Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Linkomanija“ nuo trečiadienio nebeveiks

„Linkomanijos“ svetainė nuo trečiadienio turėtų būti blokuojama, 15min pranešė asociacijai LATGA atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas, Lietuvos apeliaciniam teismui antradienį priėmus sprendimą dėl „Linkomanijos“ veiklos.
Linkomanija
Linkomanija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Teoriškai operatoriai turi teisę kreiptis į Lietuvos aukščiausiąjį teismą, tačiau tai nereiškia, kad jie gali nevykdyti šitos nutarties. [...] Sprendimas jau dabar yra vykdytinas“, – dėstė „WINT Law Firm“ advokatas ir partneris A.Iškauskas.

Tiesa, Aukščiausiasis teismas dar gali spręsti dėl nutarties vykdymo sustabdymo.

Vilniaus apygardos teismas dar 2017-ųjų lapkritį įpareigojo interneto tiekėjus blokuoti priėjimą prie „Linkomanijos“, tačiau sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui. Šis patvirtino žemesnės instancijos teismo nutartį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Iškauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Iškauskas

Anot A.Iškausko, Vilniaus apygardos teismas iš esmės asociacijos ieškinį buvo tenkinęs ir anksčiau – įpareigojo operatorius blokuoti „Linkomaniją“ – bet nurodė, kad tai turi būti daroma LATGA'os lėšomis.

Precedentas kitų svetainių blokavimui

„Apeliacinis teismas šiandien paskelbė labai ilgą 57 puslapių nutartį, kurioje labai detaliai išnagrinėjo visus argumentus ir pasakė, kad LATGA yra teisi ir neturi atlyginti kaštų – [svetainę] blokuoti operatoriai turi savo kaštais“, – teismo sprendimą komentavo advokatas.

„Akivaizdu turbūt visiems, kad „Linkomanija“ yra piratinis puslapis ir jos egzistavimas yra tikrai nepateisinamas mūsų valstybėje“, – teigė A.Iškauskas.

Anot jo, šis Apeliacinio teismo sprendimas Lietuvoje sukurs precedentą siekiant blokuoti prieigą prie kitų piratinių svetainių.

„Dėl piratinių svetainių blokavimo, tai yra pirma byla. Mes labai džiaugiamės, kad teismas išgirdo autorių balsą. Čia labai svarbus precedentas mūsų teisinėje sistemoje. Suteiks galimybę kovoti ir dėl kitų svetainių blokavimo, – tvirtino A.Iškauskas. – Dabar visos kitos piratinės svetainės turėtų susirūpinti.“

„Linkomanija“: dabar kiekvienas išmoks, kaip apeiti blokavimą

Su „Linkomanijos“ įkūrėju Kęstu Ermanu 15min kol kas nepavyko susisiekti.

Tiesa, socialinio tinklo „Facebook“ „Linkomanijos“ paskyroje atsirado štai toks įrašas: „LinkoManijos dėka dauguma LT jaunimo prieš 15–10 metų išmoko perrašyti Windows, dirbti su photoshop ir t.t. Dabar kiekvienas vaikas išmoks, kaip apeiti blokavimą. #ITšalis.

Nuo balandžio 1 dienos įsigalios Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, pagal kurias autorių teisių turėtojai ir jas ginančios asociacijos galės kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK) su prašymu interneto paslaugų teikėjams blokuoti piratines interneto svetaines, kuriose be kūrėjų sutikimo talpinami jų darbai.

„Jei ši sistema veiks, tai ir nereiks daugiau teismų. O jeigu neveiks, tai – teismai“, – kalbėjo asociacijos LATGA advokatas.

Interneto paslaugų tiekėjai, kurie turėtų blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“, yra: AB „Telia Lietuva“, UAB „Bitė Lietuva“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „Cgates“, UAB „INIT“, UAB „Balticum TV“, UAB „SPLIUS“ ir UAB „Penkių kontinentų komunikacijos centras“.

Tiekėjų sąrašas – be „Tele2“

Šiame sąraše nėra bendrovės „Tele2“.

2017-aisiais, kai ieškinys prieš ryšio operatorius dėl „Linkomanijos“ blokavimo buvo pateiktas teismui, per „Tele2“ naudojamų IP adresų spektrą prie aptariamos svetainės buvo jungiamasi itin retai, todėl jos atsakovų sąraše nebuvo.

Tai reiškia, kad ir dabar „Tele2” vartotojai ir toliau turės galimybę prisijungti prie „Linkomanijos“.

2017-aisiais komentuodama situaciją, „Bitei“ atstovaujanti advokatė pažymėjo, kad Konstitucijos 46 ir Konkurencijos įstatymo 1 straipsniai apibrėžia, kad konkurencijos principai neturi būti iškreipiami. Esą jeigu teismo sprendimas bus palankus ieškovui, o kitų operatorių vartotojams, išskyrus „Tele2“, ši svetainė nebus prieinama, „Tele2“ bus suteiktas konkurencinis pranašumas.

„Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas sako, kad bendrovė, nepaisant to, jog nebuvo paminėta nutartyje, „Linkomaniją“ blokuos.

„Teismas pateikė įstatymo išaiškinimą, priėmė sprendimą, jis labai aiškus ir nė kiek neabejojame, kad galiotų ir mums, jei būtumėme paminėti. Kadangi Lietuvos įstatymus gerbiame, laikysimės sprendimo“, – BNS sakė A.Baranauskas.

Ne pirma byla

Nuo 2003 metų veikiančios „Linkomanijos“ valdymas 2009-aisiais oficialiai buvo perleistas Seišelių salose registruotai bendrovei „Vitality International Investment“. 2012 metais „Microsoft“ iškeltoje byloje teismas nusprendė, kad šis perleidimas buvo fiktyvus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kompiuteris
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kompiuteris

Teismas taip pat konstatavo, kad ligtolinis svetainės valdytojas – bendrovė „n5“ ir jos atstovas K.Ermanas – yra kalti dėl autorių teisių pažeidimo ir atsakingi už kompensacijų autoriams sumokėjimą.

Svetainės valdytojams buvo priteista 130 tūkst. litų bauda bei 30 tūkst. litų teisinio bylinėjimosi išlaidų.

Nors bylos sprendimas buvo apskųstas, „Microsoft“ su bendrove „n5“ bei K.Ermanu sudarė taikos sutartį, visi priimti pirmos instancijos teismo sprendimai – atmesti, o byla nutraukta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius