-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 21 /12:45

„Linkomanija“ erzina Tado Blindos gynėjus, mažesnės svetainės jau siūlo nelegalias filmo kopijas

Vienoje didžiausių lietuviškų „torrent“ svetainių Linkomanija.net pirmadienio popietę pasirodė filmas „Tadas Blinda. Pradžia“. Nors „torrent“ failą įkėlęs asmuo žadėjo pradėti siuntimą 3 val. nakties, iki antradienio ryto niekas piratinės kopijos atsisiųsti negalėjo. Bergždžiai nemiegojo ir interneto piratų gaudytojai. Kitose svetainėse jau yra nelegalių filmo kopijų.
LANVA ir policija medžios nelegalius filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ siuntėjus
LANVA ir policija medžios nelegalius filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ siuntėjus / „Scanpix“/AFP nuotr., „15min“ montažas

„Linkomanijoje“ įkeltame „torrent“ failo aprašyme buvo nurodoma, kad skleidimas atidedamas nakčiai „kad niekas nepagautų“. Tačiau vėlyvas metas neišgąsdino nei Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA), nei policijos pareigūnų – jie teigia budėję visą naktį.

Vienu metu filmą norėjo atsisiųsti per 3,5 tūkst. žmonių. Vis dėlto nei naktį, nei antradienio rytą filmo siuntimas nebuvo pradėtas. Antradienio rytą „torrent“ failo aprašyme žadėta siuntimą pradėti vasario 23-iosios naktį. Vėliau failas buvo apskritai pašalintas iš sistemos.

Interneto piratų gaudytojai į užrašus nekreipia dėmesio ir žada šią bei kitas svetaines stebėti nuolat.

„Mes tų valandų nežiūrėsime, jie gali rašyti ką nori. Ir su policijos pareigūnais esame sutarę, jei pastebėsime, kad kažkur vyksta dalinimas, iškart juos informuojame. Jie savo ruožtu irgi stebi. Stebėsime tiek, kiek reikės. Bent jau pirmas kelias savaites tas monitoringas vyks nuolat“, – 15min.lt sakė LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Anot jo, iki antradienio ryto nepastebėta, kad kur nors internete būtų nutekėjusios nelegalios filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kopijos, taigi nenustatytas ir nė vienas nelegalus filmo platintojas ar siuntėjas.

Tiesa, šiuo metu filmo kopijų jau galima rasti keliose mažesnėse failų dalinimosi svetainėse. Nurodoma, kad jas atsisiuntė keli ar keliolika žmonių.

Žmonės supranta, kad nusikalsta

V.Simanavičius teigė naktį ne tik stebėjęs nelegalias failų dalinimosi bei tiesioginės peržiūros svetaines, bet ir skaitęs „Linkomanijos“ vartotojų komentarus.

„Beveik visi vartotojai supranta, kad jie piratauja, ir yra netgi tokių, kurie rašo, kad galima SMS žinute paremti filmo kūrėjus. Ir kad geriau nueiti į kino teatrą ar nusipirkti DVD. Vadinasi, žmonės jau supranta, kad patys piratauja ir netgi siūlo vieni kitiems žiūrėti teisėtai“, – pastebėjo LANVA pirmininkas.

Tiesa, nemažai komentatorių teigė nebijantys būti sučiupti ir ragino kitus siųstis filmą nelegaliai. Dar kiti naršytojai užsiminė, kad naudojasi tarnybomis, kurios pakeičia interneto protokolo (IP) adresą, tad jų pagauti nepavyks.

V.Simanavičius patvirtino, kad „piratus“ policijos pareigūnai bandys nustatyti pagal jų IP, o jei jie bus registruoti užsienyje, numatoma kreiptis į kitų šalių interneto paslaugų tiekėjus. „Yra visokių galimybių. Gal visų 100 proc. siuntėjų nenustatysime, bet tuos, kuriuos įmanoma, bandysime nustatyti“, – sakė jis.

Papildyta 12.45 val.: Pirminiais duomenimis, mažesnėse „torrent“ svetainėse platinama tikra filmo kopija. Ją atsisiuntė kelios dešimtys žmonių.

15min.lt žiniomis, policijos pareigūnai stebi šias svetaines ir fiksuoja nelegalius filmo platintojus.

Primename, kad „torrent“ protokolu atsisiuntus bylą ir palikus programą įjungtą, nepakeitus nustatymų, šis failas yra platinamas kitiems vartotojams, t.y. padaromas viešai prieinamu kompiuterių tinklais. Už tokią veiklą neturint autorių teisių savininko leidimo gresia 1–2 tūkst. Lt bauda, be to, teisių turėtojai gali pareikšti ieškinį, kuris siektų iki 130 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius