-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prietaisai ateities namuose: inovacijų pranašai

Ekspertai prognozuoja, kad 2050 metais 74 proc. žmonių visame pasaulyje gyvens miestuose. O jiems plečiantis chaotiškai augtų išlaidos infrastruktūrai, energetiniams ištekliams, kurui, didėtų socialinė atskirtis. Taigi pagrindiniu iššūkiu ateities miestų planuotojams taps urbanizuotų zonų sutankinimas. Ką tai reiškia eiliniam miestiečiui?
Mažoms erdvėms tinkančių prietaisų idėjos jau ne vienerius gimsta ir tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ dalyviams – dizaino studentams iš įvairių šalių.
Mažoms erdvėms tinkančių prietaisų idėjos jau ne vienerius gimsta ir tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ dalyviams – dizaino studentams iš įvairių šalių. / „Electrolux“ iliustracijos, 15min.lt montažas

Neabejotinai – mažesnę gyvenamąją erdvę, kurios šeimininkai turės racionaliau naudoti plotą. Taigi kartu turės keistis ir šiandien įprasti virtuvių, vonių ir gyvenamųjų kambarių baldai bei įrenginiai.

Mažoms erdvėms tinkančių prietaisų idėjos jau ne vienerius gimsta ir tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ dalyviams – dizaino studentams iš įvairių šalių.

„Sumažinta“ virtuvė

Kūrybiškumu „sumažinant“ maisto gamybos prietaisus pasižymėjo studentas iš Indijos Peteris Alwinas („Electrolux Design Lab 2010“ nugalėtojas), sukūręs mikroindukcinį kaitintuvą „Sraigė“, kuris nereikalauja tiek vietos, kaip įprastos viryklės, kaitlentės ar mikrobangų krosnelės. Jutikliniu ekanu valdomas prietaisas turėtų tiesiog prilipti prie puodo, keptuvės, puodelio ar kitos talpos ir kaitinti jo turinį.  

VIDEO: Mikroindukcinis kaitintuvas „Sraigė“

Po metų, 2011-aisiais, australas Enzo Kocakas pasiūlė maistą kaitinti arba šaldyti apjuosiant lanksčia kaitlente „Ribbon“.

VIDEO: Lanksti kaitlentė „Ribbon“

Ateities namuose greičiausiai nepakaks vietos ir šaldytuvui. Tą įžvelgdamas rusas Jurijus Dmitrijevas („Electrolux Design Lab 2010“ antroji vieta) radikaliai transformavo šaldytuvą, sukurdamas „Biorobotą“, kuriame vietoj lentynų naudojamas nelipnus, bekvapis gelis. Atsisakius įprastų durų, lentynų ir motoro, šaldymo funkcijai būtų galima skirti net 90 proc. prietaiso erdvės.

VIDEO: Šaldytuve „Biorobotas“ vietoje lentynų naudojamas nelipnus, bekvapis gelis

O prancūzas Nicolas Hubertas pasiūlė maistą laikyti ne kambaryje, bet specialiame šaldytuve už lango, kuris energiją kauptų naudodamas saulės baterijas.

VIDEO: Prancūzas N.Hubertas siūlo maistą laikyti specialiame šaldytuve už lango

Amerikietis Mathew Gilbride‘as („Electrolux Design Lab 2010“ trečioji vieta) pasiūlė visą minimalistinę virtuvę – ant sienos tvirtinamą sistemą „Elements“, kuri apima virimui, šaldymui, oro kondicionavimui, apšvietimui skirtus ir individualiai komponuojamus modulius.

VIDEO: Sistema „Elements“ apima virimui, šaldymui, oro kondicionavimui, apšvietimui skirtus modulius

Kompaktiškas indų, drabužių ir oro švarinimas

2009 m. lietuvė Toma Brundzaitė tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų „Electrolux Design Lab“ pasiūlė kompaktinės indaplovės „Bifoliate“ projektą, kuris pateko į šio prestižinio konkurso finalą. Vieno-trijų asmenų namų ūkiui skirtos indaplovės koncepcija atitinka ne tik kompaktiškumo, bet ir kitą ryškią tendenciją – namų ūkių mažėjimą. Dizainerė numatė, kad ant sienos kabinamos indaplovės viena dalis galėtų tarnauti kaip indų lentyna, kuri, įjungus indaplovę, užsidarytų, palikdama atidarą kitą indaplovės pusę, į kurią būtų galima dėti naują panaudotų indų partiją.

VIDEO: Lietuvės T.Brundzaitės pasiūlytas kompaktinės indaplovės „Bifoliate“ projektas

Drabužių priežiūros srityje taip pat siekiama taupyti erdvę. Pavyzdžiui, korėjietis Il Seop So siūlo vietoj įprastos skalbimo mašinos ir lyginimo įrangos naudoti rankinį įrenginį „Lupe“, kuris drabužius atšviežina naudodamas garus.

Švedas Michaelas Edenius ragina taupyti ne tik erdvę, bet ir laiką bei ateityje gaminti valančias drabužines „Clean closet“, kurios leistų atsisakyti ir skalbinių krepšio, ir skalbimo mašinos, ir džiovyklės.

VIDEO: Valanti drabužinė „Clean closet“

Dėl vienos dėmės, ateities prietaisų kūrėjų požiūriu, būtų apskritai nuodėmė naudotis skalbimo mašina – slovakas Adrianas Mankovecký („Electrolux Design Lab 2011“ nugalėtojas) siūlo ateityje naudotis portatyviniu dėmių valymo įrenginiu.

VIDEO: Portatyvinis dėmių valymo įrenginys

Tankus gyvenimas didmiesčiuose neabejotinai sustiprins ir oro užterštumo problemą, kurią spręsti padėtų lenko Jano Ankiersztajno („Electrolux Design Lab 2012” nugalėtojas) sugalvotas revoliucingas oro valytuvas „Aeroball“. Tai švytinčių, ore sklandančių rutuliukų rinkinys, kurių funkcija filtruoti orą ir, jei šeimininkas pageidauja, suteikti jam aromatą.

VIDEO: Oro valytuvas „Aeroball“

Maža – nebūtinai prasta

„Maža – nereiškia prasta, priešingai: kompaktiška erdvė taupiau naudoja energijos išteklius ir mažina neigiamą poveikį aplinkai, o jos dizaino sprendimai gali būti protingi, inovatyvūs ir ergonomiški“, – sako „Electrolux Global Design“ vadovas Henrikas Otto. Jam pritaria ir lietuviai.

2009 m. pabaigoje atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad siekdami naudoti mažiau energijos išteklių ir sumažinti poveikį aplinkai, 80 proc. lietuvių sutiktų gyventi mažesnio ploto, tačiau optimaliai suplanuotame būste, kuriame būtų įrengti kompaktiški bei taupūs buitiniai prietaisai.

Taigi šiemet, jau vienuoliktą kartą vyksiančio konkurso „Electrolux Design Lab“ dalyviai kurs urbanizacijos tendenciją atliepiančias koncepcijas – ne tik prietaisus, bet ir įvairias sistemas, pakuotes, paslaugas. Konkurso organizatoriai kviečia apmąstyti, kaip mažoje erdvėje ateities šeimininkai galėtų socializuotis gamindami maistą, mėgautis tyru oru ir kaip būtų galima jiems palengvinti namų ir drabužių priežiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius