizoriai su 6K ar net 8K – raiška, tačiau tokios raiškos, bent jau kol kas, turinio labai mažai, o kol jis bus pradėtas aktyviau naudoti teks gerokai palaukti. Todėl tokio televizoriaus pirkimas būtų investicija į pakankamai tolimą ateitį.

Norėdami daugiau sužinoti, kaip suprasti ir atskirti raiškos skirtumus, apsilankykite kitame „Bitės Profų“ straipsnyje.

Na, o kai jau žinote, į ką atkreipti dėmesį renkantis televizorių, susipažinkite su „Bitės Profų“ atrinktais TOP 5 geriausiais modeliais.

Daugiau apie tai, kaip išsirinkti televizorių, galite sužinoti iš didžiųjų miestų „Bitės“ salonuose įsikūrusių „Bitės Profų“, o per karantiną specialistai konsultuoja internetu. Išmaniųjų technologijų ekspertai konsultuoja nemokamai nepriklausomai nuo to, kokio tinklo paslaugomis naudojatės. Daugiau naudingų patarimų ir įdomių naujienų ieškokite „Bitės Profų“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius