-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo praktiniai „WiMAX 2“ mobiliojo ryšio bandymai

4G technologijos „WiMAX“ atnaujinto ir šių metų gegužę patvirtinto standarto „WiMAX 2“ bandymai peržengė laboratorijų sienas.
Mobilusis internetas
Mobilusis internetas / „WiMAX Forum“ nuotr.

Liepos pradžioje kompanija „UQ Communications“, bendradarbiaudama su ilgamečiu partneriu „Samsung“, pasaulyje pirmą kartą „WiMAX 2“ ryšio galimybes pademonstravo realiai veikiančiame komerciniame tinkle Tokijuje. Bandymus Japonijos sostinės centre žadama tęsti toliau, o nuolatiniam naudojimui „WiMAX 2“ ryšys bus prieinamas, kai tik pavyks užtikrinti papildomą radijo dažnių spektrą, rašoma pranešime spaudai.

Pirmasis mobiliojo ryšio technologijos „WiMAX 2“ praktinis bandymas buvo atliekamas duomenis perduodant 20 MHz kanalu 2,6 GHz dažnių juostoje, naudojant išmaniąsias antenas 4 x 4 MIMO. „UQ“ praneša pasiekusi 150 Mbps atsiuntimo greitaveiką (parodomuosiuose tinkluose demonstruojama iki 330 Mbps „WiMAX 2“ ryšio sparta).

„Technologija „WiMAX 2“ pagaliau išsiveržė iš laboratorijų ir maloniai nustebino Japonijos žiniasklaidą bei svečius per bandymus Tokijuje, kai buvo pasiekta 140 mbps atsisiuntimo sparta“, – įspūdžiais dalijasi belaidžių technologijų rinkos ekspertė, kompanijos „Senza Fili Consulting“ prezidentė Monica Paolini.

Jos teigimu, 300 m spinduliu duomenys daugiausiai buvo perduodami didesne nei 100 mbps sparta, 500 m spinduliu  – apie 40 mbps.

Įdiegti „WiMAX 2“ Lietuvoje nesudėtinga, nes jis lengvai pritaikomas visuose jau naudojamuose „WiMAX“ tinkluose – mes tik atnaujintume bazinių stočių įrangą, tačiau tam, kad ir vartotojai galėtų pasinaudoti naujomis galimybėmis, dar reikėtų papildomo dažnių spektro, – sako M.Kuprys.Bandymo metu Tokijuje taip pat buvo palygintos kitų šiuo metu prieinamų technologijų galimybės: „WiMAX“ sparta buvo 5,2 mbps, LTE – 3,7 mbps, HSPA komerciniuose tinkluose – 2,1 mbps.

Komentuodama lyginamuosius rezultatus Monica Paolini atkreipia dėmesį į tai, kad „WiMAX“ ir HSPA tinklai yra eksploatuojami seniau ir jais naudojasi daugiau vartotojų nei LTE tinklu, kuris dėl mažesnio vartotojų skaičiaus turi geresnes galimybes suteikti didesnę spartą.

Diegti „WiMAX 2“ kompaniją „UQ“ labiausiai skatina nuolat didėjantis jos klientų perduodamų duomenų srautas. Šiuo metu „UQ“ vartotojai vidutiniškai perduoda 7 GB duomenų per mėnesį. Bendrovė „UQ“ prognozuoja, kad iki 2015 m. duomenų šis skaičius padidės iki 10 GB, be to, išaugs ir vartotojų skaičius, kuris jau dabar viršija milijoną.

„UQ“ planuoja naudoti daugiafunkcinius siuntimo įrenginius, kad galėtų laipsniškai diegti „WiMAX 2“ ir siūlyti vis daugiau privalumų savo klientams. Šiems nereikės keisti jau įsigytų įrenginių ar aiškintis, kaip naudotis naujomis galimybėmis. Žadama, kad 2013 m. „UQ“ klientai duomenis siųsis iki 165 Mbps sparta, palyginimui, didelės raiškos (HD) filmo atsisiuntimas jiems užtruks vos 6 min.

Išlaikydama lyderio pozicijas kompanija „UQ“ skatina glaudesnį viso pasaulio „WiMAX“ operatorių bendradarbiavimą ir ragina suvienyti pastangas pereinant prie „WiMAX 2“ bei sukurti sklandų tarptautinį tarptinklinį ryšį.

Naują standartą nori diegti ir Lietuvoje

Mūsų šalyje mobiliojo 4G ryšio tinklą „WiMAX“ eksploatuoja AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras), pažangiąją technologiją naudojantis 4G interneto MEZON paslaugoms teikti. Lietuvos bendrovė, kaip ir „UQ“, bendradarbiauja su kompanija „Samsung“.

Telecentras taip pat turi ketinimų diegti naująjį standartą ir laukia komercinių „WiMAX 2“ įrangos gamintojų sprendimų.

„Įdiegti „WiMAX 2“ Lietuvoje nesudėtinga, nes jis lengvai pritaikomas visuose jau naudojamuose „WiMAX“ tinkluose – mes tik atnaujintume bazinių stočių įrangą, tačiau tam, kad ir vartotojai galėtų pasinaudoti naujomis galimybėmis, dar reikėtų papildomo dažnių spektro“, – sako Telecentro „WiMAX“ projekto vadovas Mindaugas Kuprys.

Jis taip pat pažymi, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, sparčiai auga naudojimosi mobiliuoju internetu intensyvumas.

„WiMAX“ tinklu mobiliojo 4G interneto MEZON klientai šių metų 1 ketvirtį iš viso perdavė 1535 mln. MB duomenų. Lyginant su 2010 m. 4 ketvirčiu, šis skaičius išaugo daugiau nei po 20 proc.

„Ir toliau išlieka tendencija, jog vieno mūsų bendrovės tinklo apkrova beveik prilygsta trijų GSM ryšio tinklais perduodamų duomenų kiekiui drauge sudėjus. „WiMAX“ – intensyviausiai mobiliajam internetui naudojamas tinklas Lietuvoje“, – konstatuoja Mindaugas Kuprys.

Mobilusis „WiMAX“ ryšys veikia jau daugiau nei pusšimtyje Lietuvos miestų ir gyvenviečių, šiuo tinklu teikiamos 4G interneto MEZON paslaugos prieinamos daugiau nei 60 proc. gyventojų. Prieigą prie interneto visoje šalyje savo klientams Telecentras užtikrina ir papildomai sukurtomis „WiFi MEZON klientams“ zonomis, taip pat universaliais USB modemais „MEZON plius“, kuriuos įsigijus galima naudotis ir atsarginiu GSM ryšiu.

Pasaulinio „WiMAX“ forumo duomenimis, šių metų pradžioje plačiajuosčio 4G ryšio technologija „WiMAX“ galėjo naudotis daugiau nei 823 mln. gyventojų maždaug 149 šalyse. Prognozuojama, kad iki 2011 metų pabaigos „WiMAX“ ryšys bus prieinamas vienam milijardui planetos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius