-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panaudoję grafeną mokslininkai sukūrė ploniausią pasaulyje lemputę

Pirmą kartą mokslininkams pavyko išgauti regimąją šviesą panaudojus grafeną kaip kaitinimo siūlą. Tokiu būdu buvo sukurta ploniausia pasaulyje elektros lemputė, skelbia Sciencealert.com.
Panaudoję grafeną mokslininkai sukūrė ploniausią pasaulyje elektros lemputę
Panaudoję grafeną mokslininkai sukūrė ploniausią pasaulyje elektros lemputę / Kolumbijos universiteto nuotr.

Mokslininkai dešimtmečius negalėjo sukurti mažo šviesos šaltinio, kuris tilptų ant silicio lusto. Toks išradimas jiems padėtų sukurti itin greitus kompiuterius, kurie vietoje elektros apdorotų šviesą. Dabar jie išsiaiškino, kad nepaprastai plona, šviesi ir lanksti medžiaga grafenas kaip tik ir gali tam pasitarnauti.

Be daugelio naudingų grafeno savybių, jis įkaitintas tampa prastesnis laidininkas nei daugelis medžiagų

„Mes sukūrėme ploniausią pasaulyje elektros lemputę, – pranešime spaudai cituojamas vienas tyrimo vadovų Jamesas Hone'as iš Kolumbijos universiteto JAV. – Šis naujo tipo „plačiajuostis“ šviesos šaltinis gali būti integruotas į procesorius ir nutiesti kelią į atomiškai plonų, lanksčių ir permatomų ekranų gamybą.“

J.Hone'o komanda, kuri dirbo kartu su mokslininkais iš Pietų Korėjos, procesorių sukūrė mažyčius elektrodus pridėdami prie vieno atomo storio grafeno juostų, kurios buvo pakabintos ant silicio lusto. Šie elektrodai įkaitino grafeną iki 2,5 tūkst. laipsnių Celsijaus. To užteko, kad būtų išgauta pakankamai ryški šviesa, matoma plika akimi.

Iki šiol mokslininkams nepavyko sukurti tokių mažų elektros lempučių todėl, kad pasiekusios aukštą temperatūrą medžiagos praleisdavo per daug šilumos, todėl sugadindavo metalinius siūlelius ir visą procesorių.

Be daugelio naudingų grafeno savybių, jis įkaitintas tampa prastesnis laidininkas nei daugelis medžiagų, o tai reiškia, kad nepaisant aukštos temperatūros, šiluma lieka centrinėje „karštoje dėmėje“ aplink grafeno juosteles, todėl procesorius nesugenda.

Tyrimas išspausdintas žurnale „Nature Nanotechnology“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius