-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslas neskuba atsikratyti su Rusijos žvalgyba siejamos „Kaspersky Lab“ produktų

Jungtinių Amerikos Valstijų vyriausybė dėl galimų grėsmių saugumui uždraudė federalinėms tarnyboms naudoti Rusijoje įsikūrusių antivirusinės programinės įrangos „Kaspersky Lab“ gamintojų produkciją. Teigdama, kad bendrovė palaiko ryšius su Rusijos žvalgyba. Tačiau verslui tokia rekomendacija negalioja. Lietuvos institucijos taip pat svarsto dėl „Kasperky Lab“ galimų grėsmių, tačiau Lietuvos įmonės neskuba atsisakyti šios programinės įrangos.
Manoma, kad „Kaspersky Lab“ – glaudžiai susijusi su Rusijos slaptosiomis tarnybomis
Manoma, kad „Kaspersky Lab“ – glaudžiai susijusi su Rusijos slaptosiomis tarnybomis / Scanpix nuotr.

JAV Vidaus saugumo departamentas tikina, kad Maskva gali priversti „Kaspersky“, kurios kai kurie vadovai baigę Rusijos žvalgybos mokyklą, teikti pagalbą Rusijos žvalgybai, todėl visoms Amerikos valdžios institucijoms nurodyta per tris mėnesius pašalinti visus „Kaspersky“ produktus, pakeičiant juos kitomis programomis. Lietuvos valdžios institucijos kol kas kokių nors veiksmų nesiima. Tuo metu verslas tikina, kad skaičiuodamas pinigus renkasi produktus, atitinkančius kainos ir kokybės santykį.

„Kaina ir funkcionalumas, turbūt derinys, bet galimybės kurios yra šitame produkte ir kaina, tai turbūt šitas derinys ir nulemia tai, kad jis yra pakankamai populiarus“, – sakė „Infobalt“ Kibernetinio saugumo komiteto pirmininkas Arvydas Žvirblis.

Verslas tikina, kad skaičiuodamas pinigus renkasi produktus, atitinkančius kainos ir kokybės santykį.

„Nėra kaip sakyti, kad ji apgaulinga antivirusinė programa, bet kiti šaltiniai teigia, kad ji turi požymių, kad duomenys gali būti ir nutekinami, tai čia verta susimąstyti apie tai“, – kalbėjo informacinių technologijų ekspertas Tomas Parnarauskas.

Paklaustas, ar niekas to įrodęs nėra, ekspertas sakė: „Kaip ir yra, žinokit. Yra tyrimai, kur saugumo ekspertai yra parodę per kokius portus iš kokių IP adresų, kur yra siunčiama ta informacija, tai šioje vietoje, tie dalykai yra internete, yra viešai žinomi ir paskelbti“.

Kiek Lietuvoje naudojančių „Kaspersky“ produktus, asociacija „Infobalt“ duomenų neturi. „Kaspersky“ atstovai Lietuvoje šiandien buvo nepasiekiami, nors įmonės vadovai, po JAV sprendimo, teigė jokių neoficialių ryšių su Kremliumi neturintys.

„Infobalt“ atstovas, pats dirbantis įmonėje, besirūpinančioje informacinių technologijų saugos produktais, teigia, kad jie niekada nenaudoję „Kaspersky“.

„Ne, nenaudojam. Turbūt dėl tų kalbų ir tų sąsajų, kurias turi „Kaspersky“. Tiesiog kažkada buvo priimtas sprendimas, kad tai ne pats palankiausias ir teisingiausiais produktas“, – teigė A.Žvirblis.

„Verslas renkasi visada kas jam yra geriau, kas jam pigiau ar jis taupo, ar jis šioje vietoje sąmoningas ir vertina visas rizikas. Tarkim, jūs naudojate programą, kuri galbūt gali nutekinti duomenis ir dalyvaujate viešuosiuose pirkimuose, tai jūs galite būti labai įdomus taikinys prisijungti prie to, kas konkursuose dalyvauja“, – sakė informacinių technologijų ekspertas T.Parnarauskas.

Pasak ekspertų, net ir pasirinkus kito gamintojo antivirusinę programą, programišiui tai nebus kliūtis – reikia tik pinigų ir laiko, kad būtų galima įsilaužti į norimą kompiuterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius