-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis kamufliažas: Pietų Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą

Pietų Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę odą primenančią medžiagą, kuri, visai kaip chameleono oda, gali keisti spalvą priklausomai nuo ją supančios aplinkos.
P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą
P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą / Reuters

Nauja maskuotės era

Lanksti ir daugiasluoksnė „oda“ – mažesnė nei šimtas mikrometrų ir plonesnė už žmogaus plauką – buvo sukurta naudojant specialų rašalą, kuris keičia atspalvį priklausomai nuo temperatūros ir yra valdomas mažyčiais lanksčiais šildytuvais.

Seulo nacionalinio universiteto mechanikos inžinerijos profesorius daktaras Ko Seung-Hwanas „Reuters“ sakė: „Jei dykumoje dėvite miško maskuojamąsias uniformas, galite būti lengvai demaskuoti. Aktyvus spalvų ir raštų keitimas pagal aplinką yra mūsų sukurtos maskuotės technologijos pagrindas.“

Technologiją, kurioje naudojamas termochrominis skystųjų kristalų rašalas ir vertikaliai sudėti daugiasluoksniai sidabro nanovamzdelių šildytuvai, daktaras K.Seung-Hwanas ir komanda pademonstravo pasitelkus robotą..

Demonstracijos metu buvo parodyta, kaip oda bando imituoti spalvas, kurias aplink ją „mato“ robote įkonstruotas jutiklis. Robotui šliaužiant per skirtingų spalvų plotus, jo oda beveik akimirksniu pasikeisdavo, atitikdama foną.

Reuters/P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą
Reuters/P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą

Mokslininkai teigia, kad pridėję papildomų sidabro nanovamzdelių sluoksnių, sudarytų iš paprastų formų, pavyzdžiui, taškų, linijų ar kvadratų, suteikė odai galimybę kurti sudėtingus raštus.

Jutiklių užfiksuota spalvinė informacija perduodama mikroprocesoriui, o tada sidabro nanovamzdelių šildytuvams. Kai šildytuvai pasiekia tam tikrą temperatūrą, termochrominis skystųjų kristalų sluoksnis pakeičia spalvą.

Reuters/P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą
Reuters/P.Korėjos mokslininkai sukūrė dirbtinę chameleono odą

Žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime teigiama, kad dirbtinė maskuotė puikiai pritaikoma kariuomenei skirtų technologijų rinkoje, kuri sparčiai auga.

„Lanksti oda gali būti sukurta kaip dėvimas prietaisas ir naudojama madai, karinėms maskuojamosioms uniformoms, automobilių ir pastatų eksterjerui estetiniais tikslais bei ateities ekranų technologijoms“, – ateities perspektyvas komentavo mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius