-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai „trolina“ D.Trumpą: vietoj nesaugaus „iPhone“ siūlo naudoti „Huawei“

Trečiadienį leidiniui „The New York Times“ publikavus daug dėmesio patraukusią žinią, kurioje tvirtinama, jog Kinijos ir Rusijos žvalgybininkai slapčia klausosi JAV prezidento Donaldo Trumpo skambučių, vykstančių per nesaugų prezidento „iPhone“ telefoną, į naujieną sureagavo kinai: jie pasiūlė D.Trumpui pradėti naudoti JAV žvalgybų bene nemėgstamiausių telefonų gamintojų „Huawei“ produktą, rašo „The Verge“.
D.Trumpas telefonu kalbasi su Australijos premjeru M.Turnbullu.
D.Trumpas kalbasi telefonu / „Scanpix“/AP nuotr.

Dažnai oficialiai pasisakanti Kinijos užsienio reikalų ministerijos informacijos departamento direktoriaus pavaduotoja Hua Chunying sakė: „Jeigu jie labai susirūpinę dėl to, kad jų „iPhone“ gali būti pasiklausoma, jie galėtų pradėti naudoti „Huawei“. Šią citatą publikavo leidinys „The Washington Post“. Bet H.Chunying leidinio „South China Morning Post“ žurnalistams taip pat pareiškė, kad „The New York Times“ straipsnis iš tiesų yra melaginga naujiena: „skaitydama tą straipsnį pamaniau, kad Amerikoje yra žmonių, kurie iš visų jėgų stengiasi laimėti Oskarą už geriausią scenarijų“.

Pasiūlymas D.Trumpui naudoti „Huawei“ telefoną itin įdomiai skamba žinant kontekstą: JAV žvalgybos institucijos iš esmės užkirto bet kokias galimybes šiam Kinijos technologijų milžinui prekiauti savo produkcija JAV. Anksčiau šiais metais CŽV, FTB, NSA ir kitų žvalgybos institucijų vadovai kartu įspėjo JAV piliečius nesinaudoti „Huawei“ gaminiais ir privertė vieną didžiausių šalies mobiliojo ryšio operatorių AT&T atsisakyti planų prekiauti „Huawei Mate 10 Pro“ telefonais savo salonuose – vėliau panašiai buvo paveikti ir kiti JAV mobiliojo ryšio operatoriai.

JAV žvalgybininkai jau ilgą laiką neslepia savo įtarumo „Huawei“ atžvilgiu, mat je įsitikinę, kad ši įmonė palaiko pernelyg artimus ryšius su Kinijos vyriausybe. „Huawei“ įkūrė buvęs Kinijos Išlaisvinimo armijos inžinierius Renas Zhengfei, o privačių šios įmonės savininkų struktūra yra labai neskaidri ir praktiškai neišaiškinama. Žinant, kad Kinijoje į piliečių privatumą žvelgiama visiškai kitaip, nei vakarų valstybėse, bet koks įmonės ryšys su Xi Jinpingo vyriausybe būtų itin nepageidaujamas.

Kita vertus, „Huawei“ yra vieni stambiausių mobiliųjų tinklų infrastruktūros ir vartotojams skirtų įrenginių tiekėjų bemaž visiems svarbiausiems JAV partneriams, o amerikiečiai savo įtarimų dar nepagrindė jokiais faktiškais duomenimis. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje įsteigta vyriausybės kuruojama kibernetinio saugumo institucija, kurios pagrindinė užduotis yra „galinių durų“ paieška „Huawei“ produktuose – kol kas ši institucija neturi kuo pasigirti. O štai Edwardo Snowdeno nutekinti duomenys rodo, kad NSA daugelį metų vykdė šnipinėjimo operacijas prieš „Huawei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius