Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB finansinių paslaugų kūrėjams atveria prieigą prie savo įrankių dėžutės

Pagal Europos Sąjungos Antrąją mokėjimo paslaugų direktyvą (PSD2), nuo rugsėjo 14 dienos bankai įsipareigoja trečiosioms šalims atverti prieigas prie mokėjimo paslaugų vartotojų duomenų ir suteikti galimybę inicijuoti mokėjimus iš kliento sąskaitos, rašoma pranešime spaudai.
SEB Inovacijų centro biuras
SEB Inovacijų centro biuras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

SEB bankai Baltijos šalyse nuo birželio 14 dienos finansinių technologijų įmonėms ir nepriklausomiems kūrėjams siūlo atnaujintą techninį sprendimą, padėsiantį naudotis atvirosios bankininkystės galimybėmis ir per vadinamąsias API sąsajas (application programming interface) testuoti kuriamas paslaugas banko sistemose.

Pagal direktyvą, licencijuotos finansinių technologijų (fintech) bendrovės, gavusios prieigą prie bankų turimų klientų duomenų, galės siūlyti vartotojams naujas sąskaitos informacijos tvarkymo ir mokėjimų inicijavimo paslaugas. Taip siekiama skatinti internetinių mokėjimo paslaugų inovacijas, didinti atsiskaitymų saugumą ir standartizuoti mokėjimo sistemas visoje Europoje.

„Didžiausia nauda, kurią vartotojai gaus įgyvendinus direktyvos nuostatas, bus galimybė greičiau sužinoti informaciją apie savo banko sąskaitą ir lengviau pervesti pinigus. Pavyzdžiui, klientui, turinčiam keletą sąskaitų įvairiuose bankuose, nereikės atskirai jungtis prie interneto banko paskyrų. Visa informacija apie jo sąskaitas bus viename interneto banke. Be to, mokant už prekę ar paslaugą internetu, nereikės prisijungti prie interneto banko – klientas galės mokėti internetinėje parduotuvėje. Abi šalys – bankai ir finansų technologijų įmonės – galės naudotis šiomis paslaugomis“, – sako SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis.

Pasak SEB banko atstovo, siekiama ne tik vykdyti privalomus direktyvos reikalavimus, bet ir ieškoti ilgalaikių partnerystės ryšių su finansinių technologijų įmonėmis, kitais rinkos dalyviais. Tad šiuo metu įmonės kviečiamos išbandyti atvirosios bankininkystės techninį sprendimą, kad ateityje būtų sukurtos dar inovatyvesnės finansinės paslaugos. Įgyvendinant direktyvą, vienas svarbiausių aspektų yra saugumas, tad yra užtikrinama, kad duomenų mainai vyktų laikantis visų duomenų apsaugos standartų ir procedūrų, o vartotojo duomenys trečiosioms šalims galėtų būti perduodami tik gavus asmeninį vartotojo sutikimą ir patvirtinimą.

„Atsižvelgdami į finansų rinkos tendencijas ir klientų lūkesčius, ieškome platesnių bendradarbiavimo galimybių, kad nebūtų apsiribojama vien direktyvoje nustatytais reikalavimais. Iki šiol finansinių paslaugų teikėjai galėjo išbandyti savo idėjas ir kuriamas paslaugas SEB atvirosios bankininkystės platformoje, naudodamiesi ribotomis banko sistemų funkcijomis. Atnaujinus banko vystomą programų kūrimo sąsają (API), testavimas yra visiškai įmanomas naudojant visas banko sistemų funkcijas, atitinkančias direktyvos reguliavimo ir saugumo reikalavimus. Esame įsitikinę, kad atvirosios bankininkystės metodas padės įdiegti naudingus pokyčius finansų rinkoje ir įkvėps finansinių technologijų bendroves, programėlių ir skaitmeninių sprendimų kūrėjus drauge su banku kurti novatoriškus internetinio mokėjimo sprendimus klientams visose Baltijos šalyse“, – sako V. Žagūnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius