-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai, pastatę virtualų „Tesla Motors“ gigafabriką, kalba apie geimerių potencialą

Lietuvos kompiuterinių žaidimų žaidėjų bendruomenė, jungianti apie 100 tūkst. jaunuolių, dažnai jaučiasi kaip juodoji skylė, apie kurią niekas nežino. Bet savaitgalį Lietuvoje pastatę „Minecraft Gigafactory“ jie išreiškė savo pilietinę poziciją ir parodė pasauliui, kad jiems svarbu ne tik žaisti, bet kartu įgyvendinti prasmingus projektus.
Darius Kniūkšta
Darius Kniūkšta

O jaunuosius geimerius sukvietęs dvidešimtmetis kalba apie reklamos gamintojų neišnaudojamą geimerių ir livestreamerių potencialą bei iš šio hobio gimstantį verslą.

Savaitgalį apie 100 tūkst. susivienijusių Lietuvos kompiuterinių žaidimų video kūrėjų (vadinamų youtuberių) ir Twitch.tv transliuotojų įgyvendino ambicingą projektą – „Minecraft“ pasaulyje atkūrė Kruonio LEZ teritoriją ir joje pastatė JAV elektromobilių gamintojos „Tesla Motors“ gigafabriką, gaminantį ličio jonų akumuliatorius namams ir elektromobiliams.

Šiai idėjai Lietuvos kompiuterinių žaidimų žaidėjus sukvietė 20-metis Darius Kniūkšta, VGTU multimedijos ir kompiuterinio dizaino specialybės studentas, vienas iš pirmųjų Lietuvos youtuberių bei transliuotojų (vadinamų livestreamerių).

– Kodėl ėmeisi idėjos statyti Lietuvoje virtualų „Tesla Motors“ gigafabriką?

– Aš iškart supratau, kad „Teslos“ gigafabriko Lietuvoje statybų idėją galima laisvai išvystyti tarp visos Lietuvos geimerių bendruomenės. Mūsų bendruomenė yra didelė, apie 100 tūkst. jaunų žmonių. Nors mes dažnai bendraujame, bet nedaug turime progų susivienyti ir kurti vardan bendro tikslo. Manau, daug kam rūpės šis „Teslos“ gigafabriko dalykas. Šie mūsų veiksmai nebus matomi vien mūsų bendruomenėje, bet daug plačiau. Tai apima ir verslininkų, reklamos kūrėjų, Lietuvos įvaizdžio kūrėjų, energetikų, studentų ir plačiau jaunimo bendruomenę.

Tai proga kitoms Lietuvos bendruomenėms daugiau sužinoti apie geimerių bendruomenę. Kiti mus mato kaip juodąją skylę, jie nežino, kad mes egzistuojame. Čia mums gera proga parodyti, kad mes egzistuojame, kad mūsų daug, kad mes esame protingi, organizuoti, turime daug fantazijos, atsidavimo, kantrybės ir kad galime daug nuveikti.

Manau, šis mūsų įgyvendintas „Teslos“ gigafabriko Lietuvoje statybų projektas turėtų sudominti ir daug reklamos agentūrų, nes mes pasiekiame didelę žiūrovų auditoriją. Dabar yra daug reklamos blokuotojų (Ad-blokerių). Manau, kad praeis dar pusė metų ar metai, kol Lietuvos reklamos agentūros atsibus ir kreipsis į transliuotojus dėl bendrų projektų. Dabar mums tai yra grynai hobis, bet artimojoje ateityje aš matau įvairias galimas partnerystes su verslo įmonėmis. Mes galime kurti reklamas, kitus produktus. Netgi jeigu finale šis „Teslos“ gigafabriko Lietuvoje statybų renginys nenusisektų, nors panašu, kad jis jau nusisekė, tai vis tiek bus didžiulė nauda ne tik mūsų, geimerių, bendruomenei, bet ir kitoms bendruomenėms.

Man labai daug įtakingų Lietuvos žmonių parašė, kad mes čia įspūdingai gerą dalyką suorganizavome ir kad reikės daugiau tokių ateityje. Ir ateityje labiau orientuosimės ne tik susitikti ir pažaisti, bet realizuoti konkrečią didelę idėją.

Youtube video kūrimas ir livestreaminimas yra mano hobis. Mano tikslas – gerai praleisti laiką, įgyti kuo daugiau patirties, kaip organizuoti tokius stambius renginius, kaip bendrauti su žmonėmis, kaip jiems įdomiai pateikti idėjas. Šis hobis taip pat mane labai išmokė visokiausių technologinių amatų apie transliacijas, video kūrimą, kompiuterinį dizainą, pačius kompiuterius. Man labai patinka ši veikla, nes ši sfera padeda apjungti daug įvairių dalykų – fantaziją su skirtingomis mokslo šakomis. Asmeniškai aš mąstau apie tokios srities įmonės įkūrimą, kuri apima medijas, pramogą ir bendruomenę.

Pakankamai gerai išmanau „Minecraft“ žaidimą ir esu vienas seniausių Youtube video kūrėjų ir livestreameri‘ų Lietuvoje. Tai darau jau šešerius metus (penki metai transliacijų, šeši – video kūrimo), o dauguma livestreamerių Lietuvoje atsirado gal prieš 3 metus. Galima sakyti, kad padėjau išplėtoti šią sferą Lietuvoje.

– Kokia to prasmė?

– Jaunimas žaidžia labai daug kompiuterinių žaidimų. Pačioje pradžioje man norėjosi prasmės, kad tu ir žaidi žaidimą, ir kartu sukuri kažkokį produktą, turinį, kurį galima parodyti kitiems žmonėms. Iš pradžių buvau labai „užsidegęs“, kad mano projektą ar darbą kiti pamatytų ir įvertintų. Bėgant laikui supratau, kad tam reikia įdėti labai daug darbo ir taip palaipsniui įgyjau daug įvairios patirties. Taip pradėjau kurti video per Youtube ir transliacijas per Twitch. Ši sfera labai tinka išlieti fantazijoms, bendrauti su žmonėmis. Tai – tobulas įrankis pamėginti daug sferų vienu metu ir praleisti laisvalaikį.

– Kaip ruošeisi konkrečiai šiam Teslos gigafabriko statybų Kruonio LEZ projektui?

– Nuo pat pradžių domėjausi „Tesla Motors“ įkūrėjo Elono Musko veikla. Mane žavi, domina „Teslos“ kuriamos technologijos, taip pat pačio Elono Musko ambicijos apie šviesesnę žmonijos ateitį. Jau seniai daug žinojau, ką Tesla kuria ir ką dar žada daryti ateityje. O ruošiantis konkrečiai šiam savaitgalio renginiui mums reikėjo informacijos: kodėl konkrečiai ši vieta – Kruonio LEZ – Lietuvoje yra pasirinkta kaip labiausiai potenciali lokacija. Kokie yra gigafabriko išmatavimai.

Turėjome susižinoti, kaip atrodo vidus, išorė, kaip atrodo statybos, aplinka, žiūrėjome nuotraukas. Pagal tai padariau brėžinius ir mastelį. Labai padėjo ir patys renginio organizatoriai. Tada sukviečiau Lietuvos kompiuterinių žaidimų žaidėjų bendruomenę, žinomiausius Lietuvos Youtuberius, transliuotojus, „Minecraft“ statytojus, parūpinau brėžinius, sukūriau savo galvoje maketą, kaip tai turėtų atrodyti pačiame žaidime. Nuotraukomis, brėžiniais ir žodžiais pasistengiau tai perteikti statytojams, kad jie įgyvendintų, ir koordinavau jų tarpusavio veiksmus. Taip pat prižiūrėjau, kaip visas šio bendro darbo procesas bus pateikiamas „gyvajam“ ekranui. Tai buvo mano pagrindinis darbas.

– Ar sklandžiai ištisas 36 valandas vyko „Minecraft Tesla gigafactory LT“ statybos?

– Viskas vyko dar geriau, negu tikėjausi. Galėjau pasitikėti komanda. Jau iš kitų savo projektų žinojau daug „Minecraft“ statytojų, kurie sugeba ir gerai statyti, ir dalyvauti bendrose, masyviose „Minecraft“ statybose, kad sklandžiai vyktų darbas. Labai gerai ir greitai įgyvendinome „Teslos“ gigafabriko statybų planus, kuriuos žadėjome. Antrąją statybų dieną mūsų darbą pradėjo atrasti ir užsienio žiūrovai. Dabar paruošime šios transliacijos turinį užsienio rinkoms. Prognozuojame, kad per mėnesį „Tesla gigafactory LT“ statybos internete sulauks mažiausiai 1 milijono unikalių lankytojų peržiūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius