Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuotolinės pamokos moksleiviams ir suaugusiems: kokių lietuviškų išteklių yra internete?

Dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos grėsmės Lietuvoje paskelbtas karantinas tapo nemažu iššūkiu švietimo sistemai. Sustabdžius visų ugdymo įstaigų, dienos ir užimtumo centrų veiklą, mokymo procesai gali būtų vykdomi tik nuotoliniu būdu, rašoma pranešime spaudai.
Klasė
Klasės pastarosiomis dienomis tuščios / 123FR nuotr.

Nors kol kas karantino laikotarpis oficialiai paskelbtas tik iki kovo 16–30 d., šalies politikai ir medicinos atstovai tikina, kad tai gali būti tik pradžia. Tokiu atveju pirmosios savaitės – itin reikšmingos: per jas priimti sprendimai iš esmės lemia tolesnės ugdymo veiklos organizavimą ir sėkmę.

Nors daugeliui iki šiol skaitmeninėmis priemonėmis nesinaudojusių mokytojų ir dėstytojų šis pokytis gali pasirodyti sudėtingas, Lietuvos švietimo technologijų įmonės skuba raminti: šalyje kuriama gausybė inovatyvių ugdymo sprendimų, kurių naudojimas gali ženkliai palengvinti nuotolinio mokymo procesą. Reaguodamos į sudėtingą situaciją, „BitDegree“, „Pedagogas“, „Bit & Byte“ bei kitos įmonės karantino laikotarpiu nusprendė visas arba dalį savo paslaugų siūlyti visiškai nemokamai – tokiu būdu šiuolaikiškus ir patogius sprendimus gali išbandyti visi susidomėję vartotojai.

Neseniai vykusiuose „World Summit Awards“ pasauliniu nugalėtoju mokymosi ir švietimo inovacijų kategorijoje pripažintos kauniečių kompanijos „BitDegree“ vadovo Danieliaus Stasiulio teigimu, kovai su COVID-19 pandemija skirtas karantinas – ne tik didžiulis iššūkis, bet ir galimybė pakeisti pasenusius ugdymo proceso modelius: „Švietimo technologijų įmonių siūlomi sprendimai gali ne tik padėti suvaldyti situaciją, bet ir pagerinti mokymo kokybę ir besimokančiųjų pasitenkinimą procesu. Pavyzdžiui, mūsų platformoje mokytojai gali ne tik patogiai talpinti mokomają medžiagą, testus ir užduotis, bet ir papildomai moksleivius motyvuoti sužaidybinta vartotojo sąsaja bei sekti jų progresą moderniais analitikos įrankiais.“

Siekdama kuo labiau palengvinti švietimo proceso alternatyvų paiešką ir nuotolinio mokymo organizavimą, „BitDegree“ komanda parengė ir nuolat pildo išsamų Lietuvos švietimo technologijų kompanijų siūlomų ugdymo sprendimų sąrašą. Į jį įtraukta daugiau nei dešimt skaitmeninio mokymosi platformų: vienos jų (pvz., „Edukraftas“, „EMA pamokos“) padės mokytis bendrojo lavinimo dalykų, kitos (pvz., „Code Academy Kids“ ar „Robotikos mokykla“) pakeis popamokinės veiklos užsiėmimus. Sąraše pateikiami ne tik sprendimų aprašymai, bet ir kontaktiniai duomenys, nurodoma, ar platforma mokama, kokiomis kalbomis prieinamas turinys.

Kai kurie į sąrašą įtraukti sprendimai itin pravers valstybiniams egzaminams besirengiantiems abiturientams: jiems įprastą ugdymo procesą sudrumstęs karantinas sukėlė itin rimtų iššūkių. Nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau paskelbė, kad 2020 m. egzaminai vyks vėliau nei įprastai, tad laiko jiems pasiruošti moksleiviams nepritrūks, ne vienas nerimauja dėl savarankiško mokymosi efektyvumo. Į pagalbą jiems atskuba „Egzaminatorius“, „Istorija Tau“, „GoHisto“ ir panašios platformos: jų vartotojai galės ne tik naudotis profesionaliai parengta mokomąja medžiaga, bet ir įvertinti savo žinias, atlikdami testus bei įvairaus pobūdžio praktines užduotis.

„Pasidaliję sąrašu su visais, kuriems ši informacija aktuali, kiekvienas galime Lietuvos mokytojams, dėstytojams, moksleiviams ir studentams padėti kokybiško mokymo procesą tęsti ir karantino laikotarpiu. Elektroninio pašto adresu hello@bitdegree.org laukiame ir laiškų apie į sąrašą neįtrauktas Lietuvos švietimo technologijų kompanijas bei jų siūlomus sprendimus: sąrašas nuolat pildomas, kad ugdymo proceso dalyvius pasiektų kuo išsamesnė ir aktualesnė informacija,“ – prisidėti prie iniciatyvos skatino „BitDegree“ marketingo vadovė Andželika Žukauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius