Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažangūs projektai ir neribota laisvė IT įmonėje padėjo atrasti prasmę darbe

Profesionalus nardymo instruktorius nė nesvajojo, kad IT sritis taps jo karjeros ašimi, aplink kurią suksis prasmingi projektai ir laisvė pačiam kurti savo profesinį kelią. Užsienyje kriptografinės matematikos studijas baigęs Jurijus Nesvat jau daugiau nei dešimtmetį dirba IT sektoriuje, testavimo srityje.
Jurijus Nesvat, „Debridge“ testuotojų komandos vadovas
Jurijus Nesvat, „Devbridge“ testuotojų komandos vadovas / Devbridge nuotr.

Karjerą pradėjęs organizacijoje, užsiimančioje bankomatų ir seifų programinės įrangos kūrimu, vėliau prisijungė prie skandinavų kapitalo banko, tačiau čia pasigedo laisvės ir aiškumo bei technologinių iššūkių. Būtent tai ir tapo lemiamu sprendimu mesti darbą ir prisijungti prie JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ – čia atrado tai, ko trūko ankstesniame darbe – laisvę, aiškumą, skaidrumą ir pažangius technologinius įrankius.

„Smagu, kai pats susikuri kelią ir darai, ką nori, išbandai, ką tik širdis geidžia, ir už viską drąsiai prisiimi atsakomybę. Net jei stipriai suklysti, situacija išsamiai aptariama, ir esi nukreipiamas teisinga linkme. Tad jeigu viskas klostosi gerai – gali nueiti ir ten, kur net nesvajojai atsidurti“, – įsitikinęs J.Nesvat.

Prasmingi projektai skatina didžiuotis darbu

Jurijus neslepia, kad niekada nebuvo iš tų žmonių, kurie atranda savo tikrąjį pašaukimą ir nuo vaikystės žino, ką veiks gyvenime. Jei ne sėkminga karjeros pradžia IT srityje, testuotojas sako, kad būtų greičiausiai tapęs orlaivio pilotu. Vis dėlto įsilieti į darbo rinką IT srityje nebuvo taip paprasta. Iš pradžių teko paragauti pardavėjo darbo nelegalioje muzikos įrašų parduotuvėje. Privačių kolekcijų neišleisti DVD įrašai pritraukdavo žymius muzikantus – operos žvaigždes ar prestižinių orkestrų atlikėjus. Tačiau net ir ši nedidelė gyvenimo patirtis leido suvokti, kad darbe kasdien turi būti įdomu ir nenuobodu.

Devbridge nuotr./Jau penkerius metus „Devbridge“ įmonėje dirbantis J.Nesvat sukaupta patirtimi noriai dalijasi ir 2017 metais įkurtoje „Sourcery for Testers“ akademijoje.
Devbridge nuotr./Jau penkerius metus „Devbridge“ įmonėje dirbantis J.Nesvat sukaupta patirtimi noriai dalijasi ir 2017 metais įkurtoje „Sourcery for Testers“ akademijoje.

Paklaustas, ką šiandien labiausiai vertina savo profesijoje, testuotojų komandai šiuo metu vadovaujantis vyras nedvejodamas atsako: „Įvairovę! Per kelerius metus „Devbridge“ teko prisiliesti prie labai skirtingų industrijų sistemų – bankai, atominė energetika, žaliavos, muziejai, renginių planavimo sistemos, aviacija ir dar daugiau. Man įdomu sužinoti, kaip kitos industrijos veikia iš vidaus. Testavimas yra labai plati sritis, priklausomai nuo projektų ypatybių ir tavo asmeninių gebėjimų, leidžianti pažiūrėti į skirtingus pasaulius ir iš programavimo kodo lygio, ir iš vartotojo pusės“, – sako pašnekovas.

Anot J.Nesvat, smagu, kai su kuriamų produktų verte sutinka ir vartotojai. Nors ne visada iš karto sužinai apie tolesnį sukurto produkto gyvenimą – tenka sulaukti projekto paleidimo, praeina kiek laiko, surenkama statistika, po to gauni padėkos žinutę, kad viskas sėkmingai. Tuo metu jau būni pamiršęs ir užsiėmęs kitais darbais. Bet būna ir išimčių.

„Jau dvejus metus tobuliname ir palaikome sistemą vienam iš stambiųjų klientų, pasauliniam žaliavų supirkėjui. Po vieno iš nedidelių atnaujinimų, projekto paleidimo, iš karto sulaukėme užsakovo klientų padėkos – kad naujai įdiegtu funkcionalumu jau pasinaudojo JAV privatūs ūkininkai ir mes jiems labai palengvinome grūdų pardavimo procesą. Tokiais momentais akyse jau ir regiu didelę laimingą šeimą iš Oklahomos, prerijų apsuptoje rančoje“, – šypsosi „Devbridge“ darbuotojas.

Testuotojų komandos vadovas pasakoja, kad nuo sistemos, kai reikėjo išmokti kone visas grūdų rūšis, teko pereiti prie visiškai kitokios srities. Kuriama sistema, kuri saugos ir apdoros duomenis apie įmonių auditų progresą.

„Iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad tai yra kas nors svarbaus ar įdomaus, kol nepraeini to proceso pats. „Devbridge“ yra tokia įmonė, kuri iš arčiau susipažįsta su audito ypatumais, kai tik pradedame dirbti su ypač dideliais klientais. Dar ne taip ir seniai buvome maži su nedaug žinomų IT žaidėjų rinkoje ir mums reikėjo įrodyti, kad esame patikimi, turime pasirengę kokybiškus procesus, dirbame ypač profesionaliai. Taip perėjome į aukščiausią lygą. Kai sukuri nedidelį interneto puslapį savo to paties aukšto biuro kaimynams, turi daug laisvės ir apima toks „startupiškas“ džiaugsmas. Bet jau kai į tavo į duris pasibeldžia viena iš didžiausių JAV skrydžių bendrovių su prašymu padėti – supranti, kaip viskas veikia ir kiek nematomo darbo kainuoja tas pripažinimas ir įvertinimas rinkoje“, – paaiškina Jurijus.

Laisvė tobulėti augina norą padėti kitiems

Kokybės užtikrinimas – kone vienas didžiausių testavimo specialisto uždavinių ir yra integruotas į programinės įrangos kūrimo procesą jau nuo pirmųjų sutarties pasirašymo etapų. Patogumas, greitaveika, saugumas ir paprastas reikalavimų atitikmens patikrinimas – tai tik keletas Jurijaus išvardytų produkto kūrimo reikalavimų. Tačiau vieną iš svarbiausių specialistas įvardija kaip prieinamumą (angl. accessibility).

„Tai viena iš programinės įrangos ypatybių, kuria taip pat rūpinamės, ir ši sritis visada mums buvo labai svarbi. Ji aprėpia ne tik situacijas, kai žmogus turi bet kokią negalią (regos, klausos, judesių ar proto) bet ir primena tai, jog mūsų kūnas yra skirtingas arba, kad turime laikinų traumų ar įvairių pakitimų. Dešimtmečius IT pasaulyje prieinamumo būtinybė buvo dažnai ignoruojama. Pradėjome auginti šią kompetenciją ir apie tai šnekėti daug anksčiau nei mūsų pagrindinėje rinkoje atsirado stiprus poreikis prieinamumą gerinti“, – pabrėžia pašnekovas.

„Devbridge“ klientai įsikūrę Šiaurės Amerikoje bei Vakarų Europoje ir nors JAV rinkoje prieinamumo reikalavimus buvo apibrėžę įstatymai, reikėjo tam tikros revoliucijos, kad ledai sparčiau pajudėtų.

J.Nesvat pasakoja, kad tokia revoliucija įvyko – vienos įžymios picerijų tinklo teismo bylos sąskaita, kai užsakymų interneto puslapis, aptarnaujantis milijonus klientų, nebuvo pasiekiamas naudojant teksto skaitymo programinę įrangą, kuria gali naudotis žmonės, turintys regėjimo negalią.

„Šiek tiek gaila, kad ilgainiui progreso varikliu tapo ne empatija ir žmogiškumas, o teismo baimė. O kai ši revoliucija įvyko, jau buvome pasiruošę. 2016 metais prieinamumo reikalaujančius projektus galėjome suskaičiuoti jau ne ant vienos rankos pirštų. Edukavome, rodėme skaičius, pasakojome apie statistiką, technologinius įrankius ir pasekmes. Kad projektas būtų sėkmingas, prieinamumas turi būti suprastas ir užsakovo, o tam reikia abiejų pusių laiko ir pastangų. Šiais laikais kuriant web‘inę arba mobiliąja aplikaciją yra tiesiog privaloma įvertinti tikslinę auditoriją, verslo sritį, kliento lokacijos vietinius įstatymus ir kartais net užsakovo vidinę samdymo politiką tam, kad būtų galima išsikelti kokybiškiausią prieinamumo strategiją. Tai yra mūsų profesinė, moralinė ir teisinė pareiga“, – įsitikinęs komandos vadovas.

Aukštą kartelę stengiasi išlaikyti ir dėstydamas akademijoje

Jau penkerius metus „Devbridge“ įmonėje dirbantis J.Nesvat sukaupta patirtimi noriai dalijasi ir 2017 metais įkurtoje „Sourcery for Testers“ akademijoje. Čia jis ne tik dėsto, bet ir yra sukūręs minėtą „Prienamumo (angl. accessibility) valdymo ir testavimo“ programą.

„Esu lėtojo mokymosi šalininkas ir būna ypač smagu, kai žmonių akyse matau tą susidomėjimą ir užsidegimą. Ypač, kai akademijos dalyviai stengiasi suprasti informaciją, ją pasidėti į teisingą lentynėlę, o susidėlioję – pritariamai linksi ir šypsosi. Jau daugelį metų stengiuosi kruopščiai atrinkti tik gerosios praktikos pavyzdžius, kad studentui būtų aišku ir nereikėtų daug laiko lindėti ieškant ir įsisavinant informaciją. Ir mums visiškai nesvarbu, ar sėkmingai akademiją baigę studentai įsidarbins pas mus „Devbridge“, ar kitur. Suteiktos žinios keliauja ir vėliau grįžta mums visiems. Tad tikiu, kad taip keliame bendrą rinkos technologinį raštingumą“, – apibendrina Jurijus.

„Sourcery for Testers“ – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje. Vilniuje bei Kaune vyksiančius kursus lankys 30 dalyvių grupės, kurie gilins savo žinias nuotolinių mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Akademijos dalyviai įgis testavimo pagrindus, mokysis testavimo „Agile“ komandos formavimosi ypatumų, testų automatizavimo pagrindų bei apžvelgs funkcinį ir nefunkcinį testavimą. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Visi, norintys išbandyti „Devbridge“ kompanijoje testavimui naudojamas technologijas ir pasinaudoti galimybe konsultuotis su aukščiausio lygio testuotojų lektorių bei mentorių grupe, kviečiami registruotis iki š. m. birželio 8 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Testers“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius