-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos kare prieš JAV kinai mojuoja koziriu: jį panaudojus nukentėtų visa IT pramonė

Prekybos kare tarp JAV ir Kinijos gresia dar viena eskalacija: kinai ketina labai griežtai sureaguoti į JAV sprendimą uždrausti savo šalies įmonėms palaikyti bet kokius verslo santykius su „Huawei“, rašo „The Verge“.
Retųjų žemės metalų druskos ir oksidai
Retųjų žemės metalų druskos ir oksidai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis „Bloomberg“ publikacija nurodoma, kad Kinija ruošiasi retųjų žemės metalų importo į JAV ribojimui ir sudarinėja savo „juodąjį sąrašą“, į kurį bus įtraukiamos nepatikimos užsienio bendrovės. Tuo pačiu Japonijos konglomeratas „SoftBank“ paskelbė, kad savo 5G tinklą statys „Nokia“ bei „Ericsson“ įrangos pagrindu ir atsisakys bendradarbiavimo su „Huawei“, kurios įrangą naudojo ankstesnės kartos 4G tinklo statybai.

Retųjų žemės metalų eksporto ribojimo grėsmė kol kas yra tik žvanginimas ginklais. Pekino politikai kol kas tik rodo signalą, kad yra pasiruošę imtis šios itin griežtos priemonės, tačiau, anot „Bloomberg“, realių veiksmų bus imtasi tik tuo atveju, jei prekybinė įtampa tarp JAV ir Kinijos dar labiau padidės.

Retieji žemės metalai yra būtini komponentai praktiškai bet kurioje šiuolaikinės pramonės rūšyje. Galima teigti, kad jei gaminys yra sudėtingesnis už virdulį, vadinasi, jame turi būti retųjų žemės metalų. Pavyzdžiui, neodimis – turbūt žinomiausias šios grupės metalas – labai dažnai naudojamas gaminant magnetus, kurie yra naudojami gaminant ausines.

Pasaulio ekonomistai ir tarptautiniai verslo analitikai vienbalsiai sutaria, kad JAV kompanijos šiuo metu be Kinijos neturi pakankamai gerų alternatyvų šiems metalams gauti.

Kalbant apie kinišką „juodąjį sąrašą“, iš esmės tai yra atitikmuo amerikietiško juodojo sąrašo (angl. Entity list), kuriame atsidūrusi įmonė „Huawei“ neteko galimybės prekiauti su amerikiečiais be atskiro vyriausybės leidimo. Labiau panašu, kad tai yra tik parodomasis veiksmas, nes Kinijai jokio formalaus sąrašo iš esmės net nereikia: „Google“ ir „Facebook“ veikla prieš daugelį metų Kinijoje buvo uždrausta ir be jo.

Kinijos nacionalinis radijas, citavęs šalies vyriausybės atstovą, paskelbė, kad į sąrašą bus įtrauktos užsienio įmonės, organizacijos ir asmenys, kurie nepaklūsta rinkos taisyklėms, pažeidinėja sutartis ir blokuoja ar nutraukia tiekimą dėl su komercija nesusijusių priežasčių arba smarkiai kenkia teisėtiems Kinijos bendrovių interesams.

„Huawei“ - įmonė, atsidūrusi pačiame trinties tarp Kinijos ir JAV epicentre – dėl verslo santykių su „Softbank“ nutrūkimo patirs nemenkus nuostolius. Joks ryšio operatorius nebuvo išreiškęs abejonių dėl „Huawei“ tinklo įrangos našumo ar patikimumo, tačiau amerikiečių skleidžiamas susirūpinimas dėl jos kibernetinio saugumo trūkumų ar gamintojo sąsajų su Kinijos vyriausybe smarkiai veikia įmonės verslo klientų sprendimus. Veikiausiai „Softbank“ vadovai tokį sprendimą priėmė ir dėl „Huawei“ reputacijos klausimų, ir dėl įtraukimo į amerikiečių juodąjį sąrašą.

Ir tai yra ženklas ilgalaikių pasekmių, kurios „Huawei“ pajamų eilutę mažins ilgą laiką, nepaisant to, kokia bus JAV ir Kinijos prekybos derybų baigtis: net jeigu teisinės problemos bus išspręstos operatyviai, o „Huawei“ iš juodojo sąrašo bus pašalinta, šios įmonės, kaip patikimo išmaniųjų telefonų ir bazinių stočių gamintojo, reputacija yra sutepta ilgam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius