Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mokslininkai įspėja, kad Žemei gresia itin galingas El Ninjo

Vandenynus stebinčių palydovų duomenys byloja apie Ramiajame vandenyne besiformuojantį El Ninjo reiškinį. Mokslininkai sako, kad dabartinės sąlygos yra labai panašios į tas, kurios buvo prieš 1997 m. vykusį vieną stipriausių XX a. El Ninjo reiškinių, praneša businessinsider.com.
Šiaurės ir Pietų Tarava
Šiaurės ir Pietų Tarava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

El Ninjo yra pusiaujinis vandenyno srovių pasikeitimas, kurio metu susiformuoja šilto vandens bangos, dar žinomos kaip Kelvino bangos, kurios juda nuo vakarinės Ramiojo vandenyno dalies iki Pietų Amerikos.

1997 m. vyko vienas stipriausių kada nors stebėtų El Ninjo reiškinių, o jo įtaka buvo jaučiama keliuose žemynuose.

Paviršiaus vandenys centrinėje ir rytinėje Ramiojo vandenyno jūros dalyse tampa gerokai šiltesni nei įprastai, todėl pasikeičia vandens judėjimo kryptis. El Ninjo taip pat turi reikšmingos įtakos klimatui ir orui gerokai toliau nuo tropikų.

Apie artėjantį El Ninjo reiškinį galima spręsti iš pakilusio jūros lygio pakrantėse, kuris atspindi vandenynuose susikaupusį šilumos kiekį. Vanduo, kaip ir visi kūnai, šylant temperatūrai plečiasi, o krentant – traukiasi. Taigi kai vandenynas šyla, jūros lygis kyla ir atvirkščiai.

Reiškinys, kai kyla jūros lygis, vadinamas El Ninjo, o kai jis leidžiasi – La Nina.

„Sąlygos, kurias matome dabar, yra labai panašios į tas, kurias matėme Ramiajame vandenyne 1997 metais. Jei jos išsilaikys ir toliau, gali būti, kad šį rudenį mes išvysime galingą El Ninjo reiškinį. Tačiau dar nėra tikslių garantijų“, – sako NASA vandenynų programos vadovas Ericas Lindstromas.

1997 m. vyko vienas stipriausių kada nors stebėtų El Ninjo reiškinių, o jo įtaka buvo jaučiama keliuose žemynuose. Pavyzdžiui, Pietų Amerikoje buvo lietingiausia ir šilčiausia žiema. Peru, Meksika ir kitos Centrinės ir Pietų Amerikos dalys susidūrė su audromis ir potvyniais

JAV Nacionalinės orų tarnybos klimato spėjimo centras pranešė, kad El Ninjo tikimybė yra 65 procentai. Mokslininkai prognozuoja, kad stiprus El Ninjo reiškinys kai kuriose JAV vietovėse galėtų lemti ilgalaikę sausrą.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius