Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Twoo“ – socialinis tinklas, kuriame galite rasti savo profilį, net jei ir nesiregistravote

Jeigu socialiniame tinkle „Twoo“ netikėtai rasite savo gyvenimo draugo ar draugės anketą su prierašu, kad jis ar ji čia ieško pažinčių, nepulkite piktintis ir kaltinti neištikimybe – labai tikėtina, kad anketa čia atsidūrė net nesiregistravus.
Socialinime tinkle „Netlog“ buvusios anketos automatiškai atsidūrė pažinčių svetainėje „Twoo“
Socialinime tinkle „Netlog“ buvusios anketos automatiškai atsidūrė pažinčių svetainėje „Twoo“

Labai panaši situacija nutiko Laimos (tikrasis vardas redakcijai žinomas) šeimai ir pažįstamiems. Jos vyras tinkle aptiko dukrų nuotraukas ir Laimos paklausė – ką ištekėjusios moterys ten veikiančios.

Vėliau Laima pati per vyro profilį ėmė stebėti, kas gi vyksta tame socialiniame tinkle. Ji pati sako radusi savo vardo anketą, kurioje atitiko visi duomenys, tik nebuvo nuotraukos, o nurodytas gyvenamasis miestas buvo kitas. Moteris tikina pati niekada į „Twoo“ nesiregistravusi.

Pažinčių portalas sukiršino

Tiek „Netlog“, tiek ir „Twoo“ sulaukdavo vartotojų nepasitenkinimo dėl nuolatinio brukalų siuntinėjimo registracijos paštu.

„Mano kolegė netgi turėjo konfliktą su vyru, kuris dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Jis pamatė jos anketą ir pakėlė triukšmą, o ji turėjo aiškintis, kad ten nesiregistravo“, – pasakojo Laima. Anot jos, nemažai „Twoo“ nesiregistravusių bendradarbių taip pat rado savo nuotraukas, o tarp jų buvo ir draugė, kuri niekuomet nesinaudojo jokiu socialiniu tinklu.

Pirmiausiai moteris pamanė, kad greičiausiai informacija buvo paimta iš socialinio tinklo „Facebook“ ir sukurta, tačiau pažiūrėjus įdėmiau paaiškėjo, kad beveik visi pažinčių portale esantys „Twoo“ nariai yra tie patys, kurie anksčiau registravosi socialiniame tinkle „Netlog“.

Prieš kelerius metus iš Prancūzijos kilusi grupė „Meetic“ įsigijo socialinius tinklus „Netlog“ ir „Twoo“ valdančią „Massive Group“. Greičiausiai po kurio laiko buvo nuspręsta juos sujungti, o „Netlog“ vartotojai automatiškai tapo ir „Twoo“ nariais.

Tiek „Netlog“, tiek ir „Twoo“ sulaukdavo vartotojų nepasitenkinimo dėl nuolatinio brukalų siuntinėjimo registracijos paštu, brukalai taip pat būdavo siunčiami ir tinkle prisiregistravusio vartotojo draugams, nes registruodamiesi į socialinį tinklą šie duodavo automatinį sutikimą jiems siųsti laiškus.

Į 15min.lt užklausą apie tai, kodėl nė karto „Twoo“ nesiregistravusių vartotojų anketos yra socialiniame tinkle, bendruomenės direktorė Lien Louwagie atsakė: „Mes ėmėmės pokyčių tuomet, kai pamatėme, kad „Netlog“ nebebuvo naudojamas kaip socialinis tinklas. Jis buvo pradėtas naudoti kaip pažinčių vieta, visai kaip „Twoo“, todėl nusprendėme visus vartotojus perkelti į tą pačią platformą.“

L.Louwagie teigimu, „Twoo“ turi 11 mln. aktyvių vartotojų ir yra didžiausia tokio tipo pažinčių svetainė pasaulyje. Tiesa, registracijos tinklalapyje rašoma, kad narių skaičius siekia 162 milijonus.

Prieš nelietuviškus tinklus bejėgiai

Advokatų kontoros „Borenius“ advokatas Stasys Brazdauskas, paklaustas, ar nepažeidžiamos vartotojų teisės, jei vieno socialinio tinklo nariai automatiškai tapo kito socialinio tinklo nariais, aiškino, jog viskas priklauso nuo sąlygų, su kuriomis vartotojas sutiko registruodamasis.

„Jei vartotojas registruodamasis „Netlog“ uždėjo varnelę, kad ieškojo draugų ir iš ten buvo perkelta informacija, tuomet tai, kad vartotojas neatnaujino duomenų, yra jo, o ne tinklo problema“, – pridūrė advokatas.

Anot S.Brazdausko, jei vartotojas pastebi, kad jo anketoje pateikiami klaidingi duomenys arba kad socialiniame tinkle esanti anketa yra išgalvota, tokiu atveju pažeidžiama teisė į vardą ir informacija privalo būti pašalinta – vartotojas turėtų kreiptis į socialinį tinklą su prašymu išimti anketą.

Vis dėlto, jei į vartotojo užklausas nebūtų reaguojama, vargu ar būtų galima ką nors padaryti – mat „Twoo“ savininkai Lietuvoje neturi atstovybės, taigi reikėtų kreiptis į konkrečios valstybės atitinkamas institucijas.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) dėl socialinio tinklo sako skundų nesulaukusi.

„Šiuo metu gana aktyvus visuomenės dėmesys dėl pažeidimų socialiniuose tinkluose. Yra buvę keletas kreipimųsi į VDAI, tačiau pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje nebuvo tų socialinių tinklų atstovybės, pareiškėjai nukreipiami į tas šalis, kur socialinis tinklas yra registruotas. Taip yra dėl visų „nelietuviškų“ socialinių tinklų“, – rašoma VDAI atsiųstame komentare.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius