-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Facebook“ grupė „Be akcizo“ gundo internautus pigiu alkoholiu, cigaretėmis bei degalais

Ar Lietuvos įstatymuose iš tiesų yra spragų, kurios leistų vežti prekes iš Rusijos ir Baltarusijos išvengiant akcizų? Tuo šventai įsitikinę asmenys įkūrė „Facebook“ grupę, kurią taip ir pavadino: „Be akcizo“. Čia siūloma pirkti alkoholį, cigaretes, degalus ir kitas prekes gerokai mažesne kaina nei legaliose prekybos vietose. Ši veikla jau sulaukė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėmesio.
„Facebook“ grupė, žadanti prekiauti degalais, alkoholiu ir cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos išvengiant akcizo mokesčių, sulaukė VMI dėmesio.
„Facebook“ grupė, žadanti prekiauti degalais, alkoholiu ir cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos išvengiant akcizo mokesčių, sulaukė VMI dėmesio. / „Facebook“ nuotr.

Dyzeliniai degalai – 3,8 Lt už litrą. Benzinas – 4 Lt už litrą. Pigiausių cigarečių „blokas“ (10 pakelių) vos už 24,5 Lt, o kitų rūšių rūkalai – kone perpus pigiau nei parduotuvėje. Panaši situacija ir su alkoholiu.

Tai – ne turgaus „pastalės“ kainos, o viešos interneto grupės, ketinančios vežti prekes iš Rusijos bei Baltarusijos išvengiant akcizų, pažadai.

„Kadangi mūsų Lietuvos įstatymai nėra tobuli, atradome didžiulių spragų, dėl kurių nuo šiol galime importuoti ir pardavinėti prekes iš Rusijos ir Baltarusijos be jokio akcizinio mokesčio visiškai legaliai“, – skelbia grupės įkūrėjai.

Prekybą jie žada pradėti per ateinančias dvi savaites, o kol kas priima išankstinius užsakymus. Vos per kelias dienas jie teigia sulaukę daugiau nei 500 užsakymų.

Kokios įstatymų spragos (ar išimtys) leidžia užsiimti tokia prekyba, „Facebook“ grupės įkūrėjai neatskleidžia. „Šiuo metu atskleisti visų legalizavimo būdų nenorėtume, kadangi galime per anksti sulaukti konkurencijos. (Be akcizų), visi kiti privalomi mokesčiai bus mokami, kaip numato Lietuvos įstatymai“, – 15min.lt teigė grupės atstovas, nepanoręs atskleisti savo tapatybės.

Tiesa, kai kurie interneto naršytojai svarsto, kad šios grupės atstovai nė neketina užsiimti prekyba, o ją įkūrė siekdami surinkti solidų „gerbėjų“ būrį.

Patraukė VMI dėmesį

Valstybinė mokesčių inspekcija teigia, kad minėtas „Facebook“ profilis jau yra jos taikiklyje. Kol kas jokių veiksmų nebuvo imtasi, mat reali prekyba dar nevyksta, tačiau inspekcija svarsto galimybę kreiptis į socialinio tinklo administratorių dėl neleistinos informacijos – galimai kontrabandinių prekių reklamos – publikavimo.

„Pažymėtina, kad profilyje aprašoma veikla turi būti arba licencijuojama, arba turi būti gauti leidimai, todėl VMI ir toliau įdėmiai stebės profilyje pateikiamą informaciją. Inspekcija pažymi, kad bet kuriuo atveju visos akcizinės prekės apmokestinamos akcizu“, – teigė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Jis pridūrė, kad VMI nuolat stebi ir vertina internetinėje erdvėje pateikiamą informaciją apie vykdomą prekybą arba teikiamas paslaugas. Stebimi tiek skelbimų portalai, tiek socialiniai tinklai. Išsiaiškinus, kad asmenys vykdo veiklą pažeisdami įstatymus (pvz., jos neįregistravę, nedeklaruoja gautų pajamų), nedelsiant atliekami kontrolės veiksmai.

„Asmenų identifikavimui naudojama užsienio šalių mokesčių administratorių patirtis bei sukurtos programinės priemonės, kuriomis atliekama internetiniuose tinklapiuose patalpintos informacijos įvairiapusė analizė, t.y. surenkama ir analizuojama informacija apie elektroninę prekybą vykdančių asmenų kontaktinius duomenis, tinklalapių lankomumo dažnumą, jų savininkus ir pan. Taip identifikuotų asmenų vykdoma veikla ir gaunamos pajamos sulyginamos su asmenų pateiktomis deklaracijomis. Nustačius neatitikimus inicijuojami papildomi griežti kontroles veiksmai“, – sakė A.Klerauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius