-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaspersky Lab“ skundžiasi: Lietuvos Vyriausybė su jais nebendrauja

Rusijos kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ atstovai, apsilankę Lietuvoje, skundėsi, kad Lietuvos Vyriausybė su jais visiškai nebendrauja, o sprendimas šalinti jų įrangą iš vyriausybinių ir kritinės infrastruktūros kompiuterių daro žalą įmonės reputacijai – tikėtina, kad dėl to bus kreipiamasi į teismą.
Leifas Jensenas
Leifas Jensenas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos Vyriausybė praėjusių metų gruodžio 21 d. informavo, kad dėl tam tikrų nustatytų saugumo trūkumų priimtas sprendimas iš visų valstybei svarbių kompiuterių šalinti Rusijos bendrovės „Kaspersky Lab“ programinę įrangą. Jau kitą dieną įmonė parašė laišką Krašto apsaugos ministerijai su prašymu išsamiau išaiškinti šio sprendimo motyvaciją. Laiškas adresatą pasiekė, tačiau iki šios dienos KAM su „Kaspersky Lab“ visiškai nebendrauja.

„Išsiuntėme laišką ir gavome patvirtinimą, kad laiškas gautas, tačiau nuo to laiko negavome jokios žinutės“, – sakė įmonės atstovai.

Toks dialogo trūkumas, anot įmonės atstovų, surengusių spaudos konferenciją, nėra įprastas dalykas, be to, jis kertasi su pasauline praktika informuoti apie kibernetinio saugumo spragas.

Itin griežtas sprendimas – šalinti „Kaspersky Lab“ programinę įrangą iš valstybinių institucijų ir kritinės infrastruktūros kompiuterių – Europoje buvo priimtas tik Lietuvoje. Tiesa, susirūpinimo ir mažesnio griežtumo priemonių būta ir kitose šalyse.

„Kaspersky Lab“ ryšių su visuomene Europos regione vadovas Jevgenijus Grigorenka, teigė, kad susirūpinimą dėl „Kaspersky Lab“ buvo išreiškusi ir britų kibernetinio saugumo agentūra, tačiau ši agentūra su Rusijos įmone susisiekė pati ir norėjo ieškoti bendrų sprendimų kibernetinio saugumo klausimams spręsti. Be to, britų agentūra informavo, kad nenori, jog dėl skubotų sprendimų visi paprasti vartotojai suskubtų iš savo kompiuterių šalinti antivirusinę programinę įrangą.

Šiuo metu visas „Kaspersky Lab“ dėmesys yra sutelktas į ryšių su Lietuvos Vyriausybe užmezgimą ir teisinį nagrinėjimą dėl sprendimo šalinti „Kaspersky Lab“ įrangą iš JAV valstybės valdomų kompiuterių. Tuo tarpu dėl tolesnių veiksmų Lietuvoje, anot J.Grigorenkos, „visi keliai yra atviri“ ir pridūrė, kad negalima atmesti tikimybės, jog įmonė savo teises konkuruoti dėl klientų Lietuvoje gins ir teisme, nors, anot jo, šiuo atveju svarbiau yra ne ganėtinai ribotos Lietuvos rinkos klientai, o žalos įmonės reputacijai atitaisymas.

Politika ar technologijos?

„Kaspersky Lab“ generalinis direktorius Šiaurės ir Baltijos šalių regione Leifas Jensenas tvirtino, kad amerikiečių puolimas prieš Rusijos įmonę taip pat yra labiau politiškai nei technologiškai motyvuotas. Esą, „Kaspersky Lab“ yra gerai žinoma, globaliai veikianti Rusijos įmonė, dėl ko tapo patogiu politiniu taikiniu prezidento Donaldo Trumpo aplinkai. D.Trumpas „Twitter“ tinkle yra skelbęs, kad vykdys kaip niekada kietą politiką Rusijos atžvilgiu (tiesa, ignoravo tai, kad būtent prezidento administracija nusprendė nepaisyti JAV Senato ir Kongreso praktiškai vienbalsio sprendimo taikyti naujas sankcijas JAV ir apsiribojo asmenų, kuriems galėtų būti taikomos sankcijos, išplatinimu). Politinį kontekstą paaštrina ir vykdomas tyrimas dėl D.Trumpo rinkiminės kampanijos galimų sąsajų su Rusija.

Anksčiau buvo skelbiama, kad Izraelio kibernetinio saugumo tarnybos nustatė, jog nuo Rusijos vyriausybės priklausomi programišiai būtent per „Kaspersky Lab“ antivirusinę įrangą gavo prieigą prie konfidencialios JAV Nacionalinio saugumo agentūros informacijos. Taip pat žiniasklaidoje būta žinių apie tai, kad „Kaspersky Lab“ slapčia, „labai smarkiai paprašius iš Lubiankos pusės“, vykdė ir neviešinamus projektus.

„Šis projektas apima ir technologijas, skirtas apsisaugoti nuo išpuolių (filtrus), ir sąveiką su prieglobos paslaugų teikėjais, ir aktyvias kontrpriemones (apie kurias nieko nesakysime), ir kitus dalykus“, – viename iš laiškų rašė J.Kasperskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius