Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paradoksas: ryšio operatoriams leido taikyti priemokas, dėl kurių paslaugų kainos nedidės

Nuo šių metų birželio 15 d. įsigalios naujas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, numatantis, kad Europos Sąjungoje naikinami visi tarptinklinio ryšio mokesčiai, paprastai taikomi naudojantis ryšio operatorių paslaugomis keliaujant į kitas šalis. Dėl naujųjų reguliavimų Lietuvos ryšio operatoriams kilo grėsmė patirti nuostolių, tačiau opų klausimą padėjo išspręsti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).
69626556_l
69626556_l / 123rf.com

RRT priėmė sprendimą, kuriuo suteikė teisę UAB „Bitė Lietuva“, UAB „Tele2“ ir „Telia Lietuva“, AB, taikyti papildomus mokesčius naujiems tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) tarifams, visoje Europos Sąjungoje įsigaliosiantiems nuo 2017 m. birželio 15 d., rašoma tarnybos pranešime spaudai.

Galvos skausmo priežastis – mažiausios kainos Europoje

Europos Sąjungos politikos tikslas – kad tarptinklinio ryšio paslaugos Europos Sąjungoje kainuotų tiek pat, kiek namie. Nustatytos didmeninės ryšio paslaugų kainos, galiojančios operatorių tarpusavio finansinių santykių aiškinimuisi, tačiau jos buvo apskaičiuotos pagal ES paslaugų vidurkį, kuris yra gerokai aukštesnis už mažmenines paslaugų kainas Lietuvoje, garsėjančioje mažiausiomis paslaugų kainomis visoje ES.

Ryšio operatoriai už suteiktas paslaugas tarpusavyje atsiskaitinės didmeninėmis kainomis: 1 GB duomenų – 7,7 euro, 1 minutė pokalbio – 3,2 cento, 1 SMS žinutė – 1 centas (visos kainos – be PVM). O nuo 2022 metų sausio 1 d. didmeninių kainų lubos bus žeminamos iki 2,2 eurų už GB.

Vertinant ryšio operatorių svetainėse pateiktas paslaugų planų kainas, 1 GB Lietuvoje kainuoja apie 0,8-1,5 euro, priklausomai nuo pasirinkto duomenų kiekio. O pagal naujausius Europos Parlamento ir Tarybos nurodymus, skirtumą, siekiantį iki 6,9 eurų už GB kainą, būtų turėję padengti patys operatoriai.

RRT sprendimas mažina skirtumą

RRT, gavusi UAB „Bitė Lietuva“, UAB „Tele2“ ir „Telia Lietuva“, AB, prašymus dėl galimybės taikyti papildomus mokesčius ir įvertinusi jų atitiktį Reglamento ir Europos Komisijos įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatoms, patvirtino šiems paslaugų teikėjams tokią teisę. RRT pažymi, kad:

1. Lietuvos vartotojams, įsigaliojus naujajam Reglamentui, tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai bet kokiu atveju bus mažesni, nei taikyti iki 2017 m. birželio 15 d., nes nuo minėtos datos mažėja ir didmeniniai tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai, o šiuo metu vartotojams taikomas papildomas mokestis neturi viršyti didmeninių tarptinklinio ryšio kainų (taikomų tarp skirtingų ES šalių operatorių).

2. Lietuvos ryšių paslaugų teikėjai UAB „Bitė Lietuva“, UAB „Tele2“ ir „Telia Lietuva“, AB, galės taikyti papildomus tarptinklinio ryšio mokesčius tik tokio dydžio, kiek reikės jų patiriamiems nuostoliams kompensuoti. Įvertinusi paslaugų teikėjų pateiktą informaciją ir vadovaudamasi Europos Komisijos įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatoms, RRT nustatė, kad tokie mokesčiai turėtų būti ženkliai mažesni nei naujai įsigaliosiančios didmeninės tarptautinio tarptinklinio ryšio kainos.

3. RRT tokį sprendimą priėmė siekdama išsaugoti nacionalinius ryšio tarifus, kurie yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje.

Galutinį sprendimą, ar taikyti ir kokius papildomus tarptinklinio ryšio paslaugų tarifus taikyti, turi priimti patys paslaugų teikėjai. Jei paslaugų teikėjai nutars pasinaudoti šia teise, vadovaujantis Reglamento nuostatomis, jie privalo aiškiai informuoti paslaugų gavėjus apie taikytinus papildomus tarptinklinio ryšio paslaugų tarifus.

Kainos keliautojams smarkiai mažės net su papildomu mokesčiu

Net pritaikius papildomas priemokas, kurias Lietuvos ryšio operatoriams turės susimokėti į užsienio šalis keliaujantys jų paslaugų naudotojai, paslaugų kainos bus gerokai mažesnės nei iki šiol.

Pavyzdžiui, 1 GB duomenų iki birželio 15 d. ES valstybėse kainavo iki 51,2 eurų, tuo tarpu nuo ateinančio mėnesio vidurio už kiekvieną ES valstybėse sunaudotą gigabaitą Lietuvos operatorių klientai turės primokėti vidutiniškai 4 eurus. Tad duomenų kaina keliautojams kris apie 10-13 kartų.

Priemoka už minutę pokalbio telefonu, iki šiol galėjusi siekti iki 5 centų, dabar bus vidutiniškai 1,4 cento.

Priemoka trumposioms žinutėms taikoma nebus. Iki šiol maksimali priemoka už žinutę, išsiųstą būnant užsienyje, buvo iki 2 centų.

Patenkinti ne visi operatoriai

Ryšio operatoriaus „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba sveikino tokį reguliatoriaus sprendimą:

„Šis RRT sprendimas yra gera žinia visiems. Mobiliojo ryšio vartotojams tai reiškia, kad Lietuvoje išlaikysime vieną žemiausių ryšio kainų lygį ES, o keliaudami ES šalyse klientai išleis mažiau, nei dabar.

Operatoriams šis sprendimas svarbus tuo, kad leis sumažinti nuostolius, kuriuos Lietuvos operatoriai patirs dėl to, kad šiandien mūsų klientų mokamos kainos yra mažesnės nei užsienio operatorių nustatytos didmeninės kainos Lietuvos operatoriams. Gavę RRT sprendimą turime atlikti galutinius skaičiavimus ir artimiausiu metu pristatysime parengtus pasiūlymus.

Tačiau norime iš anksto pabrėžti, kad visi esami mobiliųjų paslaugų vartotojai galės naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis ES iš esmės nekeičiant turimų mokėjimo planų kainų ir sąlygų“, – komentare 15min rašė N.Žioba.

Tuo tarpu „Tele2“ komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas nebuvo toks optimistiškas – nors jis pasidžiaugė, kad RRT leis taikyti priemokas užsienyje vartojamoms paslaugoms, kas leis sumažinti nuostolius, tačiau pabrėžė, kad nustatytos maksimalios priemokų ribos nėra pakankamos padengti visą skirtumą tarp būsimos didmeninės ryšių paslaugų kainos, kuri bus taikoma visoje ES, ir Lietuvoje taikomos mažmeninės paslaugų kainos. „Priemokos pilnai nepadengs nuostolių, kuriuos mes patirsime“, – sakė A.Baranauskas. Jis teigė, kad kol kas jo atstovaujamoje įmonėje dar nepriimtas sprendimas – imtis kokių nors paslaugų kainodaros permainų ar prisiimti nuostolius, tačiau pabrėžė, kad verslas, dirbantis nuostolingai, nėra tvarus.

„Telia“ atstovas taip pat pripažino, kad priemokų dydis nėra pakankamas visoms sąnaudoms padengti. „Suvokiame, kad visų sąnaudų nepavyks padengti, bet bent jau ta priemokos dalis, leisianti sumažinti nuostolius, yra reikšminga ir mums leis išlaikyti vienas žemiausių Europoje paslaugų kainas“.

Nedaug pasitenkinimo RRT pateiktais priemokų dydžiais rodo ir „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys.

„Pagal Europos Komisijos nustatytą ydingą tvarką RRT patvirtintos priemokos už tarptinklinio ryšio paslaugas nepadengs net tiesioginių operatorių kaštų. Pastarųjų EK nesumažino arti nulio, kas būtų tikrai užtikrinę siekiamos vieningos ES telekomunikacijų rinkos kūrimąsi.

Pavyzdžiui, už įeinantį skambutį ES šalyse mes privalome mokėti po 0,01 Eur kitiems operatoriams – EK už šią paslaugą nenumato jokios priemokos. Taip pat jokios priemokos nenumatoma ir už SMS žinutes.

Suteiktos priemokos už mobiliojo interneto gigabaitus ir pokalbių minutes taip pat yra mažesnės nei patiriami operatorių tiesioginiai kaštai.

Tai reiškia, kad Lietuvos operatoriai verčiami patirti nuostolius iš esmės dėl to, kad dirbdami efektyviai ir tobulos konkurencijos sąlygomis, užtikrina mažiausias kainas ES bei tuo pačiu ir vieną sparčiausių pasaulyje ryšio tinklų išplėtojimą.

Dar praėjusių metų liepos mėnesį „Bitė“ pristatė „Roam like at home“ reguliavimą atitinkančius planus. Jie pilnai atitinka tiek dabar galiojantį tarpinį reguliavimą, tiek pilnai atitiks galutinį, kuris įsigalios birželio 15 dieną. Šiuo metu vertiname, kokios tarptinklinio ryšio paslaugų priemokos bus taikomos, atsižvelgiant į RRT nustatytus galimus priemokų rėmus. Nepaisant to, tarptinklinio ryšio paslaugos reikšmingai atpigs.

Klientai, kurie šiuo metu nesinaudoja minėtais paslaugų planais, galės jiems patogiu būdu juos pasirinkti. Taip pat, kaip numato reguliavimas, jei klientams minėti planai pasirodys netinkami, jie ir toliau galės naudotis dabar turimu planu ir pasirinkti alternatyvią tarptinklinio ryšio kainodarą“, - aiškino P.Kuisys.

RRT direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pūras 15min paaiškino, kad priemokų dydis apskaičiuotas taikant Europos Komisijos patvirtintą metodiką, kuri yra taikoma visoje Europoje. „Priemokos tvirtinamos kasmet, metams laiko, bet bet kokiu momentu, jeigu matysime, jog jų taikymas lemia daugiau, nei reikalinga nuostoliams padengti, galime paprašyti priemokas koreguoti arba apskritai nutraukti papildomo užmokesčio teikimą“, – sakė G.Pūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius