-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VU MIF Visoriuose – nauda ir studentams, ir įmonėms

Nors informacinių technologijų (IT) specialybės tarp studentų – paklausios, šių darbuotojų trūksta daugiau nei pusei Lietuvos įmonių. Siekiant sudominti tikslinę auditoriją, tenka imtis papildomų priemonių: skaityti paskaitas mokyklose, varstyti fakulteto auditorijų duris, galų gale – pastatyti modernų, laikmetį atitinkantį fakulteto pastatą Visoriuose.
Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas (VU MIF)
Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas (VU MIF) / Bendrovės iliustr.

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetui (VU MIF) įsikūrus Visorių informacinių technologijų parke, praktikantų kiekis IT specialistų stokojančiose įmonėse padidėtų. Tačiau tai – tik vienas būdų spręsti šią opią problemą.

Vilioja nuo mokyklos suolo

Anot Visoriuose įsikūrusios informacinių technologijų įmonės „Baltic Amadeus“ vadovo Andžej Šuškevič, dėl didelės konkurencijos rinkoje susiduriama su sunkumais pritraukiant labiau patyrusius specialistus, todėl juos tenka užsiauginti patiems. Įmonė šiuo metu plečia savo programuotojų, testuotojų, analitikų ir projektų vadovų komandas. Darbuotojai stengiasi IT srities profesijomis sudominti moksleivius, važiuodami į mokyklas, organizuodami įvairias programas universitetuose.

„Pastebime, kad vis dar vyrauja nuostata, jog informatika yra ganėtinai nuobodus mokslas: tarsi esi priverstas visą dieną sėdėti prie kompiuterio, kažką programuoti bei rašyti, su niekuo nebendraudamas, – sakė A. Šuškevič. – Tačiau šiandienos IT specialistas komunikuoti turi nuolat, o tam reikalingi įgūdžiai. Neretai dirbama komandose, ne pavieniui, būtina gerai suprasti užsakovą. Be to, juk IT sritis aprėpia ne tik programuotojų ar testuotojų, bet ir dizainerių, analitikų, vadovų specialybes, reikalaujančias kūrybinių įgūdžių. Atlyginimai šioje srityje – puikūs, o konkurencija – didžiulė“.

Dar viena Visoriuose esanti įmonė – „VTeX“ – ruošia spaudai mokslinius straipsnius, periodinius žurnalus ir mokslines knygas pagal Europos Sąjungos ir JAV leidyklų užsakymus. „VTeX“ vadovas Rimas Maliukevičius pasakojo, kad įmonei šiuo metu reikalingi keli IT specialistai su tam tikra kvalifikacija specifinėse srityse.

„IT sprendimai standartizuojant mokslininkų publikuojamus darbus taip, kad jie atitiktų informacijos paieškai reikalingus formatus, gali stipriai sumažinti įmonės savikainą, kaštus ir pakelti konkurencingumą, – teigė R. Maliukevičius. – Darbuotojų poreikis įmonėje kinta priklausomai nuo užsakymų gausos: yra buvę itin intensyvių periodų, kai dirbti kvietėme jaunus specialistus iš kelių sostinės universitetų. Praktikantų ieškome mokydami studentus dirbti su specifinius formulynus turinčiomis sistemomis, o vienas mūsų darbuotojas dėsto universitete.“

Išsilavinimas – lemiamas veiksnys

Pagal „Eurostat“ duomenis, net 80,7 proc. Lietuvos IRT specialistų turi aukštąjį išsilavinimą. Tai – vienas aukščiausių rodiklių tarp kitų Europos Sąjungos šalių. Anot R. Maliukevičiaus, darbuotojų išsilavinimui „VTeX“ teikiamas didžiausias dėmesys.

„Pastarąjį dvidešimtmetį darbuotojų, kurie neturi universitetinio išsilavinimo tiksliųjų mokslų srityje, nepriimame. Paprastai įdarbiname paskutinių kursų studentus, kurie pas mus lieka dirbti ir apsigina darbus. Tokių pavyzdžių yra ne vienas: štai per pastaruosius kelis metus bent 3 darbuotojai apsigynė matematikos daktaro disertacijas“, – įvardijo įmonės vadovas.

Tuo tarpu „Baltic Amadeus“ vadovo teigimu, dėl palankios situacijos rinkoje dauguma studentų dirbti pradeda ne tik paskutiniuose, bet ir pirmuosiuose kursuose. Pagal „Eurostat“, IRT specialistai šiandien sudaro 2,5 proc. visos darbo rinkos Lietuvoje, kai prieš šešerius metus šis skaičius siekė tik 1,8 proc. Be to, 50,2 proc. jų – jaunesni nei 35 metų amžiaus. Visgi, nors praktiniai gebėjimai ypač svarbūs, bakalauro ar magistro studijų metu įgytos žinios atveria dar daugiau durų.

„Mūsų įmonėje lanksčiai žvelgiama į formalų darbuotojų išsilavinimą, atsirinkdami kandidatus į įvairias pozicijas vertiname daug skirtingų veiksnių: pradedant darbo patirtimi, baigiant motyvacija siekti karjeros IT sektoriuje. Tai reiškia, jog tiek universitetų, tiek kolegijų studentai ir absolventai turi vienodas galimybes augti bei siekti rezultatų“, – sakė A. Šuškevič.

MIF Visorių parke – abipusė nauda

Įmonių vadovai įsitikinę – jei Visoriuose įsikurtų MIF, tai būtų itin patogu ieškant naujų darbuotojų. „Labai daug reiškia bendra atmosfera, buvimas tose pačiose erdvėse: valgykloje, restorane ar sporto klube. Neoficialus bendravimas per pietų pertraukas tarp darbuotojų ir studentų būtų didžiulė vertybė“, – neabejojo „VTeX“ prezidentas R. Maliukevičius.

Nors studentai praktiką įmonėje atlieka ir dabar, tikėtina, kad MIF įsikūrus greta, praktikantų kiekis padidėtų. Tam pritarė ir „Baltic Amadeus“ vadovas.

„Praktika yra svarbus dalykas, todėl jeigu MIF įsikurtų netoliese, bendravimas ir bendradarbiavimas tarp specialistų ir studentų būtų kur kas glaudesnis. Tiek aš, tiek dauguma mano kolegų esame baigę MIF – ten ieškome ir studentų. Jei šis fakultetas įsikurtų Visoriuose, bestudijuojantiems tai taptų galimybe lengviau suderinti darbą ir mokslą: juk šiuo metu studentai važiuoja iš kito miesto galo – Naugarduko g.“, – dėmesį atkreipė A. Šuškevič.

Sukūrė 1000 darbo vietų

Vienas iš strateginių Visorių informacinių technologijų parko veiklos tikslų yra iki 2021 metų sukurti mokslo, studijų ir verslo bendradarbiavimui palankią aplinką, kurioje savo veiklą vykdytų Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas.

Primename, kad VU MIF 2015–2016 metais parengė techninį projektą dėl fakulteto veiklos perkėlimo į Visorių „Santaros slėnį“. Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija yra numačiusi finansuoti naujojo VU MIF fakulteto statybą ir verslui aktualiems tyrimams pritaikytų laboratorijų įrengimą, tokiu būdu sustiprinant IT mokslo bei studijų pajėgas viename iš dviejų Vilniaus aukštųjų technologijų slėnių.

Nuo 2013 m. privačios įmonių investicijos Visoriuose („Santaros slėnyje“) viršijo 45 mln. Eur. Ten jau sukurta virš 1000 naujų aukštos kvalifikacijos darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius