-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visiškai kitoks kompiuterio korpusas: „Corsair Crystal 680X RGB“ apžvalga

„Corsair Crystal 680X RGB“ – aukštos klasės kompiuterio korpusas, skirtas žaidėjams. Jis siūlo visiškai kitokį vidaus išplanavimą, nei esantis įprastuose kompiuteriuose. Kad korpusas yra visiškai kitoks, abejonių nelieka vien tik pamačius jo išorę, o ar jis yra vertas už jį prašomos solidžios pinigų sumos, išsiaiškinsime šioje apžvalgoje.
„Crystal 680X RGB“ tamsoje atrodo gerai
„Crystal 680X RGB“ tamsoje atrodo gerai / N.Davalgos nuotr.
Temos: 1 Kompiuteris

Tais laikais, kai pradėjo vystytis žaidėjams skirtų kompiuterių komponentų rinka, brangus korpusas buvo būtinybė, nes pigesnės dėžės nesugebėdavo sutalpinti aukštos klasės vaizdo plokštės ar procesoriaus aušintuvo. Tačiau prieš septynerius metus biudžetinės klasės kompiuterių korpusai jau buvo pakankamai geri, kad talpintų net ir pačią galingiausią įrangą. Mada pirkti didžiuosius korpusus pamažu pradėjo nykti. Taip nutiko dėl to, kad tobulėjant pigiesiems korpusams argumentų pirkti brangesniuosius modelius liko vis mažiau, tad gamintojams reikėjo pasitelkti fantaziją, jog pasiūlytų kažką naujo.

Būtent tada „Corsair“ žengė drąsiausią žingsnį į priekį nuo tų laikų, kai kompiuteris iš po monitoriumi padedamos horizontalios dėžės pavirto į vertikaliai statomą „bokšto“ tipo įrenginį. „Corsair“ nepabijojo permąstyti visų komponentų išdėstymo iš naujo ir pristatė žemesnį, tačiau kur kas platesnį „Corsair Carbide Air 540“ su visiškai kitokiu vidaus išplanavimu, nei buvo matyta iki tol.

Nors „Carbide“ ir „Crystal“ serijos yra visiškai skirtinga dizaino filosofija paremtos produktų šeimos, turbūt galima sakyti, kad šiandien apžvelgiamas „Crystal 680X RGB“ kol kas yra artimiausias „Carbide Air 540“ įpėdinis. Tiesa, neabejoju, kad netolimoje ateityje pasirodys ir tiesioginis „Carbide Air 540“ palikuonis, kuris bus šiek tiek mažesnis ir pigesnis už dabar bandomą modelį.

Pakuotė ir komplektacija

Nestandartinės formos korpusas randamas platesnėje nei įprasta, pakuotėje. Atmetant pakitusius gabaritų išmatavimus, pakuotė daugiau nėra niekuo išskirtinė – tiesiog paprasta rudo kartono dėžė.

N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpuso įpakavimas
N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpuso įpakavimas

Jei pakuotės išorėje pagailėta akį traukiančių detalių, viduje tūnantis korpusas supakuotas labai tvarkingai – dičkiui buvo nepagailėta net medžiaginio maišo.

N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpuso įpakavimas
N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpuso įpakavimas

„Corsair“ prie šio korpuso prideda tik montavimo varžtus, vienkartines laidų grupavimo juostas ir vartotojo vadovą. Specialiai nepaminėjau magnetinių dulkių filtrų – juos laikau korpuso sudedamąją dalimi.

N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ komplektacija
N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ komplektacija

Korpuso išorė

Pirkdami „Corsair Crystal 680X RGB“ galite rinktis iš juodos arba baltos spalvos variantų. Nors aš esu šviesių korpusų mėgėjas, man asmeniškai priimtinesnė yra juodoji versija – šiame modelyje nedera balta spalva ir permatomi skydeliai. Nors pastarieji ir yra patamsinti, man šiame derinyje jie vis tiek yra per šviesūs, kad sukurtų reikiamą kontrastingumą.

N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpusas
N.Davalgos nuotr./„Crystal 680X RGB“ korpusas

Laimei, pas mus atkeliavo juodoji „Crystal 680X RGB“ modifikacija. Šio korpuso išorė padalinta į dvi dalis – permatomąją, kurios trys pagrindinės sienelės atskleidžia didžiąją sistemos dalį, bei izoliuotąją, kurioje slepiamas maitinimo blokas ir duomenų laikmenos.

N.Davalgos nuotr./Įmantrus korpuso atidarymas
N.Davalgos nuotr./Įmantrus korpuso atidarymas

„Corsair“ padarė viską, kad jums nekiltų klausimų apie aukštą korpuso kainą. Čia pilna gerai apgalvotų smulkių detalių, mažinančių asociacijas su įprastais korpusais. Pavyzdžiui – aukščiausia surinkimo kokybė, ne nuimamas, o atveriamas korpuso šonas, pakabintas ant vyrių, labai gražiai sumontuoti permatomi skydeliai ir t.t. Šie sprendimai parodo, jog korpuso savininkas yra tikras technikos entuziastas, kuriam yra svarbios net ir iš pirmo žvilgsnio nepastebimos detalės

N.Davalgos nuotr./„Corsair Crystal 680X RGB“ kompiuterio korpusas
N.Davalgos nuotr./„Corsair Crystal 680X RGB“ kompiuterio korpusas

Teksto pradžioje minėjau, kad ta pačia idėja paremtas „Carbide Air 540“ buvo žemesnis, bet platesnis už įprastus korpusus. Milžiniškas E-ATX formato motinines plokštes talpinantis „Crystal 680X RGB“ ir be maitinimo bloko yra toks aukštas, jog savo dydžiu prilygsta žemesnės klasės kompiuterių korpusams. Todėl, lyginant „Crystal 680X RGB“ formą su įprastais korpusais, jis yra tiesiog platesnis. Bet neverta apsigauti – tiesioginiai jo konkurentai, turintys standartinį komponentų išdėstymą, yra maždaug 10 cm aukštesni.

N.Davalgos nuotr./„Corsair Crystal 680X RGB“ kompiuterio korpusas iš nugaros
N.Davalgos nuotr./„Corsair Crystal 680X RGB“ kompiuterio korpusas iš nugaros

Kaip ir dera naujam aukštos klasės korpusui, jo viršuje randama USB 3.1 jungtis. Tačiau vienas sprendimas man pasirodė net ir per daug modernus. Mikrofono ir ausinių jungtys priekyje yra sujungtos į vieną lizdą, visai kaip nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Tai reiškia, kad norint korpuso priekyje įjungti atskirą mikrofoną ir ausines, arba naudojant senus jų modelius, galima susidurti su nemenkomis problemomis – lindimu po kompiuterio stalu, ieškant laisvų jungčių jo galinėje dalyje. Tikėtina, jog „Corsair“ tokį sprendimą priėmė įvertinusi, kad dauguma žaidėjų vis dažniau naudoja bevielius ar USB jungtimi prijungiamus išorinius įrenginius.

N.Davalgos nuotr./Viskas gerai, tačiau pasigedome antros 3,5 mm audio jungties
N.Davalgos nuotr./Viskas gerai, tačiau pasigedome antros 3,5 mm audio jungties

Korpuso vidus

Jau išsiaiškinom, kad korpusas turi visai kitokias išorės proporcijas, tačiau ne jos yra svarbiausios – visiškai kitokia išvaizda reiškia ir visiškai kitokį interjero išplanavimą.

Atidarę šoninį korpuso dangtį randame beveik tą patį ką ir bet kuriame kitame korpuse. Bet pažiūrėję atidžiau pamatome, jog kai ko trūksta – čia nėra palikta vietos maitinimo blokui, taip pat nematome, kur reikėtų montuoti duomenų laikmenas.

N.Davalgos nuotr./Viskas įprasta, tačiau nematome kur montuoti maitinimo bloką
N.Davalgos nuotr./Viskas įprasta, tačiau nematome kur montuoti maitinimo bloką

Pastaruoju metu vyrauja tendencija maitinimo blokus šalinti iš matomo ploto korpuse ir paslėpti jį kuo giliau. Iš dalies toks sprendimas suprantamas – viskas dėl šūsnies laidų, kurių kiekis dažnai būna neestetiškas. Kita vertus, juk ir yra labai gražių maitinimo blokų, pavyzdžiui, legendinis „Power and Cooling MKIII“, kurio jungtis tiesiog ir norisi palikti pačioje matomiausioje vietoje. Beje, jis puikiai derėtų baltoje šio korpuso versijoje.

Visa tai, ko neradome įprastinėse vietose, yra montuojama kitoje šoninės pertvaros pusėje. Ten ištremti komponentai nėra matomi per šoninius langus, o maitinimo bloko kabeliai ir duomenų laikmenos nebetrukdo sistemos estetikai.

N.Davalgos nuotr./Slaptas korpuso skyrelis, kuriame montuojami mažiau estetiški komponentai
N.Davalgos nuotr./Slaptas korpuso skyrelis, kuriame montuojami mažiau estetiški komponentai

Pagrindinis tokio sprendimo pliusas – tvarkingesnis vidaus dizainas. Taip pat atsirado galimybė turėti daugiau diskinių bei SSD duomenų kaupiklių. Šiuolaikiniuose korpusuose jų kiekis yra stipriai sumažėjęs, todėl išlaikytas aukštas laikmenų kiekis, neprarandant grožio, aukštos klasės korpusui tampa rimtu privalumu. Be to, mes galime daug lengviau pervedinėti kabelius pro galinę sienelę, nes tam jokių apribojimų tiesiog nebeliko – šoninis dangtis bet kokiu atveju yra taip toli, kad vietoj įprasto matavimo milimetrais, užtenka pasakyti, kad į tą ertmę telpa visas maitinimo blokas.

N.Davalgos nuotr./Sistema, sumontuota į „Crystal 680X RGB“ korpusą
N.Davalgos nuotr./Sistema, sumontuota į „Crystal 680X RGB“ korpusą

Tokio sprendimo trūkumų nėra labai daug, vienintelis rimtesnis minusas – korpusas yra didesnis nei įprastai, tad netiks kompaktiškų sprendimų mėgėjams.

Trys vietos 3,5 colio diskiniams kaupikliams bei penkios vietos 2,5 colio kaupikliams nėra tai, kuo būtų galima nustebinti net biudžetinį 2005-ųjų metų korpusą, tačiau tenka sutikti, kad to yra visiškai gana bet kuriam šiuolaikiniam kompiuteriui. Pripažinkime, jog 3 + 5 konfigūracija yra kur kas geriau, nei šiais laikais naudojamos 2 + 2, ar bent jau 2 + 4, duomenų laikmenų išdėstymo schemos.

N.Davalgos nuotr./Vietos HDD ir SSD čia yra tikrai pakankamai
N.Davalgos nuotr./Vietos HDD ir SSD čia yra tikrai pakankamai

O gal vidaus dizaino klausimu yra kokių nors apribojimų vidiniams komponentams? Nors tai yra gan didelis ir platus korpusas, jame nėra galimybės montuoti didesnių nei 140mm ventiliatorių. Tai suprantama, nes nė vienas segmentas neišsiskiria savo platumu, o vienas ventiliatorius abiems korpuso segmentams nebūtų nei gražu, nei logiška, nei paprasta įgyvendinti techniškai.

N.Davalgos nuotr./Trys šviečiantys ventiliatoriai priekyje
N.Davalgos nuotr./Trys šviečiantys ventiliatoriai priekyje

O problemų su aušinimu tikrai neturėtų būti. Šaltą orą į korpusą įtraukia trys RGB apšvietimą turintys 120 mm dydžio ventiliatoriai, dar vienas toks pat (tik nešviečiantis) yra sumontuotas gale, o iš viso galime naudoti net iki 8 ventiliatorių. Taip pat korpusas yra suderinamas su 280 mm ir 360 mm aušinimo skysčio sistemomis. Vienintelis gamintojo sprendimas, kurio taip ir likau nesupratęs, yra gale įmontuotas ventiliatorius. „Corsair“ pasirinko naudoti 120 mm ventiliatorių, kai gale esančios skylės jau yra pritaikytos ir didesniems 140 mm ventiliatoriams. Juk geriausias aušinimo ir aušinimo našumo santykis pasiekiamas esant didesniems aušintuvams, o sprendimą montuoti ne maksimaliai didelį ventiliatorių galima pavadinti „plastmasės taupymu“.

N.Davalgos nuotr./Mums nepavyko suprasti, kodėl čia yra montuojamas tik 120 mm ventiliatorius
N.Davalgos nuotr./Mums nepavyko suprasti, kodėl čia yra montuojamas tik 120 mm ventiliatorius

Išvados

Šiandien bandytas „Corsair Crystal 680X RGB“ kompiuterio korpusas šiuo metu Lietuvoje kainuoja apie 210 eurų. Atsižvelgiant į korpuso savybes, kaina atrodo labai teisinga – už mažesnę pinigų sumą nerastume net ir standartinio išplanavimo korpuso, pasižyminčio analogiškomis savybėmis.

Jeigu jums pabodo įprastų proporcijų kompiuteriai, o milžiniškas korpusas Jums labiau asocijuojasi su didesniu kiekiu vietos jūsų kompiuterio komponentams, nei su prarasta vieta ant stalo (ar po juo), tada „Corsair Crystal 680X RGB“ yra neabejotinai geras pasirinkimas.

„Corsair Crystal 680X RGB“ suderina iš pirmo žvilgsnio visiškai nesuderinamus dalykus – tvarkingą interjerą ir palaikomą didelį duomenų laikmenų kiekį. Žvelgiant iš kitos pusės, jeigu sistemoje naudojate tik SSD ar SSD ir diskinio kaupiklio derinį, daug vietos liks neišnaudota – trečdalis viso tūrio priklausys vien tik maitinimo blokui bei vienai ar kelioms laikmenoms. Laimei, tai padaryta neprarandant kitiems komponentams skirtos vietos, be to, visada sunku išnaudoti tokio dydžio korpuso potencialą – juk tam jie ir yra sukurti, kad galimybių ribos pralenktų visus realius poreikius. Taip, toks sprendimas yra visiškai naujas lygmuo korpuso tvarkos bei kabelių išvedžiojimo srityje.

Jeigu Jus ši idėja žavi, tačiau norite kažko kompaktiškesnio, arba pigesnio, tada atkreipkite dėmesį į „Crystal 280X RGB“. Tai mažesnė ir pigesnė versija, paremta ta pačia filosofija, tik vietoj didelio, E-ATX pagrindines plokštes palaikančio giganto, turime gerokai kuklesnį "Micro-ATX" formato korpusiuką. Tiesa, dydžiui sumažėjus gana stipriai, kainos sumažėjimas iki 175 eurų neatrodo labai įspūdingai (be to, dar visai neseniai jis kainavo apie 160 eurų). Juolab daugiau vietos viduje turintis senasis „Carbide Air 540“ kainuoja mažiau, nei naujasis mažylis. Už senojo „Carbide Air 540“ kainą (apie 120 eurų), neseniai buvo galima nusipirkti tik „Crystal 280X“ versiją be RGB apšvietimo ir su paprastesne aušinimo sistema, tačiau dabar jos kaina yra neadekvati ir siekia 180 eurų. Net ir galiojant ankstesnei kainai, sprendimas pirkti senesnį modelį yra protingesnis už RGB apšvietimą turinčios versijos pirkimą.

Net neabejoju, kad „Corsair“ netrukus pristatys ir tarpinį variantą tarp labai mažo „Crystal 280X RGB“ ir daugeliui per didelio „Crystal 680X RGB“. Tai turėtų būti vidutinio ATX formato korpusas, kainuosiantis iki 190 eurų, arba dar mažiau, jeigu bus pasirinkta sugrįžti prie santūresnio stiliaus. Keista, kad "Corsair" šios serijos nepradėjo nuo būtent tokio modelio. Vienintelė priežastis, dėl kurios toks korpusas galėtų neišvysti dienos šviesos, būtų per didelis nestandartinių korpusų kiekis – juk įprastų proporcijų korpusai vis dar yra populiaresni, o nestandartiniams sprendimams pasiryžta tikrai ne kiekvienas.

Pagrindinis šio korpuso konkurentas yra entuziastų mėgstamos kompanijos „Lian Li“ korpusas ne itin iškalbingu „PC-O11 WXC“ vardu. Abu korpusai pasižymi panašia vidaus išplanavimo filosofija, taip pat abu kainuoja gan panašiai. „Lian Li“ turi labai svarbų argumentą savo pusėje – priekinėje panelėje „Corsair“ naudoja plastiką, tuo tarpu „Lian Li“ naudoja kur kas dailesnį šlifuotą aliuminį. Tačiau kitais klausimais „Corsair“ turi daug mažų privalumų – jis palaiko 140 mm ventiliatorius ir juos turinčias aušinimo skysčiu sistemas, „Corsair“ komplektacijoje jau yra pridedami ventiliatoriai ir t.t. Tačiau didžiausiu trūkumu įvardinčiau „Lian Li“ sprendimą palikti tik 14 cm (kitoje vietoje gamintojas jau deklaruoja 15 cm) vietos oriniam procesoriaus aušintuvui.

Nesvarbu, kuris iš šių variantų teisingas, bet kokiu atveju tai yra labai mažai – netilps net standartinis 120 mm ventiliatorių turintis aušintuvas. Nors vis daugiau pirkėjų renkasi aušinimą vandeniu, tenka pripažinti, kad tiek temperatūrų, tiek triukšmingumo klausimu, klasikinės aušinimo oru sistemos dažniausiai yra efektyvesnės. Kad ir kaip gražiai atrodytų „Lian Li“ korpuse esantis šlifuotas aliuminis, vidaus išpildymo klausimu „Corsair Crystal 680X RGB“ yra toli priekyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius