-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su COVID-19 kovojančio startuolio bendraįkūrėjas: „UV spinduliai gali įveikti viską“

„Pandemija mūsų veiklai suteikia tokį įprasminimą, kad net nebūdamas inžinerinės pakraipos žmogus, mėgaujuosi darbu šioje srityje“, – teigė Adomas Klimantas, UVIRESO bendraįkūrėjas. Pagrindinė startuolio veikla – pasitelkus ultravioletinę spinduliuotę kovoti su virusais, bakterijomis ir kitais kenksmingais mikroorganizmais.
A.Klimantas
A.Klimantas / Asmeninio archyvo nuotr.

25-erių Oksfordo universitete ekonomikos istorijos magistrantūrą baigęs ir šiemet į doktorantūrą įstojęs studentas teigia, kad pagrindinis postūmis į mikrobiologijos pasaulį tapo pandemija. Tik grįžus į Lietuvą vaikiną ir jo tėvą pakvietė į „Hack the Crisis“ hakatoną, skirtą generuoti idėjas, kaip Lietuvai ir Europai kovoti su pasaulį sustabdžiusiu virusu.

„Mus pakvietęs inžinierius turėjo mintį apie ultravioletines technologijas. Aš šiek tiek apie tai žinojau, bet idėjos pagrindu tapo mano tėvas Jonas Klimantas – jis fizinių mokslų daktaras, šviesos technologijų ekspertas, tad tai, galima sakyti, jo arkliukas.“

Atidėjęs planus pailsėti ir laisvalaikį skirti savo laisvalaikio hobiui – žemėlapių braižybai, A.Klimantas su 3 mokslininkų ir 2 savanorių komanda kibo į darbus. „Mes sukūrėme pirmuosius kaukės prototipus, kuri UV spinduliais dezinfekuoja iškvepiamą žmonių orą – tai tapo pirminis projektas, kuris užvedė ant UV technologijų kelio“, – atviravo vaikinas.

Šiuo metu UVIRESO – lyderiaujanti kompanija Baltijos šalyse. Mokslininkų komanda užsiima ne tik įvairiais inovaciniais projektais, bet ir šiuo metu ypač aktualia problema –kova su COVID-19.

Efektyvi apsauga

UV lempos skleidžia tam tikros bangos ilgio šviesą, kuri efektyviai ardo mikroorganizmų genetines struktūras – RNR arba DNR grandines. Sukoncentravus 254 nanometrų bangos ilgio šviesą į mikroorganizmą, per sekundės dalį jis bus inaktyvuotas ir taps nepavojingu.

UVIRESO/UV dezinfekcinis tunelis, dezinfekuojantis per jį keliaujančius objektus
UVIRESO/UV dezinfekcinis tunelis, dezinfekuojantis per jį keliaujančius objektus

„Problema atsiranda tuomet, kai patalpoje yra žmonių. Jei šviesa pasiektų odą ar akis, ji būtų kenksminga. Senos lempos veikdavo kvarcavimo principu, kai žmonės išeidavo iš aplinkos, lempa dezinfekuodavo aplinką, ir žmonės grįždavo“, – pasakojo A.Klimantas. Tiesa, dabartinėje situacijoje toks sprendimo būdas nėra tinkamas – jei į patalpą grįžta COVID-19 sergantis žmogus, patalpoje vėl nebėra saugu.

„Mūsų sprendimas – uždaros ultravioletinės spinduliuotės sistemos. Trumpai tariant, tai uždaras įrenginys, į kurio vidų įtraukiamas oras, viduje jis apšvitinamas UV spinduliais ir išmetamas į išorę. Taigi, UV spinduliuotė nepažeidžia žmogaus, bet dezinfekuoja jų iškvėptą orą. Netgi pagal NVSC dokumentaciją tai yra vienintelis pripažintas būdas dezinfekuoti patalpas, žmonėms esant jose.“

Pats įrenginys, doktoranto teigimu, taip pat generuoja neigiamus jonus ir šiek tiek ozono. Šios dalelės pasklinda į išorę ir atlieka papildomą dezinfekciją išorėje Kai asmuo įeina į patalpą oras ne tik po truputį dezinfekuojamas, bet su išmestu oru pasklidusios dalelės iš karto kabinasi prie to, ką žmogus iškvepia. „Dėl to turime tokią dezinfekciją, kurios dėka ore niekada nesusidaro minimali mikroorganizmų koncentraciją, kad žmogus įkvėpęs COVID-19 patogenų, spėtų užsikrėsti.“

Rezultatas – oro dezinfekcija per 10 minučių, o paviršių – per 8 valandas.

Technologija, pagrįsta tyrimais

Tyrimai rodo, jog ultravioletinė spinduliuotė yra vienas iš veiksmingiausių ir mutacijoms atspariausių priemonių inaktyvuoti viruso patogeną. NVSC ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pritarimu daugybė mokyklų šiuo metu naudoja UV spinduliuotės sistemas.

„Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija turi neįtikėtino lygio tėvelių bendruomenę – jie nusprendė, kad padarys viską, jog vaikai grįžtų į kontaktinį ugdymą. Tai buvo pirmoji mokykla, kuri 10 kabinetų išbandė mūsų sistemas. Užsikrėtimų tarp to amžiaus mokinių, kurių klasėse veikė mūsų technologija, nebuvo nei vieno, kai tarp kitų amžiaus grupių buvo“, – pasakojo A.Klimantas.

Svarbiausias principas yra energijos kiekis – UV spinduliuotės intensyvumas - kvadratiniam centimetrui. Jei oras per lempą keliauja greičiau, reikia labai stiprios lempos, kad ji spėtų atlikti savo funkciją. Taigi, sistemos galingumas priklauso nuo oro cirkuliacijos ir pačios lempos, kuri priklauso nuo patalpos dydžio. Jei patalpa 40 kv. m (standartinis mokyklos kabinetas) ar 80 kv. m (konferencijų salė) – akivaizdu, kad vienas įrenginys netiks.

UVIRESO/UV spinduliuotės įranga mokykloje
UVIRESO/UV spinduliuotės įranga mokykloje

„Turime labai daug partnerių tiek Lietuvoje, tiek užsienyje: mokslo tyrimų centrų, gamintojų ir pan. Galima sakyti, kad iš naujo šią technologiją atnešėme į Lietuvą, Be kovos su koronavirusu dirbame su pramonės įmonėmis, kurioms reikia naikinti pelėsį, bakterijas, tai UV inžineriniai projektai, kuriuos kartais darome nuo 0“, – kompanijos principais dalijosi studentas.

Tarp verslo atstovų, UVIRESO įrangą jau sėkmingai naudoja tokios įmonės kaip Circle K, Ellex, Rokiškio mėsinė, Sorainen, BIG Vilnius ir kt.

„Aš mėgstu kartoti, kad iš esmės, ultravioletas gali išspręsti bet kurią mikrobiologinę problemą“, – šypsojosi pašnekovas. „Planuoju ir toliau likti šioje srityje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius